Markant Mechelen

1. Unwined

Zakenkrant ‘The Financial Times’ zette Mechelen in haar top tien van kleine steden van de toekomst. Knack Weekend ging op zoek naar nieuwe hotspots in de stad.

1. Unwined

Spaanse zon in het glas. In de Steenstraat vind je de nieuwe vestiging van Unwined. Miriam en Koen spelen er met het evenwicht tussen ‘wijnbar’ en ‘wijnwinkel’. Alles wat je er proeft, wordt aan de bar bereid. Je ziet hen je wijn decanteren, maar ook je tapas prepareren. “We willen het totaalpakket aanbieden. De naam zegt het al zelf : we willen mensen laten ontspannen met een lekker glaasje wijn in de hand. En als dat leidt tot de aankoop van een flesje wijn, bevestigt dat ons succes.”

www.unwined.be

2. Foom

Verwend op zijn Brits. Annelies en Benjamin begonnen eind november met een ontbijt- en lunchbar in de Sint-Katelijnestraat. “We onderscheiden ons door het high-teaconcept en de speciale gerechten die je op onze kaart vindt. Die variëren van hashbowns, dat zijn wafeltjes van zoete aardappel, tot american pancakes“, vertelt Annelies. High tea kan enkel op reservatie, maar dan word je wel overladen met een resem hapjes en warme dranken.

www.foom.be

3. Bokes & co

Relaxen in de jaren stilletjes. Bij een hapje en een drankje kun je er ook je ogen de kost geven. Broer Seppe en zus Vicky kwamen begin dit jaar op het idee om een ontbijt- en lunchbar te beginnen met uitsluitend tweedehandsmeubelen. Alles wat je ziet, is te koop. Behalve de boeken, die moet je ruilen. “Het is prachtig om naar die lange tafel te kijken met aan de ene kant jonge studenten die hun bokes opeten en aan de andere kant een paar oudere dames die van hun koffie genieten. Het klopt gewoon.”

www.bokes-co.be

4. Het Notarishuis

Gezellig met grandeur. De oude koophal van het Notarishuis werd opgedeeld in twee ruimten. Aan de ene kant vind je er de showroom van Colorfool, waar betaalbare designmeubelen tentoongesteld worden. Aan de andere kant is er UrbanMiniShop, een webshop voor kindermode die er sinds kort een eigen winkel heeft.

www.colorfool.be en www.urbanminishop.be

5. Goldfish

Couture voor de kleintjes. Sinds september staat Eva in haar kinderwinkel op de Mechelse Vijfhoek. “Na het vijfjarig bestaan van onze webshop werd het tijd om de dozen uit ons huis te sleuren en een echte winkel te beginnen.” Bij Goldfish vind je Belgische merken, maar ook internationale labels zoals Stella McCartney.

www.goldfish.be

6. Broodbroeders

Brood op abonnement. Johan en Steven proberen het bakkersconcept sinds november nieuw leven in te blazen. “Er is zo veel voedselverspilling, dat willen we tegengaan.” Johan en Steven bakken de helft van hun broden voor abonnees, maar dat is volgens hen nog niet voldoende. Als je een abonnement neemt, kun je het brood ophalen in het atelier of in een van de afhaalpunten. Dat zijn voornamelijk koffie-, lunch- en ontbijtbars verspreid over Mechelen.

www.broodbroeders.be

7. Slapen op water

Een dutje op de Dijle ? Op een tiental minuten wandelen van het station ligt de Sies, de enige boat-and-breakfast in Mechelen. Sinds november verhuren Veerle en haar man Tom hun 37 jaar oude schip onder de naam Slapen op Water. “Enkele jaren geleden kampte ik met een burn-out. Ik ben dan met een vriendin een weekendje naar Nederland gegaan en ik ben daar tot rust gekomen in een B&B. Dat was een keerpunt, toen wist ik dat ik hetzelfde voor andere mensen wilde doen.”

www.slapenopwater.be

8. Kaffee-Ine

Koffie met een vleugje cultuur. De man achter de eerste koffiebar van Mechelen, Yves Janssens, kwam op het idee om een takeaway koffiebar te openen in een stadsmonument. Sinds half december staat dochter Maayke (21) in het takeaway torentje aan de ingang van het stadspark.

Door Lore Kimps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content