Mannensalon in Antwerpen Wim Denolf / Foto’s Catherine LambermontAanbod

In november 2000 verscheen alweer een nieuwigheid rond de Kammenstraat, het hart van trendy Antwerpen: Man-Chi, een healing center voor stadsmannen. Volgens zaakvoerdster en ex-modeontwerpster Anne Severyns (36), opgeleid in shiatsu, reiki en andere oosterse technieken, is Man-Chi geen schoonheidssalon: men bewerkt er de buitenkant, maar centraal staat vooral het innerlijk welzijn, zowel fysiek als mentaal, en de bewustwording van negatieve invloeden. Denk aan eet- en bewegingspatronen, stress of dieperliggende problemen. Het aanbod omvat diverse (geklede of naakte) lichaamsmassages, gelaats- en handenverzorging, maar ook voetreflexologie, spier- en botvibratie, lymfedrainage en voedingsadvies. Tot slot biedt Man-Chi ook bioactieve grooming-producten met tea tree aan.

Onze bevindingen

De website (je kunt er pijnpunten aanduiden en gepaste behandelingen zoeken) suggereert al dat Man-Chi geen doordeweekse zaak is. Het interieur oogt dan ook zen: transparant, wit en sober. Achter een witte schuifdeur liggen de als houten containers verpakte massagekamers, de oosters-geïnspireerde breathing room en, op kelderniveau, een stijlvolle hammam. Het interieur van architect Danny Venlet prikkelt alvast mijn nieuwsgierigheid. Er zijn amper tien klanten aanwezig, zodat niets de rust en het individuele onthaal verstoort. Ik start met Get a Grip, een massageformule voor mannen (én vrouwen) met weinig tijd: een kwartier shiatsu of drukpuntmassage van rug, nek en schouders op een designstoel waarop ik averechts én aangekleed plaatsneem. Beetje hardhandig, maar wat een effect! Een aanrader als je tijdens de lunchpauze of na de werkdag met rugklachten kampt (geen afspraak nodig). De behandeling kan ook op het werk en zelfs tijdens privé-feesten. Dan is het tijd voor een halfuur ademhalingsoefeningen. De Engelstalige Peter vraagt veiligheidshalve of ik ooit hyperventileerde. De oefeningen zijn soms lachwekkend – vaak zit je erbij als een hijgende hond – en vergen naar mijn gevoel meerdere sessies. Juist ademen kost immers moeite en heeft meer met de buik dan met de borstkast te maken. Het volgen van het in Hindi aangegeven ritme en de ayurvedische hoofdmassage werkt ontspannend en verdrijft alle zorgen. Specifieke klachten worden behandeld met een Oud-Indische olie- en kruidenmassage. Ik verdwijn intussen naar de hammam, voor anderhalf uur pure verwennerij. Al stelt Alexander enige medewerking op prijs. Van de esotherische uitleg onthoud ik alleen dat je je moeten laten gaan. Geen probleem. Na enkele minuten in een eenmanscabine met balsemende stoom, ga ik naakt op een verwarmde ligtafel. Natuurgeluiden versterken de intimiteit van de besloten ruimte. Tijdens de stevige scrub en zeepmassage, die samen zo’n uur vergen en de bloedcirculatie bevorderen, lijk ik almaar meer op een klontje boter in de pan. Mijn lichaam wordt hypersensitief, mijn hoofd rustig en helder. Als ik het koud krijg – al is het er 30 °C – stelt Alexander gewoon een andere positie en massage voor. Later bedekt hij me met geurige modder en een handdoek, waarna ik een tiental minuten rust. Mijn hoofd is gedachteloos, ook als ik in de douchecel (een oude waterput) onder hogedruksproeiers sta en Alexander enkele emmers verkwikkend koud water uitkiepert. De rust en ingetogenheid die ik eraan overhoud (een luxe) blijft ook de volgende dag hangen. Na afloop miste ik wel een checklist of een afsluitende opmerking. Het is zaak er zelf achter te komen, maar je bent toch benieuwd naar hún kijk op je binnenkant. Tot slot: een spiegel in de kleedkamer, graag.

Prijs

Get a Grip: 500 fr., behandelingen: 2000 fr./uur.

Man-Chi, IJzerenwaag 11, 2000 Antwerpen, Tel. 0486-68 45 75, www.man-chi.be. 10-19 uur, zondag gesloten, volgens afspraak.

Wim Denolf / Foto: Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content