Mannen zijn van nature onrustig en nieuwsgierig naar hoe het elders is, en zwerven daarom de wereld af. We zochten twintig plekken bijeen waar mannen bij leven ooit langs moeten, en wel om zeer uiteenlopende redenen.

1 Speakers’ Corner, Londen, Engeland : is tot een symbool van de vrije meningsuiting uitgegroeid. Het kan er ons er in deze tijden van ergerlijke pensée unique en zogenaamd politiek correct denken aan herinneren dat elke mening, hoe obstinaat, tegendraads of absurd ook bij een eerste confrontatie, misschien toch een overweging waard is. Omdat alleen de stenen niet van mening veranderen.

2 De maan : net als op de berg Athos zijn op de maan nooit vrouwen geweest. Belangrijker is dat het hemellichaam de uitgelezen plek is om te ervaren hoe oneindig de verbeelding, exploratiedrang en het doorzettingsvermogen van de mens wel zijn. Een les in bescheidenheid ook, want ideaal om onze plaats in het heelal in zijn juiste proporties te zien.

3 De marmergroeven in Carrara, Italië : waar mensen sinds eeuwen in de Toscaanse heuvels indrukwekkende, geometrische wonden slaan en alleen een genie in staat is om in uitgehouwen blokken de mogelijkheid van een meesterwerk te ontdekken. Of zoals Michelangelo ooit zei : “Het beeld zit er al in, het volstaat het overbodige marmer weg te hakken.”

4 Elephant Island, Antarctica : een volmaakt desolaat stukje eiland waar Ernest Shackleton in 1916, nadat zijn schip door het poolijs was samengedrukt en na weken zwerven en zeilen in drie reddingssloepen, zijn bemanning in voorlopige veiligheid bracht. Een plek die symbool kan staan voor het leiderschap en de ouderwetse verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Een hommage ook aan een man die uiteindelijk zijn voltallige bemanning na een heroïsche tocht weer veilig thuis wist te brengen.

5 Hermitage Père Foucauld, Assekrem, Algerije : een volstrekt afgelegen plek in de woestijn, zo’n zestig kilometer van Tamanrasset, waar een zonderling zich na een verwende jeugd en een bizarre militaire carrière terugtrok in de natuur. Nadat hij ook het bekeren had opgegeven en in zijn uiterst sobere levenswijze nog enkel anderen tot voorbeeld wilde zijn. Tot aan zijn gewelddadige dood in 1916.6 Bodleian Library, Oxford, Engeland : om een glimp op te vangen van de inspanningen die de mens geleverd heeft om iets van zijn inzichten in de wereld in woorden te vatten. Of die inzichten nu technisch, esthetisch of spiritueel zijn. En de onmacht van die pogingen, hoe fraai ze ook werden verwoord. 7 Qwest Center, Omaha, Nebraska, USA : waar Warren Buffett (foto) en Charlie Munger hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway voorzitten, die nog als een bedevaartplaats voor beleggers kan worden omschreven. Omdat geld belangrijk is, al was het maar om het te kunnen wegschenken. En omdat Warren Buffett als geen ander de American dream illustreert en aan het einde van de rit niet te beroerd is om het grootste deel van zijn immense fortuin weg te schenken. Waarbij hij zijn goede humeur niet vergeet.

