De nieuwe man heeft oog voor zijn lichaam. Hij kan zelfs genieten van schoonheids- en verzorgingsbehandelingen. Zegt men. Weekend Knack nam de proef op de som: vier mannen in de handen van nietsontziende beautyspecialisten.

Roger Vrancken (63), Antwerpen

We beginnen goed: deze voormalige sportleraar weet wat massages zijn. “Ik voel meteen of ik met vakmensen te maken heb. Gewoon wat wrijven helpt niet. Een man of een vrouw, dat maakt niets uit. Als je ‘de greep’ maar hebt.” In Turkse hammams maakte Roger ook kennis met een hardhandige aanpak: “Ze laten je alle hoeken van de marmeren tafel zien.” Wij bezorgden hem in Sanocenter Donny in De Panne een ontspannende lichaams- en gezichtsmassage.

Eerst stopten we Roger twintig minuten in een medisch massagebad, met honderden krachtige straaltjes of jetstreams. “Vooral de onderbenen en de voeten worden stevig behandeld. Het toestel is wel wat raar, met buizen en slangen, maar nadien voelde ik me vederlicht. Ik leek te zweven.” Na een reflexpuntmassage ter bevordering van de lymfedrainage, werd Roger ingepakt met opwekkende rode klei, verrijkt met oliën en kruiden. “Natuurlijke producten, zodat alles heel fris ruikt. Je wordt omwikkeld met plastic folie en dan gaan er handdoeken en een verwarmende deken overheen. Zo blijf je twintig minuten liggen. Het stimuleerde duidelijk de bloedsomloop, want ik voelde overal lichte prikkelingen. Zelfs bij het uitrusten op het trillende bed in de cocoon-ruimte.” De inpakking werd afgerond met een ontspannende massage van 45 minuten: “Het effect werkte lang na. ’s Avonds was ik prettig vermoeid en heb ik heerlijk geslapen. Bovendien kreeg ik alles zorgvuldig uitgelegd: dat de klei uit Frankrijk komt en mineralen bevat, welke massageoliën geschikt zijn voor mijn huidtype, dat wil ik allemaal weten. Anders lig je daar maar wat.”

Zoals veel mannen was Roger nog nooit in een schoonheidsinstituut geweest: “Daar denk je niet aan. Veertig jaar geleden was er zelfs geen sprake van lichaamsverzorging voor mannen. Mijn vader sleep z’n scheermes op leder aan de deurklink en stelpte snijwondjes met sigarettenblaadjes. Nu is de mentaliteit fel veranderd. Gelukkig maar: je moet respect hebben voor je eigen lichaam en de mensen die naar je kijken. In Azië en moslimlanden laten mannen zich al eeuwenlang masseren.”

Vooral de gezichtsmassage was voor Roger een openbaring: “Vreemd, dat wel, maar ik was zelden zo ontspannen. M’n hele gezicht werd zacht gemasseerd met geurige crèmes en lotions, het leken wel strelingen. Alle vermoeidheid verdween. Toen er ook nog een masker werd gelegd, was mijn huid veel zachter. Scheren was de volgende ochtend veel makkelijker.” We hebben alvast één man overtuigd: “Ik was de tijd kwijt. Je wordt in de watten gelegd en denkt aan niks meer. Minstens zo goed als een etentje met een goed wijntje, wat evenveel kost.”

Toon van den Bergh (25), Mechelen

Deze softwaretrainer in een tele- en datacombedrijf Peregriene Systems is onze moeilijkste klant. Schoonheidsbehandelingen zeggen hem niets: “Mijn vriendin komt wel eens met een scrub aanzetten, maar zelf geef ik er geen geld aan uit. Zoveel effect kan het allemaal niet hebben.” Toch verzorgt hij zijn lichaam: “Ik wil fit zijn. Buitenlandse werktrips zijn vermoeiend en een luxueus hotelleventje doet je lichaam geen goed. Op je 35ste een buik, nee bedankt. Ik let dus op wat ik eet. Ik ga ’s avonds fietsen of zwemmen, maar jammer genoeg gaat m’n conditie gestaag achteruit.”

