MEER DAN ALLEEN ‘T STAD

De boompitten van Dré Wapenaar in Wuustwezel. © WOUTER VAN VAERENBERG

Tien weken lang gidsen we je langs bekende en minder bekende trekpleisters in België. Deze week : twintig aanraders in Antwerpen.

1. DE BOOM IN

In de hoofddreef van het voormalige kloosterdomein van de zusters franciscanessen in Wuustwezel hangen vier boomtenten van de Rotterdamse kunstenaar Dré Wapenaar. Voor 70 euro per nacht, inclusief ontbijt en welkomstpakket, kun je erin overnachten met twee volwassenen en twee kinderen. Veel dichter bij de natuur kom je niet.

Reserveren : 03 240 65 56 of www.terranova.provant.be

2. MOMA VAN DE KEMPEN

In een vorig leven was hij eigenaar van supermarktketen Cash Fresh, sinds 2011 heeft verzamelaar Hugo Voeten een kunstencentrum aan de oever van het Kempisch Kanaal in Herentals. Hij renoveerde er een oude graanfabriek van negen hoog tot een kunst- en tentoonstellingsruimte (het gebouw op zich is al een bezienswaardigheid) en bracht er 450 van zijn 1500 stukken tellende collectie onder. Voeten kan uitpakken met ronkende namen als Frans Masereel, Christo, Giacometti, Rodin, Ai Weiwei en Picasso, opgesteld naast het werk van andere, minder bekende kunstenaars. Art Center Hugo Voeten is tijdens de zomermaanden alleen te bezichtigen volgens afspraak en in groep.

Vennen 23, 2200 Herentals, www.artcenter.hugovoeten.org

3. TUNNELVISIE

Je kunt de metro nemen naar het strand van Sint-Anneke, maar dan mis je de indrukwekkende voetgangerstunnel die de stad sinds de jaren dertig met Linkeroever verbindt. Een authentieke houten roltrap brengt je dertig meter onder de grond. De 572 meter tot aan de andere kant van de Schelde moet je zelf te voet of met de fiets afleggen. Het Sint-Annastrand is populair bij de locals, die er tijdens de zomer genieten van de zon en een lekkere pot mosselen.

Sint-Jansvliet, 2000 Antwerpen.

4. VLAAIKES ETEN

Felix Timmermans schreef over Lierse vlaaikes dat ze lang vers bleven, maar eens blootgesteld aan de zon “zo hard als gewapend beton werden, om met geen hamer kapot te kloppen.” Niet dat je ze kunt laten liggen, zo lekker zijn ze. Het kleine, kruidige gebakje wordt verkocht door zes erkende bakkers in Lier, onder wie Hendrickx (Antwerpsestraat 130) en Verbeeck (Lispersteenweg 240). Een volledig overzicht vind je op de website van de stad Lier.

www.toerismelier.be

5. OPENLUCHTTHEATER

Elke zomer sluit de Arenbergschouwburg zijn deuren en verhuist naar zijn verblijf buiten de stad : het openluchttheater midden in het provinciaal domein Rivierenhof in Deurne. Staan in juli en augustus onder meer op de planken : Bobby Womack, Sergio Mendes en Novastar. Op vrijdag zijn de voorstellingen gratis.

Turnhoutsebaan 232, 2100 Antwerpen, 03 202 46 46, www.openluchttheater.be

6. ATELIERFLAT

Stap binnen in de wereld van Jozef Peeters, een van de eerste abstracte kunstenaars van ons land. Peeters woonde samen met zijn vrouw en twee kinderen in een klein hoekappartement op de Gerlachekaai in Antwerpen, dat hij ook als atelier gebruikte. Hij schilderde iedere kamer in geometrische kleurvlakken en ontwierp ook zijn eigen meubilair. Na zijn dood in 1960 werd dit driedimensionale kunstwerk bewaard en gekoesterd door zijn dochter Godelieve. In 2009 droeg zij de zorg over aan de stad Antwerpen. Sinds vorig jaar is de unieke atelierflat ook open voor het publiek, individueel bezoek enkel op de eerste en derde zaterdag van de maand.

De Gerlachekaai 8, 2000 Antwerpen, www.kmska.be

7. KIJK UIT

Op de 37 meter hoge uitkijktoren Sas 4 heb je een mooi uitzicht over het kruispunt tussen de kanalen Bocholt-Herentals en Schoten-Kwaadmechelen. Bij helder weer zie je kilometers ver. De 217 trappen om er te raken, moet je er wel bijnemen.

Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel, www.dessel.be

8. LILLO

Het was ooit een dorp ten noorden van Antwerpen, maar door de uitbreiding van de haven blijft er enkel een kleine woonkern binnen het Fort van Lillo over. Naast de wallen van de militaire vestiging zijn vooral de kleine getijdehaven en de omringende natuurgebieden, waaronder de Potpolder, een bezoek waard. Lillo kent voor kinderen geen geheimen, want het dorp was het decor van de succesvolle Studio 100-serie Mega Mindy.

9. ZWEMVIJVER

Neem een frisse duik in de vijver van het Boekenbergpark in Deurne. Het is de eerste ecologische zwemvijver van België, zonder chloor, want planten zuiveren het water, en meteen ook de grootste van Europa. Op drukke momenten doet men aan ‘blokzwemmen’. Om het kwartier moet iedereen het water verlaten en mag een nieuwe groep een plonsje wagen. Toegang tot de vijver is gratis, een locker om je spullen op te bergen kost 2 euro.

Open van maandag tot zaterdag : 12 tot 19 uur, op zondag : 11 tot 18 uur. Boekenbergpark, Van Baurscheitlaan 88, 2100 Deurne, 03 411 19 95, www.antwerpen.be

10. MODENATIE

Eén dag in ’t stad en geen zin om je te verplaatsen ? De Modenatie, in de Nationalestraat, heeft alles om je een hele dag te amuseren. Begin bij het Modemuseum, daar loopt tot 24 augustus een prachtige tentoonstelling over pluimen en veren in de mode. Daal de trap af en loop binnen in boekhandel Copyright. Al 25 jaar verzamelt die het beste aanbod over kunst, architectuur, mode en design. Voor je naast de deur (maar in hetzelfde gebouw) de winkel Renaissance induikt voor een jurk van Victoria Beckham of een handtas van Alexander Wang, kom je het best even op krachten in het restaurant/bar van de zaak, een aanrader voor liefhebbers van de verfijnde Italiaanse keuken.

Modenatie, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen, www.momu.be

www.copyrightbookshop.be

www.resto-renaissance.be

www.princess.eu/renaissance

11. DE KOFFIERONDE

Geen gebrek aan leuke koffiebars in Antwerpen. Onze favorieten zijn het leuk ingerichte Tinsel op het Zuid, waar je bij je kop koffie ook een lekker ontbijt of lunch kunt bestellen. Mokkakapot in Borgerhout, voor de naam en de combinatie van bar, bazaar en galerie. En Kornél in Berchem, een koffiebar en coworkingatelier waar altijd wel iemand zit te tekenen of aan een latte slurpt. De verplaatsing tussen de bars kun je maken met rood stadsfietsje. Aangevuurd door de cafeïne, ben je er zo.

Tinsel, Vlaamse kaai 40, 2000 Antwerpen, www.tinsel.be

Mokkakapot, Sergeyselsstraat 2, 2140 Borgerhout, www.mokkakapot.be

Kornél, Sint-Lambertusstraat 1, 2600 Berchem, www.kornel.be

12. MECHELS BIER

Afronden doe je in Mechelen in brouwerij Het Anker, gelegen in de oude infirmerie van het middeleeuws begijnhof. Ze brouwen er dertien biertjes, waaronder de bekende Gouden Carolus, Lucifer en Maneblusser. In de brasserie van het Anker kun je naast een frisse pint ook lekker eten krijgen. De Vlaamse stoverij met Gouden Carolus Classic (16,70 euro) is een aanrader.

Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen, 015 28 71 41, www.hetanker.be

13. AARDBEIKONINGIN

Jaarlijks worden er op de veiling van Hoogstraten meer dan 25 miljoen kilo aardbeien verkocht, aangeleverd door driehonderd familiebedrijven uit de omgeving. Zelf beweren ze ’s werelds beste aardbeien te telen. Aan jou om dat te gaan testen. Je moet niet eens een winkel of restaurant binnenstappen : je kunt ook stoppen bij een van de aardbeienautomaten langs de weg voor een fruitig vieruurtje. De automaten liggen op de aardbeienroute, die vertrekt aan de Sint-Katharinakerk en loopt door de (aardbeien)velden langs de mooiste plekjes van de streek.

www.hoogstraten.eu

14. MODEWANDELING

Wie Antwerpen zegt, denkt meteen aan mode. Hoe de stad die reputatie verkreeg en waar je daarvoor moet zijn, lees je op de nieuwe app : Fashion in Antwerp. Je kunt kiezen uit vijf wandelingen of één best of-route, die het verhaal vertelt van mode in Antwerpen, van de zestiende eeuw tot nu. Je kunt de routes enkel openen als je in Antwerpen bent. De app zit ook boordevol filmpjes en tips van mode-insiders. Het favoriete adresje van designer Diane von Furstenberg ? Het Rubenshuis.

