MAKE-OVER IN MULTIPLEX

Blikvanger in het appartement is de brede deur met ingebouwde opbergruimte, gloeilampen en stopcontacten. © LUC ROYMANS

Donkergelakte houten brievenbussen, een groen gespikkelde marmeren vloer. Welkom in de hal van Residentie Princess, een klassiek appartementsgebouw uit de jaren zestig, vlak bij het Zuid in Gent. Op de tweede verdieping kreeg één appartement een laagje 21e eeuw.

Jarenzestigappartementen hebben een voorspelbare indeling : een lange, smalle keuken met een gootsteen die zo laag is dat je rug kromtrekt na vijf minuten afwassen. Een ode aan de tegelcultuur in de badkamer. Gelakt parket met vierkant patroon. Valentine Desimpel (35) uit Gent kocht zo’n exemplaar en gaf het een multiplexmake-over.

Net afgestudeerd in de rechten wist ze hier tien jaar geleden een appartement op de kop te tikken. Ze wilde “iets op het Sint-Annaplein”, fietste door de Nieuwebosstraat (50 meter van het plein), zag een bordje ’te koop’, ging kijken en een dag later zette ze haar handtekening. “Het was het eerste appartement dat ik ging bezoeken.” Niet dat het liefde op het eerste gezicht was, met die fluoroze muren van de vorige bewoner. Maar het was “iets bijna op het Sint-Annaplein”.

Intussen zijn de lilliputterpompbak, fluoroze muren en nutteloze ellenlange gang verdwenen. Sofie De Clercq van ontwerpbureau De Clercq + De Clercq (www.dc-dc.be) kreeg van Valentine carte blanche. Het versleten parket werd vervangen door een witte gietvloer, over het volledige appartement. De Clercq is architect, maar volgde ook meubelontwerp en dat zie je. In het plafond in de gang bouwde ze vierkante kistjes met gloeilampen en porseleinen sokkels. Om het licht aan te steken, trek je aan een draadje. Door het hele appartement bouwde ze meubelen / wandjuwelen / kasten in multiplex. Tot en met de frigokast. Maar blikvanger is de metersbrede deur naar de living, die tegelijk een open kast is met ingebouwde lampen.

Alle houtwerk in het appartement werd op maat gemaakt door Hint, een schrijnwerkerij uit Kruishoutem (www.houteninterieur.be). Multiplex is het materiaal waaruit de volledige Bar Bidon, de hippe koffiebar/fietswinkel om de hoek, is opgebouwd. Tegenwoordig zie je het overal, maar De Clercq renoveerde dit appartement al in 2010. Toen multiplex nog ‘Bricomateriaal’ was. “Ze had mijn appartement hertekend in een materiaal dat toen ongebruikelijk was. Vandaag moet je maar een woonmagazine openslaan om het effect van multiplex in een interieur te zien, maar toen kon ik mij totaal niets bij de plannen voorstellen. Maar ik vond en vind het nog altijd fantastisch.”

Het appartement was vier jaar voor op zijn tijd. Zowel keuken als badkamer zijn afgewerkt met zachtgroene tegels, exact de tint die door Pantone werd uitgeroepen als een van de Colours of the Year 2015. En in de leefruimte staan twee houten erfkasten uit de familie, hipper kan het haast niet. “Maar noem mij niet trendy alsjeblieft !”, schaterlacht Valentine, die advocate is. “Mijn collega’s lachen zich dood.”

Ze is er nog altijd niet op uitgekeken, zegt ze. Maar een tuin, dat mist ze wel. Na tien jaar stadsterras, is het tijd voor meer groen. Binnenkort verhuist ze naar een huis in Ledeberg, dat ze opnieuw zal laten renoveren door Sofie De Clercq.

Sinds 1817 zit er een notariaat in haar familie, langs moeders kant. Je zou denken dat moeder notaris al dat ‘Bricomateriaal’ maar niets vindt. Maar Valentine erfde niet alleen haar voorliefde voor de rechten, maar ook haar smaak. “Mijn moeder vindt het hier geweldig.” Haar gepensioneerde buren daarentegen vinden het “iets speciaals”. “Soms geven ze goedbedoelde tips”, zegt Valentine. “Dat ik het multiplex toch het best zou laten schilderen.”

DOOR VEERLE HELSEN & FOTO’S LUC ROYMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content