In de wintermake-up zetten nieuwe trends zich door : glamour en glans in dieppaarse tinten, en met één produkt kan je nu ook vele kanten uit.

LINDA RAATS

PRODUKTIE : TRUI MOERKERKE

MAKE-UP : SANDRO MASTRANGELO VOOR SHISEIDO

EN SYLVIE COUSSEMENT VOOR DIOR

FOTO’S : DIRK LAMBRECHTS / MODEL : TOVE BIJ NEW

De trend is duidelijk : de glamourmake-up is terug. Een nagetekende liplijn, dramatische lipstick, glanzende oogschaduw, foundation, poeder en blush, eyeliner en opvallend aangezette wimpers, het kan allemaal weer. Maar daarnaast valt op dat het multifunktionele gebruik van make-upprodukten in is. Eén produkt biedt nu meer mogelijkheden omdat het op meer dan één manier kan worden gebruikt. Een mooi voorbeeld is de “Quator Lèvres Intenses” (1450 fr.) van Chanel : in een doosje zitten vier verschillende texturen lippenrood in eenzelfde tint deze winter is paars dé kleur. Op die manier kunnen lippen worden opgemaakt met een matte, glanzende, geïrizeerde kleur of met een gloss. Bovendien kunnen de texturen onderling worden gekombineerd voor een steeds ander effekt. Bij deze gesofistikeerde manier om de lippen op te maken, hoort uiteraard een lippenpenseel, want wie make-up aanbrengt, doet dat als een echte prof. Voor de wenkbrauwen geldt eenzelfde scenario : “Le Sourcil” (1770 fr.) van Chanel bevat drie kleuren wenkbrauwpoeder, die met een stug borsteltje worden aangebracht. Door te mengen kan de kleur van de wenkbrauwen aan de haarkleur worden aangepast en ziet de make-up er natuurlijker uit. Niet zonder reden kiezen de meeste visagisten voor poeder in plaats van potlood om de wenkbrauwboog na te tekenen. Geen echte look bij Chanel, wel aksentkleuren : een oogschaduwtrio met zilver, zwart en staalgrijs en een oogschaduwkwartet met geïrizeerd paars, parma, lila en roze.

Bij Rochas heet de look van het seizoen Purple Fiction : een prachtig palet dieppaarse tinten voor lippen en nagels, gekombineerd met een strak eyelinerstreepje. Geen oogschaduw, wel véél mascara of nepwimpers.

Van Yves Saint Laurent zijn we felle, opvallende kleuren gewoon en dat is dit seizoen niet anders. Visagiste Terry koos 007 als naam voor de look en stelt een lipstick voor die even rood is als een Ferrari. Glans wordt bereikt met de moiré mascara (800 fr.) met zilveren, bronzen of roze (!) schijn en een nieuw wit straspoeder (1420 fr.). Make-up op maat lanceert Yves Saint Laurent met “Teint sur Mesure” (1695 fr.) : in een doosje zitten een foundation en een korrektor, die zorgt voor het nodige gezichtsbedrog en die wordt gebruikt om schaduwzones extra licht te geven en kleine huidfoutjes te verdoezelen.

Guerlain pakt uit met een supergesofistikeerde eyeliner (790 fr.) in een flesje, met niet alleen de kleuren zwart en bruin, maar ook nachtblauw, paars, fluweelgrijs en dennegroen. Voor een perfekte teint is een korrigerende make-upbasis onmisbaar. Guerlain brengt twee korrektors (895 fr.) in bleke tinten : beige met een vleugje roze of een tikje goudgeel. Dit produkt kan alweer op drie verschillende manieren worden gebruikt : als basiscrème onder de fond de teint, als dagcrème of op de fond de teint voor een avondmake-up die licht vangt zonder glimmen.

Effets et Reflets, de winterlook van Lancôme, aksentueert de ogen met een van de vijf net-niet-zwarte oogstylo’s (690 fr.) die navulbaar zijn. “Blush Subtil” (990 fr.) licht de wangen op. In een doosje wordt een matgekleurde blush gekombineerd met goudkleurig of zilverkleurig gesatineerd poeder dat ook als oogschaduw dienst doet.

De wintermake-up van Ellen Betrix heet Scandalous Red en is geknipt om op te vallen. Met een intense lipliner (195 fr.) en het expressieve lippenrood (295 fr.) steken de lippen schril af tegen de lichte foundation. Donkere eyeliner aksentueert de ogen. Dieprode, maar korte nagels maken het geheel af.

De filmwereld viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan, een gebeurtenis die nauw verbonden is met Max Factor, die in de jaren twintig en dertig als filmvisagist naam maakte. Zijn najaarslook heet dan ook heel toepasselijk Glamour en omvat een reeks dramatische tinten en flink aangezette wimpers. Lipstick mag weer gezien worden en met een lippenpotlood wordt een pruilmondje getekend.

