Meneer Taxichauffeur

Foto Serkan Eldeleklioglu © Cemil Cebi.

Vaak uw eerste ontmoeting op buitenlandse bodem : Meneer Taxichauffeur. Deze week in Istanbul : Cemil Cebi. “Ik heb ’s avonds geld in mijn zak.”

Aantal dienstjaren : 9.

Is het makkelijk rijden in Istanbul ? “Voor een taxichauffeur is Istanbul een moeilijke stad, het verkeer is heel druk en er zijn veel smalle, steile straatjes. Het is ook onmogelijk om de hele stad te kennen, zo groot is ze. Maar toch zou ik nergens anders willen rijden.”

Kunt u makkelijk leven van je job ? “Istanbul leeft 24 uur, hier wonen 15 miljoen mensen, en dat maakt dat je nooit lang zonder klant blijft. Ik ben tenminste zeker dat ik ’s avonds geld in mijn zak zal hebben, en dat is in Turkije een hele geruststelling. De meesten onder ons werken 7 dagen op 7, in shifts van 12 uur. Maar ik heb er na 9 jaar toch al een huis van kunnen kopen, en twee keer een nieuwe auto. Ik help ook mijn zus, die nog studeert.”

Mijn lievelingsrit ? “Langs de Bosporus, je ziet er de mooiste huizen van de stad, veel wandelaars en het spektakel op het water.”

Hebt u veel zien veranderen ? “Ik heb me laten vertellen dat taxichauffeurs vroeger goed aangeschreven stonden in Turkije. Weinig mensen hadden een rijbewijs, laat staan een auto, en taxichauffeurs waren voor veel mensen een soort van wijkagent, en een verbinding met de buitenwereld. Nu is het een beroep dat aantrekkelijk is voor jongens die alleen maar de lagere school gedaan hebben.”

Goede ervaringen met toeristen ? “Jammer dat sommige toeristen ons wantrouwen, alsof we eropuit zijn hen te bedriegen. Istanbul heeft niet zo’n goede reputatie. Ik zeg niet dat er geen collega’s zijn die een omweg maken om meer te kunnen aan- rekenen. Zelf ben ik ook al eens gerold toen ik met mijn zus in een taxi zat. Toen ik merkte dat de chauffeur een omweg maakte, gebaarde ze van ‘Zwijg maar’.”

Sociaal contact ? “Je gelooft niet wat mensen allemaal vertellen in een taxi. Wij zijn vaak de eerste persoon die iemand ziet na een echtelijke ruzie, of na een probleem met de baas. Ongeschoold of niet, we moeten dus ook een beetje psychiater zijn. De gsm heeft ook veel veranderd. Reizigers praten in hun mobieltje alsof er niemand meeluistert. Recent had ik drie jonge meiden op de achterbank, achttien jaar of zo, die hun liefdesleven in detail bespraken op zo’n manier dat ze volgens mij wilden dat ik meeluisterde. Ik deed maar alsof ik niets hoorde.”

Elders rijden ? “Ik weet dat de taxichauffeurs in het buitenland toch meer aanzien hebben. Ze moeten tests afleggen voor hun licentie, en hun auto’s zijn mooier. Ik ben weleens jaloers als ik op televisie die mooie Amerikaanse taxi’s zie. Ook in Cyprus zou ik het zien zitten, ze hebben daar nog extra large Mercedessen, dat vind ik wel cool.”

Door Dirk Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content