Maan te koop

Maansteen.

Commotie alom, toen Theatrum Mundi Gallery vorig jaar een origineel kosmonautenpak verkocht op BRAFA. Paste zo’n Space Age ‘reissouvenir’ wel tussen de Ensors en Spilli- aerts op de chique Brusselse kunst- en antiekbeurs? Ja dus, want dit jaar pakt de rebelse galerie uit Arezzo uit met een complete maanlanding op BRAFA. De timing is perfect, exact 50 jaar na de geslaagde maanmissie van Apollo 11.

“We presenteren in Brussel de eerste Space Wunderkammer ter wereld”, zegt Luca Cableri van Theatrum Mundi. “Verwacht opnieuw astronautenpakken, maar ook een maanmeteoriet, een stukje rots van Mars, een beroemde maantekening van Georges Méliès (1902) en het originele kostuum dat Ben Affleck droeg in de ruimtefilm Armageddon (1998).” Jawel, spacy filmattributen horen sinds vorig jaar óók thuis op BRAFA. Toen bracht Cableri een echt kostuum uit Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) mee, ontworpen door Jim ‘ Sesamstraat’ Henson. Nu verrast de Italiaanse antiquair met een astronautenpak dat Sigourney Weaver droeg in de film Alien (1979).

De Maan volgens Geoges Méliès.
De Maan volgens Geoges Méliès.

Nostalgie alom dus, maar daar teert Theatrum Mundi net op. Kapitaalkrachtige verzamelaars, die als kind de maanlanding of Alien zagen, kunnen daar nu een stukje van in huis halen. Cableri zet eigenzinnig de traditie van de Wunderkammer verder in de 21ste eeuw. Vanaf de late 15e eeuw verzamelden intellectuelen reissouvenirs van ontdekkingsreizigers, exotische dieren en wetenschappelijke instrumenten voor hun kunstkamer: een volgestouwd curiositeitenkabinet, dat verwondering moest opwekken bij elke bezoeker.

BRAFA Art Fair, van 26 januari tot 3 februari in Tour & Taxis, Brussel, brafa.be

Een Wunderkammer, anno 2019: Space  Cabinet of Curiosities.
Een Wunderkammer, anno 2019: Space Cabinet of Curiosities.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content