We waren dan ook erg benieuwd hoe Toon zou reageren op een antistresspakking in Sauna Imelda in Mechelen. Eerst was er nog een kleine verrassing, zegt Toon: “Het onthaal was heel correct, maar toen bleek iedereen naakt te zijn. Gelukkig ging mijn schroom snel over, er werd geen punt van gemaakt. Imelda is trouwens ruim genoeg, je kunt rondlopen, ik zit niet graag dicht op de anderen.” De pakking zelf gebeurt in een aparte kamer. “Je wordt helemaal ingesmeerd met een algenpap en toegedekt met plastic folie. Daar gaat een elektrische verwarmingsdeken op en zo blijf je 45 minuten liggen. Daarbij wordt het licht gedempt en ben je alleen. Best dat men geregeld komt kijken of alles in orde is, want ik had het veel te warm en kan niet goed stilzitten. Ik ben jaloers op mensen die ontspannen uit de sauna stappen. Ingepakt zijn als een mummie en me niet kunnen bewegen viel me moeilijk.”

Toon zag toch enig resultaat: “De poriën worden helemaal gereinigd, zodat je huid heel glad en zacht aanvoelt. Maar ontspannen was ik niet.” Mannen! Na een verfrissende douche, was het tijd voor een grondige lichaamsmassage: “In een halfuurtje komt alles aan bod, van je kleine teen tot de hoofdhuid. Gemasseerd worden stoort me niet, maar ik ben wel kietelig. Gelukkig houdt men rekening met wat je tere punten zijn en met wat je fijn vindt. In mijn geval was dat de gezichtsmassage, die werd zeer grondig en professioneel uitgevoerd. Stresspunten, zoals de slapen en de neusbrug, krijgen extra aandacht. Nadien was ik in de zevende hemel. Mensen met rugpijn, zoals mijn vriendin, voelen onmiddellijk resultaat.”

Gaat Toon nog een keer? “Hmm, als het me te veel wordt en ik me wil ontspannen, neem ik liever de fiets. Ik ben er gewoon het type niet voor.”

Vital Schurmans (47), Antwerpen

Toen we hem een antistressbehandeling en een hooi-inpakking in een zweefbad voorstelden, keek Vital raar op. Als vader van vijf kinderen, havenbediende en ex-voetbaltrainer, zag hij er echter ook het nut van in: “Vroeger was ik gestresst, ’s avonds kwam ik afgepeigerd thuis. Nu hecht ik meer belang aan een redelijk werkritme.”

Zonder morren vertrok hij dan ook naar Thermae 2000 in Valkenburg aan de Geul, een Zuid-Limburgs kuuroord met drie warmwaterbronnen. Voor Vital was het de eerste keer: “Vorig jaar heb ik een shiatsumassage cadeau gekregen, de bon ligt er nog altijd. Ik moet wat gepusht worden. Zo heb ik in Thermae 2000 eindelijk yoga ontdekt. Die mentale rust was nieuw voor mij. Achteraf was ik zo moe, dat lunchen bijna niet hoefde.” Daarna volgde een lichaamsmassage, waarbij met een koperen munt over gevoelige rugdelen wordt gewreven. “Ik had die dag stevige rugpijn, maar was meteen ontspannen”, zegt Vital. “Ik heb wel gevraagd of het oké was dat ik niet sprak. Daar was het te lekker voor. Achteraf kon ik alleen ‘U hebt fantastische handen’ stamelen. Na een gezichtsmassage met algen, werd ik tien minuten alleen gelaten. Onder mij lagen twee koperen ringen met elektroden, die ook gebruikt worden voor muziektherapie. Je hoort niets, maar de muziekgolven worden door het lichaam opgenomen. De impulsen zijn zo subtiel dat je ze pas na een tijd opmerkt. Fantastisch, hoor.” Of hij zijn vrouw niet miste? “Nee, om je echt te ontspannen, ben je beter alleen.”

