Mag ik van u een potje biochemie ?
De nieuwste producten tegen huidveroudering zijn zò technisch, dat je bijna met een scheikundeboek naar de parfumerie moet : sirtuïnes, suikers, antiglycatie, hexapeptiden… De wetenschappers hebben in 2008 niet stilgezeten.
Enzym tegen verharding van het collageen
Chanel Ultra Correction Line Repair is de nieuwe Précisionlijn voor de volwassen huid (35+). Chanel ontdekte een enzym dat ‘glycatie’ tegengaat, hét nieuwe woord in het cosmeticalexicon. Het gaat om suikers uit de voeding die in de huid terechtkomen en er zich hechten aan de eiwitten van het huidweefsel. Ze tasten de structuur van die eiwitten aan. De suikers knabbelen als het ware aan het collageen, het elastiek van de huid. De huid wordt minder soepel, verhardt. De wetenschappelijke kennis hieromtrent komt uit onderzoek naar diabetes. Betekent dit dat suiker eten slecht is voor de huid ? Ja. En dat je dus minder zoet moet eten ? “Nee !”, zegt wetenschapper Armelle Soureau, die werkt in een van de vijf labs waarmee Chanel samenwerkt. “Je lichaam heeft suikers nodig voor de aanmaak van insuline. Koolhydraten en suikers worden door het lichaam omgezet in insuline. Of je nu weinig suiker eet of veel, het lichaam houdt het insulinegehalte altijd op peil. Maar met de jaren wordt het enzym (wetenschappelijke naam : FN3K) dat er van nature in de huid voor zorgt dat suikers geen schade aanrichten, minder krachtig. Je zou het moeten ondersteunen om te voorkomen dat de huid verhardt.” Van buitenaf, zegt Chanel, met de crèmes en serums van de Ultra Correction Line Repair. Want daar zit Bay Cedar PFA in, een stof uit het blad van een Indonesischejungleboom (die pijlsnel groeit, dus maak u geen zorgen). De stof wordt door Chanel in een lab in Sophia Antipolis (technopolis nabij Nice) geëxtraheerd. Het stimuleert het antisuikerenzym FN3K. En zo wordt verharding van de huid tegengegaan.
Ultra Correction Line Repair is een lijn van vijf nieuwe producten (serum, oogcrème, twee dagcrèmes en nachtcrème). De wetenschap erachter mag dan enorm ingewikkeld zijn, de producten zijn heel toegankelijk, fluwelig van structuur en zeer aangenaam. Per product zijn, naast Bay Cedar, andere ingrediënten toegevoegd die hun eigen kunstje doen. In het serum zit bijvoorbeeld lumicane, dat belangrijk is voor het vormen van collageenvezels, het ‘elastiek’ van de huid. De dagcrème en de vloeibare emulsie voor overdag bevatten ceramiden, die een rol spelen in de barrièrefunctie van de huid. In de nachtcrème zit ook hyaluronzuur, dat tijdens de slaap het vochtpeil van de huid herstelt. En in de oogcrème tot slot, zit een tetrapeptide die de bloedsomloop stimuleert.
Dagcrème 95 euro per 50 ml.
Sirtuïnes voor langer levende cellen
Estée Lauder Time Zone is het nieuwste product uit het lab van de Lauder Company en bestemd voor iedereen vanaf 30 die rimpeltjes ziet verschijnen. De dagcrème is subtiel geparfumeerd en bestaat in drie versies : voor droge, normale en gemengde huid. Dr. Maes, het brein achter de producten van Estée Lauder, wist met de crème weer opschudding te veroorzaken in cosmeticaland. Hij lanceerde namelijk het begrip ‘sirtuïne’, een nieuw woord in het schoonheidslexicon. Daaraan ging een grootscheepse studie vooraf naar huidveroudering, meer bepaald naar de factoren die invloed hebben op de uitstraling en op de zelfwerkzaamheid van de huid. Er werd vooral gekeken naar de door derden geraamde leeftijd. Vijf jaar lang bestudeerde Lauder in New York zeshonderd vrouwen, tussen twintig en zeventig jaar oud. Maar liefst 77 tekenen van veroudering werden in kaart gebracht, waarvan er uiteindelijk negen overbleven waarmee het merk aan de slag ging. Er werd onderscheid gemaakt tussen zichtbare en niet-zichtbare tekenen van veroudering. Onder die laatste categorie viel de voornoemde glycatie van de huid, ofwel het hechten van suikers aan het collageen, waardoor de huid ‘harder’ wordt. Uit de studie bleek onder meer dat 65 procent van de tekenen van veroudering bestaan uit zichtbare signalen zoals lijntjes, vlekjes en rimpeltjes en de overige 35 procent uit onzichtbare, zoals stevigheid en glycatie van de huid.
