De vetgedrukte woorden verwijzen naar hyperlinks op de Weekend-website: www.knack.be/weekend/index.htm. Doorklikken naar Pousse Café.

Vijftien miljoen euro werd geinvesteerd in Won.net, een portalsite voor games die tegen december op zowat 750.000 spelers rekent in zes Europese landen. Marketingdirecteur Fabrice Gibelin verklaarde dat Won.net in twee jaar tijd rendabel zou moeten zijn, tenminste als de spelers hun weg naar de site vinden. Ondertussen lanceren ook de telecombedrijven zich op dat vlak. Want reken maar uit: als je weet dat een gemiddeld spel tussen dertig minuten en drie uur duurt, dat sommige spelers soms veel langer na elkaar spelen om de verschillende spelniveaus te doorklikken, dan weet je ook dat de internetconnectietijd met spellen on line flink de hoogte in kan gaan. Om zo veel mogelijk volk zo lang mogelijk op de site te houden, biedt Goa.com van het Franse Telecom drie spelplatformen met drie genres van spelletjes die verdeeld zijn over 65 servers. De gratis spellen zoals hartenjagen of domino zitten direct op de servers. De cd-rom ‘spellen’, waarvan de speler verondersteld wordt een kopie te hebben gekocht, daar dient Goa vooral voor de lancering van het spel met meerdere spelers. Het laatste platform wordt gereserveerd voor de mondes persistants of rollenspellen die nooit eindigen. Momenteel telt de site ongeveer 300.000 leden die ieder circa 200 keer per maand inloggen.

Technische assistentie en het vormen van netgemeenschappen blijven de grote troeven. Ook British Telecom en Deutsche Telekom hebben reeds hun spelplatformen gelanceerd. Belgacom lanceerde via Skynet de Skynet Game Center, een bescheiden start van een Belgische spellen portal met enkele populaire games, wedstrijden en vooral veel info. (MW)

koffie en film

Vraag: wat hebben koffie en film met elkaar gemeen? Antwoord: de Douwe Egberts Drive-In in het Jubelpark. Deze zomer bekijkt u geen films in een muffe bioscoop, maar vanuit uw eigen – in het slechtste geval eveneens muffe – auto. Op een scherm van 312 m². Het zal er misschien niet altijd even rustig zijn door de vele randanimatie op de Esplanade: live music, wedstrijden, eettentjes… Maar voor 18 topfilms, waaronder Todo Sobre Mi Madre, Fight Club en The Beach, kan een beetje ambiance u toch niet deren? Het zomerfestival loopt een hele zomer lang iedere vrijdag en zaterdag. (CVM)

Entree: 600 fr. per auto, studenten betalen 500 fr. en voetgangers 250 fr. Info: Tel. 0900-20 700 en www.dedi.be

houba!

Held of anti-held, kunstenaar, depressieveling, beste striptekenaar van Europa… Er bestaan honderden manieren om Franquin te omschrijven. Maar of het nu gaat om Robbedoes en Kwabbernoot, de Marsupilami of Guust Flater, al zijn figuren hebben één ding gemeen: de liefde voor het modernisme. Met de tentoonstelling Franquin en het modernisme wil het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal een hommage brengen aan de man. “We wilden niet alleen een ode brengen aan Franquin,” zegt Willem De Graeve, pr-verantwoordelijke van het museum, “maar vooral aan de manier waarop hij erin is geslaagd om de tijdgeest van de jaren ’50 weer te geven in zijn strips.” Vespa’s, mode, meubels, architectuur, prefab, elektrische huishoudtoestellen… in alles zie je voorbeelden van dit modernisme. Ook het museum doet een poging om dit duidelijk te maken, door niet alleen originele tekeningen en schetsen van Franquin tentoon te stellen, maar ook typische gebruiksvoorwerpen uit de jaren ’50 en replica’s van objecten uit de strip. Het grappigste voorwerp uit de tentoonstelling? Dat moet echt wel de replica van Guusts befaamde bureaukachel zijn. De moeite om te gaan bezichtigen. De tentoonstelling loopt nog tot 8 oktober. (CVM)

Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20, 1000 Brussel, Tel. 02-219 19 80. Entree: 250 fr., kinderen 100 fr.

Marleen Wynants

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content