MEET THE MIPSTERZ

Kesh Angels, Marokkaanse mipsters of moslimhipsters, gefotografeerd door Hassan Hajjaj. © GF / HASSAN HAJJAJ
Veerle Helsen

Een video van gesluierde moslimvrouwen op hoge hakken met skateboard onder de arm. Een stripreeks rond een heldin met superkrachten én hoofddoek. Een fotograaf die 20.000 dollar vraagt voor zijn foto’s van moslima’s op scooters. De mipster – moslimhipster – is hot. En controversieel.

Google ‘mipster’ en je krijgt een Sex and the City-achtig beeld van vier jonge vrouwen met attitude. Ze lijken weggelopen uit een fashionblog. Edgy meets American. Aan elke vinger een gouden ring. Skinny jeans. XL zonnebril als eyecatcher. Skateboard onder de arm. En een hoofddoek. Meet the mipsterz. Het woord werd gelanceerd door Sheikh & Bake, het Amerikaanse productiehuis achter een YouTubefilmpje dat Twitter en Facebook deed ontploffen. Het regende negatieve reacties. Moslims die ongemakkelijk werden van zoveel ongegeneerd vrouwelijk zelfvertrouwen. Commentaar op hier en daar enkele zichtbare haren. Niet-moslims die vragen stelden bij zoveel cultivatie van de hoofddoek. Maar er waren ook positieve vibes. Over moslimvrouwen die zich niet achter hun sluier verschuilen. Over de hoofddoek als een doodgewoon kledingstuk.

Het filmpje geeft een inkijk in de onderbelichte wereld van geëmancipeerde moslimvrouwen. Het bracht een discussie op gang over de manier waarop ze in de media geportretteerd worden. “Wat we altijd te zien krijgen, zijn deprimerende moslimvrouwen. Onderdrukt en droevig. De video toont vrouwen die zelfvertrouwen en vrijheid uitstralen”, vertelde skatende Hajer Naili aan nieuwswebsite The Daily Beast.

De video past in de tijdgeest. De Brits-Marokkaanse fotograaf Hassan Hajjaj verdient tegenwoordig 20.000 dollar of meer voor een foto uit zijn reeks Kesh Angels, de Marokkaanse mipsters. Gesluierd, in felgekleurde djellaba, telkens op een scooter. Het Londense kunsthuis Rose Issa bracht zonet een overzicht van zijn werk uit.

De beroemde stripuitgeverij Marvel Comics publiceerde dan weer Ms Marvel, een reeks rond een zestienjarige heldin uit New Jersey, tweede generatie Pakistaans-Amerikaans. En toen de Egyptische grafisch illustrator Deena Mohamed haar stripblog Qahera lanceerde, werd die in geen tijd een wereldwijd succes. Qahera heeft een beeldschoon gezicht, half verstopt achter een sluier, draagt een cape en bevecht met een zwaard onrecht tegen vrouwen.

Ninjabi’s worden ze genoemd, de mipsters of moslimstripheldinnen. Een wereld van contradicties verzameld in één woord. De discussie gaat over cultuur én religie én gender. De Amerikaanse professor en islamoloog Jonathan A.J. Wilson trekt vergelijkingen met de burgerrechtenbeweging in de jaren zeventig, toen een explosie van hiphopcultuur alle stereotypen over de zwarte bevolking doorbrak. Het is geen toeval dat de mipsters in de intussen veelbesproken YouTube-video door de straten skaten op een song van Jay-Z.

VEERLE HELSEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content