Op TV1 start de tweede reeks afleveringen van de frisse kolderreeks ?Buiten de Zone”. Mathias Sercu (25) doet weer mee. ?Ik ben een gelukzak.”

BART VANDERGETEN FOTO : LIEVE BLANCQUAERT

?Ik kom uit een gezin van zeven kinderen. Thuis stond er een grote kleerkast en we deden niets liever dan ons verkleden. We speelden de Rode Ridder of de Kollega’s na, tv-series van toen. Buiten de Zone is voor mij een beetje de voortzetting daarvan. Een vrachtwagenchauffeur, een gangster… allerlei typetjes mag je vertolken. Het is een jongensdroom, een grote speeltuin.

Buitenstaanders denken misschien dat het een chaos was op de set, maar alles was perfekt georganizeerd. Het is een van de leukste dingen die ik gedaan heb. Het entoesiasme werkte aanstekelijk. Zelfs bij de mensen van de kostumering en de decors, hoewel ze enorm veel werk hadden.

Wat ik zo knap vind aan Buiten de Zone, is dat een aflevering veel te bieden heeft. De grappen worden niet uitgemolken. De ene sketch volgt de andere op. Zonder dat het er dik op ligt : ?Kijk eens hoe grappig we zijn !” In Vlaanderen gaat men er nog te vaak van uit dat het niet moeilijk mag zijn. Op de duur mààk je het ook niet moeilijk meer. Maar waar ben je dan mee bezig ? Pas op, ik heb ook al een script gespeeld dat ik zelf niet grappig vond. Mijn rol in ?Max” namelijk. Maar spijt heb ik er niet van, het was een ervaring meer.

Buiten de Zone heeft voor mij bewezen dat het op een andere manier kan. Zolang je maar achter het projekt staat, ook al zijn de middelen beperkt. We zijn op internationale wedstrijden geweest met ons programma. Toen de Amerikanen hoorden met welk budget dat gerealizeerd was, vielen ze omver van verbazing.

Bart De Pauw, medespeler en bedenker van de serie, is zelf geen geschoold akteur. Maar dat zal mij worst wezen. Zolang Bart op een eerlijke manier uitzoekt wat hij kan en wat hij niet kan… chapeau, zou ik zeggen.

De inbreng van de akteurs bestaat erin hoe wij de scenario’s invullen. Met de tweede reeks voelen we wel dat de sketches ons meer op het lijf geschreven zijn. Maar vanaf dat punt geeft Bart ons de vrijheid om er iets mee te doen. Onze inbreng is dus tamelijk groot. In de nieuwe reeks van Buiten de Zone zijn de personages ook minder puberaal geworden. Merel bijvoorbeeld kwam in de eerste reeks nogal truttig over. Nu is ze veel minder principieel. Maar wat de personages juist willen van het leven, is nog niet duidelijk. Daar zitten ze precies mee, ze zijn nog jong. Ik denk dat mijn personage, Ubi, een goede advokaat wordt, dat zit er wel in.

Hoe het met mij zit ? Vroeger zei ik altijd dat ik onderwijzer zou worden, terwijl ik in feite een slecht student was. Ik ben gewoon te chaotisch. Ik kan zelfs geen minuut normaal op een stoel blijven zitten. Maar op een teatertekst kan ik me wel koncentreren. En een jaar later ken ik hem nog. Als ik kursussen kon blokken zoals mijn teaterstukken, dan kon ik alles aan.

Was ik geen akteur geworden, dan had ik echt niet geweten wat aan te vangen. Handig ben ik niet, een stiel leren zat er dus ook niet in.

Tot nu toe heb ik veel geluk gehad. Ik was in ’92 net afgestudeerd aan het conservatorium, toen Wim Vanseveren, de produktieleider, mij belde voor een auditie. Toevallig kreeg regisseur Erik Van Looy de opnames van die screentest in handen en zo kreeg ik een rol in zijn film ?Ad Fundum”. Daarna ben ik van het ene in het andere gerold : Teater Antigone, ?Ons Geluk”, een rolletje in ?Max”, ?Niet voor Publicatie”, het NTG, vanaf februari opnames voor ?Diamant”…

Maar misschien word ik morgen niet meer opgebeld. Daar zit ik wel mee. Bekendheid en kwaliteit lopen een beetje door elkaar. Het wordt gevaarlijk als je dat niet meer ziet. Tot nu toe heb ik aanbiedingen kunnen weigeren. Zoals een tweejarig kontrakt voor een soap, dat mij tweemaal meer zou opbrengen dan nu het geval is. Maar dan ben ik met iets heel anders bezig en ik zou het gauw kotsbeu zijn. Dan kon ik al beter in de zaak van mijn vader gaan werken.

Nee, ik hou soap zolang mogelijk af. Niet dat ik erop neerkijk, maar ik wil voorkomen dat het publiek mij gaat identificeren met een personage. In Buiten de Zone heb ik wel een vaste rol, maar in de sketches kan ik daar toch vanafwijken, zodat het publiek mij iets moeilijker op Ubi kan vastspinnen. Ik wil in de eerste plaats akteur zijn, geen bekende kop.”

Buiten de Zone, vanaf 2 februari elke vrijdag omstreeks 21 u. 15 op TV 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content