Frank Feremans heeft een exportbedrijf dat vrachtwagens uitvoert naar West-Afrika. Hij is een levensgenieter, die graag eet en kookt en deel uitmaakt van wel drie kookgroepjes. Het koken onder vrienden is een sociaal gebeuren, waarbij de banden worden aangehaald en waarbij veel wordt gelachen. Frank houdt ook van ontvangen. Hij is trots op zijn La Cornuefornuis en bij mooi weer verhuist hij naar de tuin, waar op het terras een indrukwekkende Oklahoma Joebarbecue staat. Het plezier dat hij beleeft aan ontvangen heeft hij van bij zijn ouders, waar altijd feestjes en dinertjes werden georganiseerd. Vader was een verdienstelijke hobbykok, die koos voor traditionele kost of voor een stukje vlees op de barbecue. Frank wist al vroeg wat hij lekker vond. Hij begon met stoofpotjes en eenpansgerechten. Recepten zijn aan deze eigenzinnige hobbykok niet besteed, want aan het fornuis doet Frank gewoon zijn eigen ding. Zijn voorliefde gaat naar de keukens van de landen rond de Middellandse Zee en daar horen Turkije en Libanon ook bij.

Het lekkerst vindt Frank gerechten met orgaanvlees, zoals niertjes, zwezeriken en lever, of bereidingen met schaal- en schelpdieren. Frank geniet wanneer hij zijn inkopen doet op de Antwerpse vreemdelingenmarkt, bij de Marokkaanse visboer, bij de Fransman met zijn kazen of bij de Spaanse hammenleverancier. Thuis etaleert hij de eetbare schatten op de keukentafel. Liefst trekt hij dan een fles wijn open en gaat met twee vrienden aan de slag. Zijn kompanen zijn, zoals hij, niet mager, en het trio kreeg de bijnaam Les Trois Gros Frères, naar de Franse broers Troisgros. Franks echtgenote deelt mee in het plezier. Als er bezoek komt, verzorgt zij de tafel.

Nu de kinderen groot zijn, zou Frank, na twintig jaar vrachtwagens te hebben verkocht, best eens iets anders willen doen. Als hij een primeurwinkeltje zou openen of in de wijnen zou gaan, dan maakt hij van zijn passie zijn beroep. Dat zou fantastisch zijn !

Frank stelt drie eenvoudige bereidingen voor die hij in de keuken of in de zomer op het terras klaarmaakt met de vrienden rond zich.

De keuze van de wijn gaat naar een Italiaanse rode Montepulciano d’Abruzzo, Spelt,

Fattoria La Valentina van 2001. Deze mooie, soepele wijn met schitterende afdronk serveert Frank ook bij visgerechten. Te koop bij de Antwerpse wijnhandel Chacalli (03 203 49 50 ) en kost 14 euro.

Pieter van Doveren / Foto’s Diane Hendrikx

Partner Content