Kinderen houden meestal niet van vis. De liefde voor het goede uit de zee komt bij het volwassen worden en het verfijnen van de smaak. Grill- en steakhouses tref je tot in de achterhoeken van Vlaanderen, maar voor in vis gespecialiseerde restaurants ben je aangewezen op grootsteden als Antwerpen en Gent. Toch zijn er uitzonderingen, zoals L’Homme Art, een Zottegems restaurant met visgerechten en schaal- en schelpdieren als specialiteit. Wij trokken naar de Oost-Vlaamse stad die van de moderne wereld is afgesloten door slechte toegangswegen en gebrekkige signalisatie. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat hier het klokje, culinair gezien, trager tikt.

Het maritieme restaurant is gelegen in het centrum en is makkelijk te herkennen aan de wildbeschilderde, azuurblauwe façade. Het is alsof Vincent Van Gogh weer onder ons is. Binnen wacht een nostalgische westerninrichting, opgebouwd uit hout, die verraadt dat het restaurant in een vorig leven werd uitgebaat als steakhouse. De deur ging acht jaar lang op slot. Sinds anderhalf jaar waagt Pieter Menschaert zijn kans, door in te zetten op een vis- en schaaldierenrestaurant. Zottegem schijnt er rijp voor te zijn, want L’Homme Art heeft succes. Dit succes is mede te wijten aan het gebrek aan kapsones en de initiatieven van ondernemende Pieter Menschaert. Hij treedt naar buiten met weekendfestivals, zoals ‘Schelpenfestival’, ‘Festival van de babykreeft’, ‘Noordzeefestijn’, ‘Paellaweekend’ en andere festiviteiten. Daar komt nog bij dat het in L’Homme Art elke donderdag oesterdag is, waarbij men voor zes euro zes oesters degusteert !

L’Homme Art heeft een uitgebreide spijskaart. Bij de schaaldieren treft men vier soorten oesters, zo uit de schelp of in warme bereidingen. Bij de visgerechten is er bouillabaisse (47 of 58 euro met halve kreeft, voor twee). Voor de liefhebbers van kreeft wachten negen verschillende bereidingen, waarbij kreeft Stroganoff (van 17,90 tot 41,90 euro, naargelang van het gewicht). Voor de halsstarrige vishaters is er gegrilde steak (18,60 euro) en entrecote met frietjes (22 euro).

In L’Homme Art worden eersteklas producten ingekocht en men heeft het goed voor met de klanten. Alleen spijtig dat de jonge kok ervaring mist en de mooie ingrediënten op een ouderwetse manier, dus zonder veel respect, benadert. In Zottegem is dat, gezien het succes van L’Homme Art, blijkbaar geen probleem.

fruitfestival

Geproefd : versgekookte kreukels als lekker peuzelhapje.

Voorgerechten : gebakken kikkerbillen, groot als konijnenbillen, met lookboter, courgette en… fruit (14,20 euro) en gegrilde gamba’s en salade met boontjes, scheuten, appel en seizoenfruit (16,80 euro). Hoofdgerechten : zeetong, vers en fors, met frieten en slaatje met… fruit (24,90 euro) en aluminium papillot gevuld met eersteklas vis, jakobsschelpdier en langoustine in wittewijnsaus met industriële knikkeraardappelen en groenten (18,90 euro). Na : een correcte, royale dame blanche (7,8 euro).

Info

VIS- EN SCHAALDIERENRESTAURANT

L’HOMME ART

a

Vestenstraat 95

9620 Zottegem

09 367 47 10.

Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag. Donderdag- en vrijdagmiddag dagschotel voor 13 euro. Maandmenu 35 euro en Menu Pêcheur met kreeft naar keuze 50 euro. www.lehommeart.be.

Pieter Van Doveren / foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content