Meneer Taxichauffeur

Meneer Pinto : "De nacht brengt vreemde vogels." © Michel Vaerewijck

Vaak uw eerste ontmoeting op buitenlandse bodem : Meneer/Mevrouw Taxichauffeur. Bron van informatie over de couleur locale. Deze week in Parijs : chauffeur Pinto (53). “Carlos vond bij mij zijn laatste hit.”

Aantal dienstjaren : 26.

Wat bracht u in het beroep ? “Mijn roots liggen op de Kaapverdische eilanden. Bij mijn aankomst in Frankrijk moest ik snel een job vinden. Deze baan bood zich aan en ik ben blijven rijden.”

Is Parijs sterk veranderd in die kwarteeuw ? “Heel erg. De voorbije jaren zijn straten versmald en parkeerstroken opgeofferd aan fietspaden of bredere voetpaden. Dat stremt het verkeer meer en meer. Even wachten op een klant wordt een probleem. Je kunt niet meer parkeren in deze stad. En ga je even fout, dan sta je onmiddellijk op de bon.”

Gps of ervaring ? “Na 26 jaar dienst zijn de straten van Parijs mijn thuis. Toch heb ik een gps om mij in uitzonderlijke gevallen uit de nood te helpen.”

Hebt u een bepaald type klanten ? “Oef, allerhande, maar vooral veel toeristen of buitenlandse werknemers. Maar ook de Parisien neemt al vaker de taxi. De nacht brengt dan weer de vreemde vogels in mijn auto. Veel feestvierders, maar ik luister graag naar de eenzame die zijn hele leven in één rit vertelt. En dan de dame die haar verlatenheid met de taximan wil opvullen. Hoe verleidelijk ook weiger ik dat systematisch, want het is het recept voor miserie.”

Hebben uw toeristen voorkeursbestemmingen ? “Ze willen steeds naar hetzelfde. Notre Dame, de Eiffeltoren en het Louvre, en natuurlijk de Gare du Nord waar de tgv’s vertrekken. Er zijn ook geen verrassingen of geheime plekjes meer. Overal zijn er toeristen.”

Krijgt u vaak fooi bovenop de vaste meterprijs ? “Japanners en Brazilianen geven nooit drinkgeld. Italianen houden van onderhandelen. Zij hebben het liefst een vaste prijs voor een rit, daarop kunnen ze gaan pingelen. Maar de meeste klanten ronden hun bedrag af.”

Wat is uw mooiste rit ? “Ritten naar de natuur, die kunnen me weleens ontroeren. Als ik de stad en haar pollutie achter mij kan laten. Naar Versaille, Saint-Cloud of Fontainebleau. Ook de nachtritten zijn leuk en vooral deze met bekende artiesten of filmsterren. Carlos reed meermaals mee. Het is ook door mij dat hij zijn laatste hit maakte. Hij hoorde op mijn Kaapverdische tapes een nummer dat hij herwerkte. Spijtig dat hij kort erop overleed.”

Welke radio hebt u opstaan ? “Elke taximan rijdt met RTL door de avondspits. Het humorprogramma Les grosses têtes zorgt al decennialang voor ontspanning. Verder heb ik altijd mijn Antilliaanse of Kaapverdische cassettes.”

Tekst en foto Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content