RELATIETHERAPEUTE

JE MOET EEN BEETJE CHANCE HEBBEN IN RELATIES. Als mensen een leven lang samenblijven, dan heeft dat niet alleen met veel inspanning te maken maar ook met een portie geluk.

MIJN MAN EN IK LEERDEN ELKAAR KENNEN IN ONZE STUDENTENTIJD. Wij hebben geprobeerd onze vier kinderen goed op te voeden, maar kenden ook onze moeilijkheden, zoals iedereen. Ik denk dat wij geluk hebben gehad. En je leert natuurlijk veel, als je elke dag zo dicht bij andere koppels staat.

SOMMIGE PARTNERS ZIJN AFGUNSTIG OP ELKAAR. Daarvan hebben wij nooit last gehad. Mijn echtgenoot is veel meer schrijver dan ik, zijn evergreen Liefde is een werkwoord heeft veel succes. Dat heeft mijn werk nooit in de weg gestaan.

VEEL KOPPELS PROBEREN ELKAAR EEN LEVEN LANG TE VERANDEREN, en dat is verschrikkelijk. Een van de partijen moet dan heel veel geduld en verdraagzaamheid hebben en daar komt ook eens een eind aan. Goede relaties zijn relaties waarin mensen een stuk autonomie verworven hebben en zich niet voortdurend richten naar wat de ander verlangt.

IK GELOOF NIET IN DE WARE JAKOB(A). Er zijn ongetwijfeld verschillende mensen in de wereld waar je het uitstekend mee zou kunnen vinden.

THERAPEUTEN DIE ZEGGEN ‘JE MOET JE HART VOLGEN’, DAAR HEB IK HET NIET VOOR. Mensen gaan zo vlug uit elkaar. Vaak vragen ze zich af, na enkele jaren : heb ik daar nu zoveel bij gewonnen ? Al zul je er natuurlijk ook altijd hebben die vinden dat ze het veel eerder hadden moeten doen.

VERLIEFDHEID WORDT IN ONZE SAMENLEVING SERIEUS OVERSCHAT. Het is een belangrijke drive om nieuwe situaties aan te kunnen en doet mensen stappen zetten die ze anders nooit zouden hebben gezet. Maar de gemiddelde duur van verliefdheid is achttien maanden. Daarna is er hooguit nog sprake van verliefdheidsmomenten. Er komt natuurlijk wel iets voor in de plaats.

UIT ELKAAR GAAN OMDAT JE ‘GEEN VLINDERS MEER VOELT’, VIND IK DOM. Wie dat in de praktijkruimte zegt, voelt trouwens meestal wél vlinders – voor iemand anders. De meeste mensen hebben een alternatief nodig om de knoop te kunnen doorhakken.

ZELFS IN EEN GOEDE RELATIE KUN JE VERLIEFD WORDEN OP IEMAND ANDERS. Een van de grote mythes is dat de liefde voorbij zou zijn als de partner verliefd wordt op een ander. Ik heb voorbeelden genoeg gezien waar mensen dat op een constructieve manier overwinnen. Je moet wel kunnen praten, en durven aanvaarden dat je minstens twee jaar nodig hebt om het vreemdgaan van de partner te verteren.

JE KUNT DE PARTNER DIE JE LIEFHEBT OP SOMMIGE MOMENTEN INNIG HATEN. Ik denk dat dat erbij hoort. Sommige mensen hebben behoefte aan ruziemaken als ontlading. Zolang dat meningsverschillen betreft, vind ik dat niet erg. Maar wanneer je elkaar als persoon aanvalt en kwetsende dingen zegt, wordt het moeilijk. Ge lijkt op uw moeder, je ziet eruit als een dode mus, met u valt niet te klappen. Dan krijg je het gevoel : mijn partner houdt niet meer van mij.

IN THERAPIE GAAN OP JE TWINTIGSTE OF VIJFENTWINTIGSTE VIND IK TE VROEG, omdat je dan nog te dicht bij je ouders staat. Op iets rijpere leeftijd denk ik dat het gros van de mensen baat zou hebben bij therapie. Maar een vaste relatie vind ik eigenlijk de beste therapie. Dan pas kun je erachter komen wat aan de relatie te wijten is, en wat er fout loopt bij jezelf.

Maureen Luyens (63) begeleidde meer dan dertig jaar lang paren met relationele en seksuele problemen. Zij schreef onder meer het boek Ondanks de liefde – hoe overleef je een liefdesaffaire ? Lannoo, 200 p., ISBN 78-90-209-5382-4. En Liever vrijen – Gids voor een betere seksuele relatie (Lannoo, 2009, ISBN 978-90-209-7035-7)

DOOR JEAN-PAUL MULDERS – FOTO WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content