Verscholen in het glooiende landschap rond Boulogne, op een boogscheut van de zee, ligt een oude manoir die sfeer te over heeft.

:: Manoir du Petit Fouquehove, 2, Fouquehove, F-62126 Pernes-les-Boulogne, Frankrijk, +33 321 83 37 03.

Meneer en mevrouw Milliner zijn niet zo jong meer, behoorlijk discreet maar wel zeer enthousiast. De manoir waar ze 38 jaar geleden neerstreken, is net een eeuw oud en trok al vroeger de aandacht van mensen met smaak. De Kriegsmarine trok er tijdens de Tweede Wereldoorlog in en bouwde lelijke barakken in de tuin, die later gelukkig weer werden afgebroken. De Duitsers hadden bij die bezetting niet alleen esthetische bekommernissen, het dorp ligt op een steenworp van de zee en wordt tegelijkertijd onttrokken aan speurende blikken door het golvende achterland ten noorden van Boulogne.

De gevel van de manoir is geheel met wilde wingerd bedekt en van op het terras kijken de bezoekers over het groen uit op de weg die naar het dorp leidt. “Duitse gasten willen hier wel eens een hele nacht praten en doordrinken”, merkt de gastheer op. “En gaan dan tegen de ochtend naar boven terwijl hun vrouwen net de trap afkomen voor het ontbijt.”

Zeker is dat het huis prachtig is gelegen en op de benedenverdieping ogen de salon en de ontbijtruimte die in elkaar overlopen heel bijzonder. Er staat een piano met familieportretten, maar ook opgezette dieren, een kleine collectie geweren en er is gezelligheid zat. Maar foto’s mogen er niet genomen worden. Ook de trapzaal is behoorlijk imponerend. Terwijl een dochter ons voorgaat, passeren we oude schilderijen met havengezichten. Op de tweede verdieping liggen drie gastenkamers die een stuk minder fraai uitvallen dan de kamers en salons die we onderweg gepasseerd zijn. Bovendien liggen ze onder de helling van het dak, zodat ze een beetje als meidenkamers ogen. Twee liggen aan de voorkant, zelf slapen we in een derde aan de achterzijde, waar een wemeling van bloemen op het behang en op de gordijnen voor een beetje onrust zorgt. In de grote badkamer staat een opvallend klein bad. Aan de overzijde piepen we even in een andere bloemenkamer, waar grijs en blauw overheersen en rieten stoelen en een twijfelaar de aandacht vangen. Het toilet is voor de drie kamers gemeenschappelijk en op de gang. Een beetje vervelend voor wie ’s nachts even een plasje wil maken en vergeefs naar een kamerjas zoekt.

Het ontbijt is op zijn Frans en sober : een paar sneden brood, confituren en wat partjes kaas, maar de sfeer van de kamer maakt veel goed en de gastheer is bijzonder vriendelijk. “We hadden nooit aan gastenkamers gedacht, tot een restaurateur in het dorp zoveel klanten had dat hij ons aansprak over kamers. Zijn restaurant is inmiddels gesloten maar wij zijn het verder goed blijven doen.”

Van half oktober tot Pasen is de manoir gesloten. De Manoir du Petit Fouquehove verhuurt drie kamers tegen 45 euro (50 euro in 2005), ontbijten inbegrepen. Voor een extra bed wordt 15 euro aangerekend.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content