Magma ****

Maarten Van Essche zwierf de laatste jaren het land rond als nomadische chef. Hij had tijdelijke restaurants in een bruine kroeg in Rijmenam, op verscheidene locaties in Mechelen en recent nog in een antikraakvilla in Brussel. Van Essche was ook een van de twee chefs in de foodtruck Meteor. De verfijnde gerechtjes die uit de minuscule keuken rolden, bleven bij, en de opening van zijn eigen – onverplaatsbare – restaurant was dan ook langverwacht.

Wie Van Essche kent, had een gastronomisch restaurant verwacht. Maar dat was buiten Luca Fabozzi gerekend, een Napolitaanse pizzachef. In de mix zit ook Jules Colruyt, een van de breinen achter de Cru-versmarkten, die veel tijd doorbracht in Italië tijdens zijn studie aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen, gegroeid uit de slowfoodbeweging. Maarten staat aan het fornuis, Luca achter de indrukwekkende houtoven en Jules – die bij ons bezoek nog enthousiast mee pizza’s aan het vormen was – zal na verloop van tijd vooral instaan voor het management. Veel talent in één keuken.

Er is hier veel mogelijk. Je kunt pizza eten met een glas wijn erbij. Je kunt gesofisticeerde gerechtjes bestellen en zo de gastronomische toer opgaan. Je kunt delen met je tafelgenoten of ieder een eigen bord bestellen. De prijzen zijn scherp. Zeker als je weet dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Voornamelijk biologisch en lokaal. Ook de wijnkaart wordt op veel enthousiasme onthaald. Maarten diepte uit zijn wijnkelder natuurlijke wijnen van recente en oudere botteling op.

De fluweelzachte, gekookte ham met mosterddressing (10 euro) en de pittige kaasdip met warm platbrood (6,50 euro) zijn de aperitiefhapjes die nazinderen. Van op het fornuis komen ook knapperige groene asperges met flinterdunne lardo (12,50 euro). Linzen en sla (10,50 euro) tot een fris en memorabel geheel optillen is niet velen gegeven, maar hier lukte het. De pizza’s zijn springerig onder de tanden en komen met zwartgeblakerde bellen uit de oven, zoals het een Napolitaanse pizza betaamt. Gestart wordt er met klassiekers: een rode pizza zonder kaas (14,50 euro) en eentje met basilicum en mozzarella (16 euro). Ook uit de oven komt het vlees: spiering die in draadjes uit elkaar valt en waarvan het vet krokant is geroosterd (18 euro).

Als dessert is er ijs: romig meringue-ijs met rabarber of perensorbet opgefrist door zuringjus (beide 8,50 euro). Het laatste dessert is de winnaar: de zoete sorbet vindt volledig zijn balans in de groene jus. Op het eind stelt de tafelgenoot de klassieke schiftingsvraag: wil je hier morgen terugkomen? Het antwoord is volmondig ja.

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Type keuken

Lokale ingrediënten

omgevormd op de stoof en

in de houtoven.

Sfeer en geluid

Ruim, licht en strak, met milde akoestiek.

Rekening

Gerechten tussen de 10,50

en 18 euro (de bediening raadt 2 bordjes per

persoon aan).

BORZESTRAAT 5, 2800 MECHELEN – 0473 51 41 11 – MAGMA.BE

Sterretjes : * MATIG – ** CORRECT – *** POSITIEVE BELEVENIS – **** AANRADER, DE OMWEG WAARD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content