Meneer Taxichauffeur

© Wouter Van Vaerenbergh

Vaak uw eerste ontmoeting op buitenlandse bodem : Meneer Taxichauffeur. Bron van informatie over de couleur locale. Deze week in Barcelona : Sajid Mehmood, ‘Chanti’ voor zijn klanten. “Barcelona es bona.”

Opgepikt:aan hotel Diagonal Zero met bestemming luchthaven.

Aantal dienstjaren: zes.

Taxischool: “Het is niet eenvoudig om taxichauffeur te worden in Barcelona. Je moet zowel Spaans als Catalaans spreken, net als de overheidsbedienden, en strenge examens afleggen over de wetgeving en de stad. Ik heb een jaar aan een van de vijf taxischolen van de stad gestudeerd om te slagen voor alle examens. De meeste chauffeurs moeten ze vier tot vijf keer afleggen voor ze een licentie krijgen.”

Vakantiebestemming ?Barcelona es bona si la bolsa sona, luidt het Catalaanse gezegde. Barcelona is goed als je beurs gevuld is. Het tweede deel van dat gezegde wordt vaak ten onrechte vergeten : tant si sona com si no sona, Barcelona es bona. Ook als je beurs niet rinkelt, is het er goed toeven. In 1996 ben ik van Pakistan naar Europa verhuisd. Ik heb in Frankfurt, Parijs en Londen gewoond, maar nergens is het zo goed als hier.”

Gps of uit het hoofd ? “Ik ken niet alle straten of restaurants van Barcelona, dat is onmogelijk. Maar toch bijna allemaal. Het is een van de examens op de taxischool : zeventig locaties aanstippen binnen het uur. Geen lachertje, dat kan ik je verzekeren.”

Locals of toeristen ? “Dat hangt van het seizoen af. In de winter vervoer ik meer Barcelonezen maar van april tot september, als de cruiseschepen aanmeren in de haven, zijn de helft van mijn klanten vakantiegangers.”

Populaire eetplekken ? “Can Majó in Barceloneta, het beste paellarestaurant van de stad. Wie van zeevruchten houdt, moet naar Botafumeiro op de Gràn de Gracia. In de bar kan je proeven van het menu dat in het restaurant geserveerd wordt, maar in kleinere porties.”

Radio of stilte ? “Overdag heb ik traditionele Spaanse muziek opstaan, want dat horen de toeristen graag. ’s Avonds zet ik de radio op de verheffende popmuziek van Flaix FM. Dat houdt me wakker.”

Dag en nacht ? “De wetgeving is zeer streng : een taxichauffeur mag maar vijf dagen per week werken, waarvan slechts één dag tijdens het weekend. Alle taxi’s zijn aangesloten op een centraal systeem, dus vals spelen is niet mogelijk. Ik rijd ongeveer tien uur per dag rond, de rest van de tijd ga ik wandelen op het strand of voetballen met mijn drie kinderen.”

Door Ellen De Wolf – Portret Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content