8 Het Patek Philippe Museum, Genève, Zwitserland : waar ’s werelds meest gerenommeerde manufactuur van mechanische horloges de meest uitzonderlijke producten uit haar geschiedenis heeft samengebracht. Om de anachronistisch aandoende verfijning te appreciëren die in een mechanisch horloge aanwezig is. En de tijd en het geduld die nodig zijn om een horloge met complicaties ineen te zetten.9 De sigarenmanufactuur El Laguito, Havana, Cuba : in een doordeweekse sfeer worden de meest geapprecieerde sigaren ter wereld gerold, de havanna’s van het merk Cohiba. Een les in eenvoud die elke dag weer bewijst dat uit het allereenvoudigste materiaal met ervaring, vakkennis en geduld een absoluut verfijnd product kan worden gemaakt.10 De goudmijn van Serra Pelada, Brazilië : door Sebastião Salgado zo treffend in beeld gebracht. Om niet te vergeten hoe de hoop op een beter leven letterlijk bergen verzet. Of om te beseffen dat er eigenlijk niets veranderd is : dat de enen in het slijk wroeten, en de anderen het goud verhandelen. Of ook nog : hoe bevoorrecht wij zijn. Of verwend. 11 De zentuin van de Ryoanjitempel, Kyoto, Japan : een zogenaamde karesansui of droge tuin die niet gemaakt is om in rond te lopen, maar gewoon om naast te gaan zitten en naar te kijken. Om te mediteren of tot inkeer te komen, in de wetenschap dat men er nooit in zal slagen de vijftien stenen eilandjes tegelijkertijd te zien, waar men ook staat.12 Graf Edith Piaf, kerkhof Père Lachaise, Parijs : omdat het nietige Franse zangeresje als geen ander de menselijke passies heeft verwoord en is blijven uitschreeuwen wat de liefde van een vrouw voor een man betekent. En, zoals bekend, nergens spijt van heeft gehad.

13 Het Vietnam Veterans Memorial, Washington DC, USA : het sobere ontwerp van Maya Ying Lin, dat uit twee granieten muren van elk 76 meter lengte bestaat en waarop de namen van meer dan 58.000 oorlogsslachtoffers voorkomen, confronteert de bezoeker als geen ander met de absurditeit van de oorlog en het geweld, en vooral met het feit dat de mensheid niets uit het verleden geleerd heeft. En dat de waanzin maar blijft doorgaan. 14 De site van Tsjernobyl, Oekraïne : waar het landschap en zijn bewoners twintig jaar na de ramp met de kerncentrale op pijnlijke wijze van de gevaren van kernenergie én van het failliet van een systeem getuigen. Waar het zogenaamde paradijs van de werkende klasse in al zijn onmenselijkheid is ontmaskerd.

15 The Old Course, St Andrews, Schotland : het beroemdste golfterrein ter wereld, dat omwille van de schoonheid, de ruwheid en de aantrekkingskracht van het kustlandschap een uniek kader vormde voor het bedenken van een eenvoudig en volstrekt nutteloos spelletje dat generaties spelers is blijven boeien. Omdat de strijd die er gestreden wordt er vooral een met zichzelf is. En waarbij etiquette en gentlemanliness geen ijdele woorden zijn.16 Senhor Vinho, Lapa, Lissabon, Portugal : één van de plaatsen in de Portugese hoofdstad om naar fado te luisteren en te ervaren hoe de saudade, dat mengsel van weemoed en nostalgie, klinkt van vrouwen die achterblijven terwijl hun man op zee is. Of elders.

17 Caffè Florian, Piazza San Marco, Venetië, Italië : omdat geen man die van verfijning, geschiedenis en stijl houdt het oudste café van Italië links kan laten liggen. Omdat het sinds de opening op 29 december 1720 nauwelijks veranderd is, de espresso er uitzonderlijk is gebleven en het kader zowel nostalgici als fijnproevers weet te bekoren.

18 Travellers Club, Pall Mall 106, Londen, Engeland : een voorbeeld van een echte herenclub, opgericht in 1819 en sinds 1832 op het huidige adres. In het leven geroepen als een plaats where gentlemen travelling abroad could meet and entertain distinguished visitors from overseas. Een van de weinige resterende clubs waar het heilzaam en ontspannen te ervaren is hoe mannen gewoon onder mekaar kunnen zijn, in een sfeer van kameraadschappelijkheid en openheid. Dat alles uiteraard vergezeld van een goed glas. Met voor de heren de geruststellende gedachte dat ze zich kunnen terugtrekken in de fraaie reisbibliotheek en gespaard blijven van het traditionele hanengedrag.

19 Ontheemdenkamp Artsen Zonder Grenzen, Mitwaba, Katanga, Democratische Republiek Congo : het biedt hulp in één van de meest onderbelichte humanitaire crisissen. Om te ervaren dat er in tijden van tegenspoed nog mensen bestaan die geen onderscheid maken tussen links en rechts, zwart en blank, en bereid zijn hun tijd en energie op te offeren om de medemens te helpen, vaak met grote risico’s voor zichzelf.

20 De g-plek : u weet wel waarom.

door Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content