Hoogtepunt van de dag was het zweefbad in het Preventorium. “Eerst word je ingepakt met hooi en geurige kruiden uit de Zwitserse Alpen. Net een weide! Ik was naakt, wat ik een beetje gênant vond, maar men stelde me wel op mijn gemak. Nadien word je in aluminiumfolie en een laken gewikkeld en klapt het ligbed open. Zo zak je dan in een warmwaterbad van 37 graden, waar je een twintigtal minuten in doorbrengt.” De techniek, waarmee vroeger in rurale gebieden verkoudheden werden behandeld, lijkt een hele poespas. “Je zweet zeer veel, maar er is niets vies aan. Je haalt het hooi er zo weer af. Daarna werd ik in een privé-kamer opnieuw in een laken ingepakt, om de afvalstoffen helemaal af te voeren en op lichaamstemperatuur te komen. Zalig was dat.” En, doet onze man het opieuw? “Oh ja. Het is een heel menselijke en natuurlijke ervaring, zonder pillen en andere wondermiddelen. De hele dag baadde in rust en stilte.”

Frans Vanhove (36), Herent

De thermale bronnen van Spa hebben een wereldfaam. Het was dan ook een kleintje om Frans, commercieel trainer bij Mobistar, naar de Ardennen te lokken. “Als het goed doet, laat maar komen. Ik maak lange dagen en heb nauwelijks de tijd om rust te vinden. De ratrace vreet aan je: “’s middags een snelle hap, ’s avonds een biertje en zelden sport.” Health– en beautyfarms zeggen hem echter weinig: “Ik wil me ontspannen, maar bekijk het ook praktisch: mijn tijd is beperkt.”

Dat is maar een woord. In Les Thermes de Spa mocht Frans meteen plaatsnemen in het Niagarabad voor een warme hydromassage. Gedurende 20 minuten bewerken fijne, cyclisch geprogrammeerde stralen de voeten, benen, heupen en armen. De massage bevordert de bloeddoorstroming, relaxt de spieren en elimineert gifstoffen. “Ontspannen moet je leren”, zegt Frans. “Ik liep die dag op de tippen van m’n tenen. Het vraagt wat tijd om te stoppen met piekeren en je te laten gaan.” De volgende behandeling maakte dat al wat makkelijker: een stevige thermale douche. “Een vreemde situatie: terwijl je in een half cirkelvormige douche staat, bewerkt een balneotherapeute je met een krachtige waterspuit. Eerst de voorkant van je benen, daarna de achterkant en je rug. Het klinkt wreed, maar het doet geen pijn. Het versterkt het zenuwstelsel, de spieren en de bloedomsloop.” Tussen de behandelingen door, rustte Frans uit in een relaxruimte met ligstoelen. “Iedereen in badjas, het had iets grappigs. Ik voel me niet snel ongemakkelijk, maar daar kreeg ik de indruk een beetje out of place te zijn. Sommige oudere kuristen kwamen immers voor specifieke medische behandelingen.”

Het volgende agendapunt was een koperen koolzuurgasbad van 35 graden. “Precies warm spuitwater. Het bevat koolzuurgas en ijzer en stimuleert totale ontspanning. Het vertraagt dan ook je polsslag. Tegen die tijd was ik al zo rustig, dat ik er echt van genoot.” De grootste indruk maakte, alweer, de gezichtsverzorging. Scrubs, manuele huidreiniging, stoomsessie, hydraterend masker, gezichtsmassage, onze mannen ondergaan het allemaal.

Frans: “De massage was onwaarschijnlijk lekker, bijna erotisch. Zelfs je hals en oren komen aan bod. Je ziet het resultaat meteen.” Toch is hij nog geen vaste beautyklant: “Als man ben je niet gewend daar geld aan uit te geven. Trouwens, alleen vrouwen hebben nadien naar mijn ervaringen geïnformeerd. Mannen vroegen hooguit ‘Vond je het tof?’ en daarmee was de kous af. Blijkbaar zien wij dat toch anders.”

Wim Denolf / Foto’s Lieve Blancquaert en Guy Kokken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content