Helena Rubinstein heeft een nieuwe visagist met internationale faam in huis gehaald : de Chileen Carlos Villalon brengt na jaren van rokerige tinten en bruinschakeringen de kleur terug in het gamma. Zo wordt mokkabruin op de oogleden gekoppeld aan vurig paars of roze. Rubinstein pakt ook uit met een lippenstift die houdt : “Rouge Forever Extrême” (655 fr.), met polymeren in plaats van oliën waardoor de pigmenten beter hechten, bestaat voorlopig in acht opvallende tinten. Een nieuwe eyeliner “Spectacular Liner” (850 fr.) vervolledigt deze glamourlook.

Met zijn romantische look Egeria springt Olivier Echaudemaison voor Givenchy wat uit de band : hij gebruikt taupe en teddybruin op de oogleden en kastanjebruin op de mond. Van glanseffekten is bij hem geen sprake. “Rouge Couture” (750 fr.) staat voor een lipstick die lang houdt en als duo wordt gebruikt. De roze, beige, bruine en rode tinten bestaan telkens in twee versies : een zachte, gedempte versie voor overdag en een krachtige tint voor de avondmake-up, telkens met een bijpassende nagellak (650 fr.).

Christian Dior heeft modieuze lippenpotloden onmisbaar voor een glamourlook die worden verkocht met bijhorende slijper. De opvallende tinten (fuchsia, karmijn, violet, oranjerood) harmoniëren met de lipsticks. De “Anti-cernes Perfecteur” (675 fr., vier tinten) moet alle vlekjes en schoonheidsfoutjes die een gesofistikeerde make-up kunnen bederven, verdoezelen. Met de look Portret d’Artiste maakt Christian Dior op een slimme manier de overgang van bruintinten naar de nu modieuze paarsschakeringen door in het oogschauwkwintet (1495 fr.) paars met bruin te kombineren.

Estée Lauder brengt geen look meer met een naam, maar focust op produkten zoals “Double Mat Formula”-lippenrood (650 fr.), dat een matte finish geeft en liefst met een penseeltje wordt aangebracht. “Perfect Lipstick” (650 fr.) is transparant. Origineel is de “Glosspot” (530 fr.) : hoogglans in een potje om alleen of samen met lippenpotlood of lipstick te gebruiken, zodat de kleurintensiteit van het lippenrood verandert. “Enlighten” van Estée Lauder (980 fr.) is een vetvrije pluimgewicht foundation die de talgproduktie afremt.

Serge Lutens bedacht “Red Madness” voor Shiseido, een ongewone make-up met oogschaduwduo’s (960 fr.), die letterlijk en figuurlijk eyecatchers zijn : lila met violet of framboos met bordeaux. De lippenstiften “Matte Variations” (680 fr.) geven een matte finish en bestaan in framboos, bessenrood, roestbruin en violet. Tot slot een supersjiek glamouridee : de nagellak “Nugget” van Alcina tovert een gouden glans op de nagels.

SHISEIDO. Een natuurlijke look van Shiseido. Alleen de lippen wordensterk geaksentueerd. Voor het gezicht : Foundation Pureness n 20. Voor de ogen : Fixateur pour les Sourcils, Mascara Performance en Mascara Fibre. Lippenstift M3 uit de serie Matte Variations.

DIOR. De glamour van Christian Dior. Voor het gezicht : Juste Couleur Bleu Tendre n 109, Teint Dior n 618, poeder n 600 en Effets Blush n 902. Voor de ogen : oogschaduwkwintet Autour du Mauve, styliner Accent Noir, potlood n 887, Diorcil Noir. Voor de mond : lippenpotlood Violet Myrtille en lippenstift Violet Sauvage.

SHISEIDO. Met dezelfde basis als voor een natuurlijke opmaak, creëertShiseido een veel avontuurlijker look. De ogen worden opvallend aangezet met Red Madness D14. (De pailletten en de haarspray, niet van Shiseido, zijn een idee van visagist Sandro).

Chanel : wenkbrauwen in harmonie met de haarkleur.

Supersjiek : gouden nagellak van Alcina.

Givenchy Rouge Couture : tinten in twee variaties, zacht en krachtig.

Helena Rubinstein : kleur keert terug in het gamma.

Rochas : dramatische paarsschakeringen voor nagels en lippen.

Max Factor : Hollywood- glamour.

Lancôme : spelen met lichteffekten.

Guerlain : kokette kleuren en teintkorrektor.

“Scandalous Red” van Ellen Betrix : opvallend.

Estée Lauder : intens lippenrood met hoogglans in een potje.

Yves Saint Laurent : zo rood als een Ferrari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content