Prijs : 2,69 euro. www.fashioninantwerp.be

15. ONDERGRONDS

Wie een stad écht wil leren kennen, begint het best bij haar fundamenten. De gewelven, bruggen en sluizen, die zich in de oude, ondergrondse stadsgrachten van Antwerpen bevinden, verraden een rijke geschiedenis. Omdat de Ruien avontuurlijker zijn dan ze doen vermoeden, vereist een bezoek aangepaste kledij : een Ruipak en bijbehorende laarzen.

Open in het weekend, om 11 en 13 uur, en op maandag, donderdag en vrijdag, om 13 uur. Prijs : 8 euro.

Suikerrui 21, 2000 Antwerpen, 03 232 01 03, www.visitantwerpen.be

16. WANDELEN OP WATER

Je moet er niet eens bovennatuurlijke krachten voor hebben : in het centrum van Mechelen loopt een drijvend pad over de linkeroever van de Dijle, van de Haverwerf tot de Kruidtuin. Zo zie je de stad ook eens vanuit een ander perspectief.

17. LACHEN IS GEZOND

Vanaf 30 juli transformeert Hangar 19 op de Plantinkaai in een uiterst sfeervolle Cinema Urbana: een groot tapijt, een zandberg en zicht op de Schelde. Wie iets meer luxe wil, brengt best zelf een stoeltje mee. Met ‘The Happy People Sessions’ brengt Cinema Urbana dit jaar een reeks optimistische films. Beginnen doen ze met Hugo van Martin Scorsese. De film begint om 22 uur, je bent welkom vanaf 20 uur.

Cinema Urbana, Hangar 19A, Plantinkaai, 2000 Antwerpen. Toegang : gratis. www.cinema-urbana.be

18. DOSSINKAZERNE

De voormalige kazerne van het Belgische leger werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als doorgangskamp om gevangen naar Auschwitz te transporteren. Vandaag is er een memoriaal, museum en documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten. Blikvangers zijn de wand met duizenden portretten van gedeporteerden, de enkele in kleur zijn die van de weinige overlevenden, en een gerestaureerde treinwagon die vanaf 1943 werd ingezet om Joden en zigeuners weg te voeren. Heb je een Knack-clubkaart of kom je met de trein naar Mechelen, dan krijg je twee euro korting op een individueel toegangsticket.

Alle dagen open, van 10 tot 17 uur, behalve woensdag. Prijs : 10 euro. Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen, 015 29 06 60, www.kazernedossin.eu

19. OPENLUCHTMUSEUM

Kunst in de open lucht, het heeft iets bijzonders. Een van de mooiste voorbeelden is het Middelheimmuseum, een beeldenpark van dertig hectare in het Nachtegalenpark in Antwerpen. De collectie bestaat uit tweehonderd beelden in het park en nog eens een honderdtal die uitgestald staan in het Braempaviljoen. Onze favoriet : het minimalistische betonnen beeldhouwwerk/tennismuur van Ann Veronica Janssens. Raketjes en ballen zijn verkrijgbaar. Als je er dan toch bent : park Den Brandt ligt om de hoek en is zeker een wandeling waard.

Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen, 03 288 33 60, www.middelheimmuseum.be

20. BRUGGEN BOUWEN

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog legde het leger een pontonbrug aan over de Schelde. Zo kon Antwerpen bevoorraad én snel ontruimd worden. Op 3,4 en 5 oktober legt het leger opnieuw zo’n brug aan, een vredesbrug, als symbool tussen heden, verleden en toekomst. Van de honderdduizend beschikbare tickets om over te steken zijn er al zestigduizend verkocht. Bestellen kan nog via www.antwerpen14-18.be.

DOOR ELLEN DE WOLF & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content