Categorie DORPSBISTRO MET TERROIR-GERECHTEN Keuken 7,5 Decor 7,5 Comfort 6 Service 7 Prijs/kwaliteit geproefde menu 9

De Waalse dichter en klompenmaker Joseph Collot opende in 1850 in een hoekhuis in het dorpje Crupet in de provincie Namen L’Auberge dol Besace. In de herberg kwamen de arbeiders van de nabijgelegen steengroeve drinken, eten en slapen. Het oude huis werd in 1990 door beenhouwer Georges Rome gekocht. Hij wist de geest van Joseph Collot te bewaren. Boven de ingang hangt een Waalse tekst van de dichter-klompenmaker en binnen doet men zich tegoed aan royale terroir-gerechten. De pretentieloze Waalse gastronomie is gebaseerd op verse, inlandse producten. In de nostalgisch-knusse eetzaal van deze Waalse ‘bistro van de vriend- schap’ zorgen de bediening en de klanten voor een warme, familiale sfeer. In deze zorgeloze omgeving passen culinaire evergreens als : mergpijp met grof zout (12,50 euro), kroketten van varkenspoot met gribichesaus (12,50 euro), in boter gebakken forel uit Crupet (14,50 euro) of hammetje met mosterd van bij Bister (16,50 euro). Vlees van jonge inlandse koeien ( filet pur, côte à l’os, zwezerik, enz.) bereidt Georges Rome op de grill, en in het najaar zijn wildbereidingen troef. Het traditionele eetrepertoire krijgt ondersteuning van een traditioneel wijnrepertoire, aangevuld met een keuze aan coup de coeur-wijnen voor 19 euro per fles.

Wij kwamen ’s avonds en werden omringd door van genot en vet glanzende gezichten. Op tafel kwamen hompen ouderwets bruin boerenbrood, een klont gezouten Ardeense boter en, als lekkere wachthapjes, salade van speenvarken met mango en gazpacho. Het glas werd gevuld met een zonnig-zuiderse Nero d’Avola, Luna Rossa, Vaccaro 2007 uit Salaparuta als soepele Siciliaanse coup de coeur-wijn (19 euro).

Aan de ene kant van de tafel werd à la carte gegeten : zes op de plaat gebakken scampistaarten met groenten en een oosters geïnspireerde saus op basis van kokosmelk en rode curry (14,50 euro) en les incontournables boulettes of twee tennisbalgrote gehaktballen van varkensvlees, bereid naar het recept van ‘madame Libertiaux’ (een van de vroegere eigenaars) in een gietijzeren pot met ui en tomaat en vergezeld van ambachtelijke frieten en mayo (12,50 euro). Aan de andere kant van de tafel werd het lunchmenu gekozen (22 euro), dat in de week ook ’s avonds wordt opgediend en ‘het koopje van het jaar’ bleek te zijn : twee royale sneden terrine van paling in gelei met groen, geserveerd met waterkers en mierikswortelroom als voorgerecht, het sappige vlees van ontbeende en met druiven gevulde kwartel, opgediend met soufflé aardappel, prei en sterkers als hoofdgerecht, en salade van vers fruit met heerlijk ijs, naar ouderwets recept gedraaid van boerderijmelk, ei en boter.

LA BESACERue Haute 115332 Crupet083 69 90 41.Dinsdag gesloten. In het weekend is reserveren aangeraden.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content