Wanneer sterren als Kim Basinger of Demi Moore over een verzorgingsproduct zeggen dat ze niet meer zonder kunnen, dan is een cultcrème geboren. Maak kennis met de nieuwste: pO2 Visage, een antirimpelcrème waarin zuurstof en vitamine-A-palmitaat samenzitten.

Karin Herzog. De naam verscheen het voorbije jaar in verschillende buitenlandse beautyrubrieken en in Londen ontdekte ik de gelijknamige verzorgingslijn in een department store. Omdat allerlei filmsterren bij haar crèmes en gezichtsbehandelingen zweren – van Basinger, Moore tot Steven Spielberg – had ik me haar voorgesteld als een dame met een hoog Joan Collins-gehalte. De vrouw die ik eind vorig jaar in Brussel ontmoet, gelijkt daar helemaal niet op. Karin Herzog is nu 66, ziet er zeer goed uit, maar heeft niet dat intimiderende van veel Amerikaanse (gefacelifte) socialites. Ze is charmant en zelfs lief en praat gedreven over de crèmes die haar man na zijn actieve loopbaan ontwikkelde.

Paul Herzog was een Zwitserse arts – hij stierf in ’92 op 80-jarige leeftijd – die in Stockholm aan het Karolinski Hospitaal (het Nobelinstituut) een wetenschappelijke carrière uitbouwde. Meer dan 30 jaar werkte hij rond zuurstof (samen met zijn team is hij onder meer de uitvinder van de stalen long die patiënten tijdens openhartoperaties van zuurstof voorziet).

Na zijn pensioen kwam hij met zijn familie terug naar Zwitserland, maar hij kon het niet laten om daar meteen een laboratorium op te zetten en verder onderzoek te doen. Op zijn verlanglijstje: actieve zuurstof stabiliseren in een emulsie, wat hem lukte. Oorspronkelijk waren zijn crèmes alleen voor medisch gebruik bestemd, bij brandwonden en littekens bijvoorbeeld. Maar mevrouw Herzog, zelf een schoonheidsspecialiste, testte de emulsie en was verbaasd over het resultaat: de zuurstofcrème maakte haar huid soepeler, zachter en uiteindelijk jonger.

Onlogisch is dat niet. In het verouderingsproces van de huid is de vermindering van de bloedcirculatie een belangrijk probleem. Daardoor worden mechanismen in gang gezet: verminderde toevoer van zuurstof (zeer cruciaal) en voedingsstoffen, minder afvoer van toxische stoffen en een lager vochtgehalte. Als je dan de aanvoer van vooral zuurstof en ook voedingsstoffen (waaronder vitamine A) terug kan opkrikken, zou je de huidveroudering moeten afremmen.

Dat inzicht is één ding, actieve zuurstof samen met vitamine A – dat de collageenlaag onder de huid vasthoudt – in een gezichtscrème stoppen, was een minstens even moeilijke opdracht. Na jarenlange research slaagde Herzog erin en in 1990 nam hij een wereldwijd patent op zijn vinding. Toch was het pas na zijn dood dat Karin en dochter Noëlle begonnen met de commercialisering van een verzorgingsgamma. Naast een lijn onder de naam Karin Herzog (vooral in schoonheidssalons) zijn nu ook de sterproducten (een gezichts- en een anti-cellulitiscrème) bij ons, onder de naam pO2 Visage (1595 fr.) en pO2 Contour (1495 fr.), in de apotheek te koop. De Limburgse firma Westrom Pharma staat in voor de wereldwijde verdeling van de producten. pO2 Visage en Contour werden in een no-nonsense, onglamoureuze verpakking gestopt en aan de textuur moet je even wennen: hier geen frisse en modieuze gels maar dikke crèmes (de Contour mag je niet inmasseren). Het resultaat echter heeft mij, een verwende maar nuchtere beautyveelvraat, helemaal overtuigd. Na een paar weken zie en voel je het verschil. In het programma van de Amerikaanse zender Dateline werd trouwens aangetoond dat Vit-A-Kombi – zo heet de crème daar – als enige crème op de markt het zuurstofniveau van de huid echt opkrikt.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content