Meneer Taxichauffeur

Vaak uw eerste ontmoeting op buitenlandse bodem : Meneer Taxichauffeur. Bron van informatie over de couleur locale. Deze week in Amsterdam : Marcel Heesbeen, “Ik hou van Vivaldi”

Opgepikt:aan de taxistop bij station Amsterdam Centraal.

Aantal dienstjaren: 26.

Hotspot van het moment ? “Het seizoen van de rivierboten is weer begonnen, die vertrekken vlak bij het station. Daar moet ik vaak naartoe rijden.”

Populaire eetplekken ? “Pasta Basta in de Spiegelstraat, een Italiaans restaurant met liveserenades. Locals houden meer van een lekker biefstukkie, niet te duur, Alberto’s bijvoorbeeld, op het Leidseplein.”

Hotels : “In het centrum heb je een aantal hotels als l’Europe, of het Pulitzer Hotel in de grachtengordel, die hun goede naam wel waarmaken. Mövenpick bestaat nog niet zo lang. En het Fashion Hotel, hip en upcoming, voor wie buiten het centrum wil verblijven.”

Wilde taxiverhalen ? “Huilende mensen zijn het meest pakkend. Om de een of andere reden vertellen klanten snel hun levensverhaal. Misschien trek ik dat aan. De juiste vraag stellen, omdat je ziet dat iemand niet lekker in zijn vel zit. De meest surreële taxirit ? Seks op de achterbank. Zulke dingen gebeuren als je met een busje voor acht personen rijdt. Plots zie je een been omhooggaan. Dan ga ik langs de kant staan, even wandelen, ze doen hun ding maar.”

Ziel van de stad zien veranderen ? “Ja. Veel collega-taxichauffeurs zijn van islamitische afkomst. Sinds 9/11 voel je een zekere wij-zijhouding. Ik heb een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Maar de multiculturele samenleving is er nog niet. De sfeer is harder geworden.

Lunchpauze : “Ofwel ga ik thuis iets eten, ofwel haal ik een broodje bij De Osdorper. Daar maken ze lekkere pistolets, met carpaccio en zo. Daarna een bakkie koffie, ergens aan de benzinepomp. Vroeger was er tijd om met de collega’s ergens te lunchen. Nu is er meer concurrentie.”

Gps of uit het hoofd ? “Ik ken niet alle plekken, dat is onmogelijk. Wel alle hoofdstraten, tot vijf zijstraten toe. Alle ziekenhuizen, bejaardentehuizen, restaurants. Zulke dingen moet je weten.”

Radio of stilte ? “’s Morgens heb ik klassieke muziek opstaan, ook aan het einde van de dag neemt dat de stress weg. Ik hou van Vivaldi. Voor een jonger publiek zet ik radio SLAM!FM op. Ik wil mijn iPad graag op de boxen aansluiten zodat mensen zelf hun muziek kunnen kiezen, of mails kunnen lezen. Als zelfstandig ondernemer moet je met nieuwe ideeën komen. ”

Door Elke Lahousse – Portret Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content