De exclusieve parfumerie Place Vendôme in het West-Vlaamse Wevelgem krijgt er een paradepaardje bij : een heuse Guerlainboetiek, uniek in ons land.

Wie binnenstapt in Place Vendôme, betreedt een aparte wereld. Hier wordt ‘haute parfumerie’ geschonken in cognacglazen voor de heren, terwijl dames worden toegewuifd met geparfumeerde waaiers. Eige-naar David Depuydt, een excentrieke heer met kennis van zaken, bedelft ons onder weetjes en geurtjes – een snuifje Annick Goutal op de ene arm, een vleugje Chanel op de andere. Hier geen massaparfumerie of holle marketingslogans, wel de grote klassiekers en interessante nichemerken, van Parfumerie Générale tot Amouage. Depuydt prijst gepassioneerd zijn beperkte selectie merken, die in de afgelopen jaren – binnenkort al twee decennia – de rekken van deze kleine parfumerie vulden.

Al behoort dat ‘kleine’ bijna tot het verleden : half september zit de transformatie van de boetiek erop, een verdrievoudiging. Niet alleen in grootte, maar ook in luxe : een ruimte gewijd aan Annick Goutal en nicheparfums, een Chanel- en Amouagecorner, en uiteraard : de Guerlainboetiek. Die laatste komt er niet toevallig, aldus Depuydt : “Guerlain staat voor authenticiteit. Zij bewaren les racines et les ailes : de wortels en de vleugels. Ze blijven trouw aan hun verleden, vinden daar inspiratie, en interpreteren die op een moderne manier.”

Wat mogen mensen verwachten van de Guerlainboetiek ?

David Depuydt : Ze zullen verrast worden, want het zijn telkens geuren die je niet onberoerd laten. En de klant kan zo exclusief gaan als hij wenst. Van de nichecollectie L’Art et la Matière tot parfums op maat. We hebben hier alle geuren die je ook in het Parijse Maison Guerlain vindt, en als enige parfumerie, drie geuren van de Collection Privée. Die worden uitsluitend hier aangeboden, en als een klant ze koopt, is die formule helemaal alleen voor hem, voor de rest van zijn dagen. Helemaal privé dus. Wie dat koopt, krijgt een baccarat flacon met daarin een halve liter extract, plus twintig verstuivers van 60 ml en drie van 30 ml. Daarna kan er worden bijbesteld per drie liter, wat zo’n 2000 euro kost.

Is er een groot verschil tussen de Parijse en de Belgische klant ?

Ik denk dat de Belgische klant minder snobistisch is, terwijl je in Parijs toch heel vaak die air ziet. En ook mensen die overal aan zitten te prutsen, wat ik toch wel jammer vind, omdat dat een beetje de luxe rond een parfum degradeert. Het hoort blijkbaar bij de zogenaamde politesse Guerlain dat de klant overal mag aankomen. Maar niet zo bij ons, in Place Vén-dôme geen zelfbediening. Tenslotte koopt iedereen graag een intact product.

Samen met de boetiek wordt er ook een nieuwe geur van Guerlain gelanceerd, La petite robe noire.

Dat is een fruitige, chique geur, geïnspireerd op een macaron van Ladurée, daarom ruik je er gekonfijte kers in. De combinatie met aldehyden zorgt dan weer voor een fris effect. Het is een commerciële geur, maar geen banale. Een luxeproduct voor een heel democratische prijs.

Place Vendôme, Menenstraat 2, 8560 Wevelgem, 056 41 24 68.

Vanaf midden september

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content