Manoir Francis, 1 Rue de l’Eglise, F-62170 Marles-sur-Canche, Frankrijk, +33 21 81 38 80, fax +33 21 81 38 56.

De grootstad werkt me op de zenuwen”, zucht Dominique Leroy. “Trop de bruit, trop de monde.”En toch is de gastvrouw, met wie we een glas wijn drinken in de ontbijtzaal van de L-vormige, zeventiende-eeuwse ferme seigneuriale, zelf een stadsmeisje uit Rijsel. Ze werkte een kwarteeuw in het bedrijfsleven en wist toen opeens dat het volstond. Ze ging op zoek naar een groot oud huis met karakter. Toen ze in Marles-sur-Canche het erf van deze hoeve op stapte, wist ze het meteen. Un coup de coeur, en als in een visioen zag ze ook het vervolg van haar verhaal . “Ik had nooit eerder een b&b bezocht, maar toen ik dit huis ontdekte, wilde ik het met anderen delen. En om elkeen de kans te geven hier te verblijven, zette ik de prijs op vijftig euro per kamer.”

De Manoir Francis is een heel bijzondere plek in de erg mooie vallei van de Canche, pakweg twintig kilometer ten zuiden van Boulogne. Het gebouw dateert van 1622, had vijf jaar leeggestaan toen Dominique het tien jaar geleden ontdekte en er met haar energie tegenaan ging. De drie kamers op de eerste verdieping zijn erg verschillend van sfeer : er is de wat zware rode kamer aan het ene eind en een vierpersoonskamer aan het andere. Zelf verkozen we de middelste, met oude, lichtvoetige meubels. Eén van de zonen, die costumier is, heeft zich mogen uitleven op een muur. Daar prijkt nu een prachtige collectie ingelijste gravures van gekostumeerde heren en dames, en een kleine mannequin met een matrozenpakje uit 1900 houdt bij de deur de wacht. In de open haard staan een paar kacheltjes uit de jaren dertig in feu bleu, en verder is er een comfortabele fauteuil. De badkamer heeft een ligbad en er staan wat planten. Buiten is er ruimte en groen zat, en wachten er enkele bijgebouwen op een nog onbekende bestemming.

Wie voor vier uur aankomt, kan van een merkwaardig spektakel genieten waarin kippen, duiven, schapen, eenden, een pauw en een fretje de hoofdrol spelen. Na vier uur brengt Dominique ze onder in de stallen, zodat de rust op het erf terugkeert en de gasten de wereld achter zich kunnen laten. Met de dikke krijtmuren is dat geen probleem, zelfs het gsm-signaal dringt binnen niet door. Die gasten vergissen zich zelden in hun keuze. ” On se ressemble”, zegt Dominique. “We hebben dezelfde smaak, dezelfde leeftijd, hetzelfde respect voor oude spullen.”

“Ik leidde een gekkenleven in een onderzoekscentrum en mijn huidige leven is ook al ongewoon. Maar ik zit tenminste op de buiten en daar heerst een ander tempo. Met een zoon in Parijs en één in Rijsel kom ik natuurlijk nog wel eens in de grote stad, maar ik hou het kort en ben erg gelukkig als ik hier terugkeer.”

De Manoir Francis telt drie kamers die alle aan 50 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Per extra kinderbed wordt 10 euro aangerekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content