Meneer Taxichauffeur

Chris Ganning. © Portret Ophelia Wynne

Vaak uw eerste ontmoeting op buitenlandse bodem : Meneer Taxichauffeur. Bron van informatie over de couleur locale. Deze week in Londen : Chris Ganning. “Ik ga weg tijdens de Spelen.”

Opgepikt : in Liverpool Street.

Aantal dienstjaren : 10

Wat willen toeristen meestal zien ? “Ze vragen me vaak naar Parliament Square te rijden, een groen plein met standbeelden bij Palace of Westminster. Of Buckingham Palace. Op de dag van de huwelijksdag van William en Kate was ik er ook met de taxi. Bleek pure tijdverspilling. In twee uur heb ik tien pond verdiend. Er was geen werk, alle taxi’s hadden hun daklicht op ‘vrij’ staan.”

Uw favoriete wijk ? “Het oude stadsdeel, de financiële wijk. Mooie architectuur en karaktervol.”

Wilde taxiverhalen ? “De zotste rit was toen er vlak bij het Rembrandthotel een meisje naar buiten liep, enkel in T-shirt. Ze vroeg of ik haar naar Guilford wilde brengen. Ik dacht dat ze high was van de drugs. Guilford ligt buiten Londen, dat ging haar zeker tachtig pond kosten. Ze gaf me haar moeder door aan de telefoon, die de rit beloofde te betalen. Bleek dat haar vriend haar was beginnen te slaan na een dronken avondje uit.”

Is uw type klant veranderd ? “Niet echt, je pikt altijd etters op, maar ook vriendelijke mensen. Hoffelijkheid hangt af van iemands opvoeding, en manieren. Sommigen hebben een goed karma en zijn heel beleefd, anderen brommen hun hele leven.”

De stad zien veranderen ? “Ik vind dat Londen op een slechte manier veranderd is. Politiemannen zien er tegenwoordig uit als militairen, door oorlog tegen terrorisme allicht. En ze zetten irritant veel wegversperringen. Dat was vroeger niet zo. Er zijn nu veel wegenwerken, maar hopelijk is dat voorbij na de Olympische Spelen van 2012.”

Voor of tegen de Olympische Spelen ? “Ik vind het de grootste vorm van geldverspilling. Puur entertainment voor de aristocratie. Ik ga niet werken in augustus wanneer de Spelen plaatsvinden. Bussen en taxi’s zullen verboden worden op hun normale rijstrook. Onze bus- en taxistrook wordt afgestaan aan de massa die naar de Spelen gaat. Het verkeer gaat dus intens op de Londense wegen geconcentreerd worden. Ik laat het hele event aan me voorbijgaan, ik ga zelf op vakantie.”

Radio of stilte ? “Ik luister altijd naar het voetbal, soms naar praatprogramma’s. Ik praat nooit tegen klanten, tenzij zij zelf beginnen. Dat geldt ook voor beroemdheden. Ik heb al eens Liam Gallagher van Oasis opgepikt, of acteur Chris Evans.”

Geven sterren grotere fooi ? “Niet overdreven. Ze doen er geen twintig pond bovenop of zo. Als het acht pond is, krijg ik er eentje extra voor mij.”

Door Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content