De Summer of Photography in Brussel slaat deze zomer spijkers met koppen. De vijfde editie van de fotografiebiënnale staat immers in het teken van de relaties tussen de seksen. Een thema dat zich niet meer beperkt tot de gelijkberechtiging van vrouwen, maar ondertussen een hele waaier aan onderwerpen omvat. Denk aan de afbeelding van mannen en vrouwen in de media, gendergerelateerd geweld, of de emancipatie van transgenders. Met 35 tentoonstellingen en haast evenveel invalshoeken heeft de biënnale dan ook een stevige affiche. Deze aanraders zetten u alvast op weg.

Alle expo’s tot 31 augustus, tenzij anders vermeld. Info : www.summerofphotography.be.

1. Dat genderrelaties niet alleen de westerse wereld beroeren, blijkt uit Where we’re at ! Other Voices on Gender, in Bozar. Centraal staan fotografen en videokunstenaars met wortels in Afrika, de Caraïben en het gebied van de Stille Oceaan : vrouwen die aantonen dat maatschappelijk engagement en activisme vele gezichten hebben.

Info : 02 507 82 00, www.bozar.be.

2. “I’m a fountain of blood in the shape of a girl”, zong Björk ooit in Bachelorette. Vrouwelijke vrij-gezellen sieren ook een serie van Róbert Szabó Benke in het Balassi Instituut. De Hongaar trok zijn modellen telkens een witte bruidsjurk aan, maar toont hun eigenheid door het decor (hun eigen huis of leefwereld) en de pose aan hen over te laten.

Info : 02 209 07 50, www.brusszel.balassiintezet.hu.

3. Bozar tekent ook voor een van de beklijvendste expo’s van de biënnale met Sworn Virgins van Pepa Hristova, geschoten in de Albanese Alpen. Daar gelden nog steeds de middeleeuwse wetten van de Kanun, die onder meer voorschrijven dat een jonge vrouw familiehoofd kan worden wanneer de enige man in huis overlijdt, mits ze een kuisheids-gelofte aflegt en zich voortaan als man kleedt en gedraagt. Een gebruik dat vrouwen respect en verantwoordelijkheid oplevert, maar ook vragen oproept over genderidentiteit en hoe we die verwerven (van 10 juli tot 3 augustus).

4. Wat vertellen make-uprituelen over emancipatie? En hoe groot zijn de verschillen nog tussen Oost en West? Fotografen Elisabeth Ida en Maroesjka Lavigne zoeken het uit in CC Strombeek.

Info : 02 263 03 43, www.ccstrombeek.be.

5. Onenightstands doen nogal wat met onze emoties. Fotografe Julie Scheurweghs toont euforie, ontnuchtering en andere morning after-gevoelens in Hotel Bloom ! (tot 1 september).

Info : 02 220 66 11, www.hotelbloom.com.

6. De Spaans-Marokkaanse Brusselaar Medhi-Georges Lahlou haalt heilige huisjes onderuit in de Centrale For Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein. Lahlou gebruikt religieuze en esthetische elementen uit diverse culturen om stereotypen over het lichaam en seksualiteit te ontmaskeren (van 26 juni tot 3 augustus).

Info : 02 279 64 35, www.centrale-art.be.

7. In de kunstgeschiedenis bepaalden mannen lange tijd het beeld van de vrouw. Bozar richt in Woman de schijnwerpers op vrouwelijke avant-garde-kunstenaars met een andere kijk.

WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content