Time Zone Line and Wrinkle Reducing Moisturizers is het eerste product dat naar aanleiding van de studie gemaakt is. Het bevat sirtuïnes, een soort enzymen die tien jaar geleden al in het Lauderlab ontdekt werden. Ze verlengen de levensduur van de cellen en dus ook van de huidcellen. Door invloeden van buitenaf (uv-stralen, roken, stress) en van binnenuit (glycatie door suikers) en het verstrijken van de jaren kunnen die sirtuïnes hun werk minder goed doen. Dr. Maes ontwikkelde wat hij noemt een sirtuïne-EX-1-technologie waarmee hij de sirtuïnes versterkt en de weerstand van de huidcellen weer op peil brengt. Dat doet hij met een rijstextract, en dan klinkt het hele verhaal al weer een stuk natuurlijker. Het komt er op neer dat Time Zone de huidveroudering vertraagt en de huid ook nog eens verwent met extra vocht (hyaluronzuur) zodat je er lekker fris uitziet.
Dagcrème 70 euro per 50 ml.
Huidcelondersteuning
Clinique Youth Surge Age Decelerating Moisturizer is het nieuwe wapen van Clinique, dat zich sinds kort ook in de oorlog tegen rimpels heeft gemengd. Het product is bedoeld voor iedereen vanaf 20+. Dr. Paolo Giacomoni van Clinique, professor in de biochemie, is net als zijn collega’s een voorstander van het vertragen van huidveroudering. “Maar wetenschappers hebben vaak een verschillende definitie van verouderen. Voor mij is veroudering een opeenstapeling van schade aan de huid. Hoe minder schade aan de huid en hoe beter die beschermd is, hoe trager de huid veroudert. Zon richt schade aan, roken en stress minstens evenveel.”
Behalve beschermen is het ook belangrijk de levensduur van de huidcellen te verlengen. De nieuwe Youth Surgedagcrème bevat drie hoofdingrediënten, twee ervan ondersteunen de huidcel. Want naast het verlengen van de levensduur is het vernieuwen van de cel belangrijk, de kopie die gemaakt wordt. “Als je een kopie maakt van een Beethoven-cd, wil je ook geen Mozart horen”, zegt Giacomini. “En daarbij helpen NADH en luteolin. De eerste is een brandstof voor de cellen, de laatste een krachtige antioxidant uit arti-sjok, asperges en bleekselderij. Dan is er ten slotte nog het molecuul dat de huidveroudering daadwerkelijk vertraagt. Het heet isonicotinamide en ook daar hebben we patent op aangevraagd.”
Ook in Youth Surge zijn volgens Giacomoni sirtuïnes belangrijk, de enzymen die ervoor zorgen dat de huidcellen langer leven. En de crème doet eveneens iets aan de suikers die zich aan het collageen hechten en de huid van binnenuit verharden (glycatie). Giacomoni vergelijkt het fenomeen met een matras waarvan de veren gesprongen zijn en die dus minder veerkrachtig is. De crème stimuleert ook nog de aanmaak van collageen (met een hexapeptide-8).
Clinique kreeg al een patent op de Skin Signaling Repair Technology, een complex met ribonucleïnezuur dat de weerstand van de huid verbetert, zodat stress en milieuvervuiling minder kwaad kunnen. En omdat uv-stralen slecht zijn voor de huid, zit er in Youth Surge een spf 15.
Dagcrème, 54,60 euro per 50 ml, verkrijgbaar in drie vet- en parfumvrije formules.
De huidgenen in kaart gebracht
Haal het biologieboek maar uit de kast en sla het hoofdstuk ‘Genen’ open. Al sinds het begin van de 21ste eeuw proberen onderzoekslaboratoria de taal van de genen te ontcijferen. Die is ook interessant voor de cosmeticalabs, omdat zij een rol kan spelen bij huidveroudering. Lancôme slaagde erin om via gereconstrueerde huidmodellen in de buitenste huidlaag een ontdekking te doen die de huidverzorging met grote sprong voorwaarts helpt. Er is in het huidoppervlak van de jonge huid namelijk een soort watermerk gevonden, een proteïneprofiel dat in de loop der jaren verandert. ‘Huidgenomics’ heet de wetenschap die dit helpt te begrijpen. Door zo’n 4400 genen te ‘screenen’ analyseerden de wetenschappers hoe de genen van de jonge en de oude huid van elkaar verschillen. Proteïnen zijn de bouwstenen van de huid. Met de jaren wordt hun productie stopgezet of worden ze in kleinere hoeveelheden geproduceerd, zo bleek uit het onderzoek van Lancôme. Met andere woorden : proteïnen en een jeugdige huid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De L’Oréalgroep, waartoe Lancôme behoort, slaagde erin de familie van proteïnen te decoderen en het ‘watermerk’ van de jonge huid te herstellen in een oudere huid. Met actieve ingrediënten verwerkt in Génifique Youth Activator, een transparante verzorger die dagelijks onder de dag- of nachtverzorging gebruikt moet worden. Dermatologische testen wezen uit dat bij gebruik tweemaal daags de huid er direct zachter en egaler uitziet (59 %). En dat het effect na twee maanden groots is (meer dan 80 % verbetering). Niet alleen rimpeltjes en kraaienpootjes verminderden, de huid werd helderder, zachter en soepeler. Of het helpt om naast Génifique ook meer proteïnen te eten is niet bekend, maar het zou wel eens kunnen.
Serum : 87 euro voor 30 ml.
Door Karen Van Ede Illustratie’s Evi De Coster
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier