Jo Blommaert

Waarschijnlijk bestaan er weinig beroepen waarbij er meer lijfelijk contact plaatsvindt, dan bij dat van masseurs. En waarschijnlijk zijn er weinig mensen die nog nooit hun lichaam hebben moeten ontbloten om het over te leveren aan een deskundige die het naar eigen goeddunken kan betasten, kneden of bekloppen. Het vermoeden dat er tijdens die sessies wel eens aan iets anders wordt gedacht dan aan de pijnlijke kwaal die dient te worden verholpen, inspireerde een journalist van het tijdschrift GQ tot het stellen van een aantal indiscrete vragen aan een paar vrouwelijke masseuses.

Of ze ooit enige afkeer hadden gevoeld bij het bewerken van het lichaam van hun klanten. En wat in het bijzonder had die afkeer dan opgewekt ? De masseuses vertelden dat ze in het algemeen geen probleem hadden met de uiterlijke verschijningsvorm van hun klanten. ?Toen ik aan mijn opleiding begon,? zegt Lisa,?vroeg ik me af hoe het zou zijn om iemand met een ongezonde huid of iemand die heel dik is aan te raken. Maar daar heb ik nooit problemen mee gehad. Eigenlijk is het makkelijker werken met iemand die goed in het vlees zit dan met iemand die graatmager is. Het enige waar ik echt moeite mee heb, is een onaangename lichaamsgeur.?

Die klacht wordt volmondig door haar collega’s bijgetreden. Ze verkiezen een klant die na zijn werk eerst even onder de douche gaat staan boven iemand die zich met een sterke lijfgeur aanbiedt. ?Het gebeurt zelden, ?zegt Sara, ?maar er zijn toch een paar mensen die ik niet meer wil behandelen omdat het werkelijk te erg was. Gewoonlijk doe ik aan het eind van een gezichtsmassage een paar druppels naar eucalyptus-geurende lotion op de slapen van de cliënt. Eén keer heb ik in het begin wat van die lotion aan mijn eigen neus gewreven omdat de stank werkelijk niet te harden was.? Puistjes en lange haren op een mannenrug vindt ze ook niet zo leuk, maar deze particulariteiten zullen er haar niet van weerhouden haar job te doen.

Net als haar collega’s houdt Sara zich enkel met therapeutische massages bezig, en ze verdienen allemaal meer dan behoorlijk hun boterham : gemiddeld 110 dollar (ongeveer 3.500 frank) per anderhalf uur. Ze gaan ook meestal bij de klant thuis werken.

Het ex-vriendje van Sara had er dan ook best moeite mee om zijn gevoelens van jaloezie onder controle te houden. Hij moest altijd weten waar en bij wie ze ’s avonds ging werken en als hij een roddel wist over een of andere show-vedette die tot haar cliënteel behoorde, kon hij niet nalaten haar daarvan op de hoogte te brengen. ?Ik had het gevoel dat hij mij niet vertrouwde,? zegt Sara. ?Hij dacht almaar dat het om seks ging en geloofde me niet wanneer ik zei dat ik enkel met therapie bezig was.? Vriendje af.

Of er dan nooit seksuele gevoelens opwellen wanneer ze aan het werk zijn, wil de journalist graag weten. En of ze het dan nog nooit hebben meegemaakt dat een man een erectie kreeg tijdens een massage ?

?Tuurlijk,? zegt alweer Sara.? Elke man krijgt een erectie tijdens een massage. Maar ik ben daar op voorbereid. Wanneer ze zich op hun rug draaien, zorg ik ervoor dat een laken hun penis bedekt zodat ik er meestal niks van merk. Een erectie kan heel natuurlijk zijn en hoeft niet te betekenen dat die man zijn fantasie op hol slaat. Maar wanneer die penis als een vlag staat te wapperen, dan weet je het wel. Dan zit er niks anders op dan het laken wat strakker aan te spannen. Sommige mensen zeggen dat ze geen laken hoeven, maar ik maak hen dan duidelijk dat het zo hoort.?

Hoe afstandelijk Sara zich ook opstelt, ze kan niet ontkennen dat ze zelf ook wel eens overvallen wordt door andere dan professionele gevoelens. Toen een van haar cliënten haar vriend werd, wees ze hem voor de massage door naar een collega ook al vond ze dat niet zo’n prettig idee. Maar als zij hem zou masseren zou dat altijd onvermijdelijk leiden tot een vrijpartij ofwel zou haar vriend het gevoel hebben dat ze alleen maar haar job aan het doen was.

Haar collega’s zijn het met haar eens dat het professionele en privé-leven duidelijk gescheiden moeten blijven. Lisa beging ooit de fout tijdens het werk die grens niet te respecteren en beklaagt het zich nog. Ze was hopeloos verliefd op haar cliënt en toen die haar tijdens de massage naar de verboden zone leidde, kon of wou ze zich niet verzetten. ?Ik was zo in de war geweest tijdens de massage dat hij het aan mijn vingers gevoeld moet hebben. Toen hij het later nog eens vroeg, speelde ik het spel weer mee want ik ging ervan uit dat hij mijn vaste vriend zou worden. Maar zo werkte het niet. Hij wou dat de relatie zich tot dat niveau zou beperken. Toen ik meer vroeg, weigerde hij. Het is een grandioze fout van mij geweest.?

Feit blijft dat er tijdens een massage een bijzondere vorm van contact tussen therapeut(e) en cliënt(e) kan ontstaan. ?Je kan iemand heel goed leren kennen,? zegt Sara, ?want je bevindt je in een vrij intieme situatie waardoor mensen zich opener gaan gedragen dan gewoonlijk.?

Mocht u tijdens het lezen van dit stukje plots weer kramp gekregen hebben in uw schouder, steken gevoeld hebben in uw rug of gewoon zijn gaan verlangen naar een deugddoende relaxerende massage… U bent gewaarschuwd !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content