Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Enkele weken geleden meldde de regering van Papoea-Nieuw-Guinea dat ze de hekserijwet zou afschaffen. Die wet uit 1971 maakt het mogelijk om in moordzaken als ‘excuus’ aan te voeren dat het slachtoffer een heks is. En die heksen zitten niet stil. Pas nog werd een jonge vrouw levend verbrand en een andere onthoofd omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor een aantal ziekten en overlijdens. De politie stond machteloos, zei ze, want er was weinig te beginnen tegen zo’n hysterische, gewapende menigte.

In Saoedi-Arabië werd eind 2011 nog een vrouw onthoofd omdat ze heks was. De zestigjarige zou zieken geld ontfutseld hebben door hun hoop te geven op genezing, zo’n achthonderd dollar per consult. Niet erg netjes, maar onthoofding is wel zeer radicaal. In Kenia werd in november 2012 een honderdjarige vrouw door haar eigen kinderen en kleinkinderen uit het huis gesleurd. Ze werd van de ophanging gered door een man die haar snel naar een tehuis heeft gebracht. Een tehuis voor ouderlingen beschuldigd van hekserij ! Meer dan vijftig oudere mensen werden gelyncht in dat district in Kenia in 2012. Reden zijn de astronomisch hoge grondprijzen in die streek, die zorgen voor een aanval van : kunnen we oma niet uit dat huis krijgen en de erfenis sneller in onze richting sturen ? “Jongere familieleden zouden moeten leren dat oude mensen het recht hebben om pas te gaan wanneer hun tijd gekomen is”, zei Clement Wangai, de plaatselijke politiechef heel wijs.

Er zijn nog nooit zoveel heksen geweest. In Amerika en Groot-Brittannië tiert wicca welig. Wicca is de moderne variant van hekserij, een neoheidense natuurreligie met veel stromingen, vaak met feministische ondertoon. De vrouwelijke spiritualiteit werd eeuwenlang onderdrukt door het patriarchaat, is de theorie. Wijze vrouwen, onafhankelijke dames, meisjes die niet in de pas lopen… die kwamen op de brandstapel terecht. Uit studies blijkt dat de waarheid banaler is. Kwetsbare oude vrouwen, meisjes om wie niemand geeft, die werden beschuldigd van hekserij. En heel vaak door andere vrouwen.

Hoewel sommige landen het nog altijd gemunt hebben op vrouwelijke hoogvliegers. Een maand geleden legde Swaziland bij wet een boete vast voor heksen die boven de 150 meter zweven. “Heksen die lager vliegen dan 150 meter laten we ongemoeid”, zei Sabelo Dlamini van de burgerluchtvaartautoriteit van Swaziland.

LENE.KEMPS@KNACK.BE

LENE KEMPS

Kwetsbare oude vrouwen, meisjes om wie niemand geeft, die werden beschuldigd van hekserij. En heel vaak door andere vrouwen.

Partner Content