Magic mushrooms

© GETTY IMAGES

Er zijn meer dan tienduizend soorten paddenstoelen, maar slechts een handvol wordt gebruikt in cosmetica. Deze superfoods zijn in een paar jaar tijd de supersterren van de schoonheidssector geworden.

We hebben eindelijk een van de geheimen van Pharrell Williams’ eeuwige jeugd ontdekt: de paddenstoel. Eén ras in het bijzonder trok de aandacht, toen de popster twee jaar geleden de Humanrace-huidverzorgingslijn creëerde en lanceerde. Tremella, beter bekend als sneeuwpaddenstoel, is in een paar jaar tijd een van de favoriete ingrediënten van de cosmetische industrie geworden. De hydraterende eigenschappen van de zogenaamde zilveroorzwam, die tot vijfhonderd keer zijn gewicht aan water kan vasthouden, hebben hem even populair gemaakt als hyaluronzuur. En het is lang niet het enige lid van de schimmelfamilie dat de nieuwsgierigheid van beauty-experts wekt.

Van oost naar west

Schimmels, die veel gebruikt worden in de traditionele Chinese geneeskunde, vonden hun weg naar onze crèmes en serums onder impuls van een arts met een passie voor plantkunde. In 2004 werd Andrew Weil benaderd door Origins. Samen ontwikkelden ze de franchise Mega-Mushroom en een lotion die om de tien seconden over de toonbank gaat. “Dit waren destijds zeer ongebruikelijke ingrediënten”, herinnert de onderzoeker en bestsellerauteur zich. “Ik bestudeerde hun geneeskrachtige eigenschappen op basis van toepassingen die al bekend waren in Azië. Maar ze werden in het Westen nog maar weinig gebruikt.” Andrew Weil concentreerde zich op de ontstekingsremmende eigenschappen van bepaalde paddenstoelen, maar ook op het vermogen van bepaalde soorten om in te werken op ons immuunsysteem en op weefselherstel. Hij onderzocht ook hun zeer hoge vitaminegehalte. Meer dan genoeg om de aandacht van andere spelers in de sector te trekken.

De hydraterende eigenschappen van de zilveroorzwam, die tot 500 keer zijn gewicht aan water kan vasthouden, hebben hem even populair gemaakt als hyaluronzuur

Van hydratatie tot huidverjonging

Net als andere eetbare ingrediënten, zoals groene thee, açaibessen of avocado, passen paddenstoelen in een holistische visie op schoonheid: zowel wat we eten als wat we op onze huid aanbrengen speelt een rol. Maar hoewel er op aarde meer dan tienduizend soorten paddenstoelen bestaan, zitten er nu slechts een paar in onze huidverzorgingsproducten. Talrijke wetenschappelijke publicaties in de afgelopen jaren hebben de voordelen van deze huidverzorgingskampioenen aan het licht gebracht en kun je intussen terugvinden op de etiketten van cosmeticaproducten.

Tremella, hierboven al genoemd, heeft hydraterende eigenschappen en is daarnaast ook een superantioxidant. Reishi, ook de ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’, is een krachtige ontstekingsremmer. In cosmetica wordt reishi gebruikt om roodheid te verminderen en de huidtextuur gladder te maken. Het versterkt ook de barrièrefunctie. De shiitake, die kojinezuur bevat, bestrijdt pigmentvlekken en acnelittekens en helpt de huid haar glans terug te krijgen. Chaga wordt beschouwd als een van de voedingsmiddelen die het rijkst is aan antioxidanten, en kan ingezet worden in de strijd tegen oxidatieve stress en vrije radicalen die de huidveroudering versnellen. In sommige duurdere luxeproducten worden ook zwarte truffels gebruikt voor hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Een andere belangrijke factor is dat paddenstoelen gemakkelijk te kweken en te verkrijgen zijn. Ze hebben weinig ruimte nodig, of ze nu in de volle grond of in een serre worden geteeld. Bovendien hebben de jaarlijks geoogste hoeveelheden geen invloed op de productie van het volgende jaar en is er dus weinig kans op schaarste.

Champignons als topingrediënt

Bare With Me Concealer Serum, NYX. Dit twee-in-éénproduct werkt als een serum en een concealer. De aanwezigheid van de tremella-paddenstoel helpt de huid goed gehydrateerd te houden. 10,95 euro (Di).

Super Multi-corrective Cream, Kiehl’s. Deze multicorrigerende crème maakt gebruik van de antioxiderende eigenschappen van chaga, die in synergie met vitamine A en hyaluronzuur rimpels gladstrijkt en de teint egaliseert. 71,50 euro/50 ml.

Face Vitamin C Complex, Susanne Kaufmann. Met vitamine C en een trio van paddenstoelenextracten: tremella hydrateert diepgaand, polyporales egaliseert en reishi zuivert. 130 euro/30 ml (Beauty by Kroonen).

AGE Bright Clearing Serum, Dermalogica. Zuiverend serum met een exfoliërende werking dankzij salicylzuur en witte shiitake, dat in synergie met niacinamide de teint egaliseert. 73 euro/30 ml (Senteurs d’Ailleurs).

Ultimune Power Infusing Eye Concentrate, Shiseido. In februari komt een nieuwe versie van dit oogconcentraat uit met reishi. In combinatie met iris werkt de paddenstoel in op de Langerhanscellen, de eerste lijn in ons afweersysteem. 75 euro /15 ml.

Mega-Mushroom Treatment Lotion, Dr. Andrew Weil for Origins. Reishi en gefermenteerde chaga verzachten irritatie en verminderen roodheid en versterken de huidbarrière. Het huidoppervlak wordt opnieuw gehydrateerd. 38 euro/200 ml.

Partner Content