Met één carrière neemt Jade Jagger geen genoegen. Naast haar rol als sieradenontwerpster, model, moeder en societyfiguur werpt ze zich nu ook op de inrichting van exclusieve appartementen.

Jades moeder, Bianca Jagger, een actrice en mensenrechtenactiviste uit Nicaragua, trouwde in mei 1971 in Saint-Tropez met Rolling Stonevoorman Mick Jagger. Vijf maanden later werd Jade geboren in Parijs. Wanneer haar ouders negen jaar later scheidden, verhuisde ze met haar moeder naar New York. Ze was letterlijk kind aan huis in de Factory van Andy Warhol, die vaak op haar paste, en verkende ijverig haar grenzen in het jetsetleventje van de bruisende wereldstad. Tot haar vader het welletjes vond en haar op haar veertiende naar het Britse meisjesinternaat St. Mary’s in Wilt-shire stuurde. De cultuurschok was niet gering. Het opvoedkundige project was dan ook een kort leven beschoren. Dan maar naar Firenze voor een cursus beeldende kunsten, waar Jade op haar zestiende haar eerste grote liefde leerde kennen, de schilder Piers Jackson. Elf jaar en twee kinderen later was het sprookje voorbij. Tijdens een korte relatie met een andere schilder, Euan McDonald, richtte ze haar eigen label op : Jade Inc. Het was liefde nummer drie, societyfiguur Dan Macmillan, die haar introduceerde bij de happy few van Londen. Dochter Jagger hield er een wild uitgaansleven op na, in vast gezelschap van Kate Moss en modeontwerper Matthew Williamson. Daarnaast reisde ze de halve wereld rond, met maandenlange tussenstops in India en Marokko. Maar aan Ibiza verloor ze haar hart : ze kocht er een huis en pendelt sindsdien met haar twee dochters over en weer naar Londen.

Onder het label Jezebel experimenteert ze met mode, muziek en lifestyle : ze ontwerpt regelmatig accessoires, bewerkt muziekalbums en denkt aan een kledinglijn.

Jade was ook tien jaar lang creatief directeur en juwelenontwerpster bij Garrard, de eeuwenoude Britse juwelierszaak die zocht naar een frisser, jonger imago en een nieuw publiek voor zijn peperdure juwelen. Naast de creatie van de juwelen, bemoeide ze zich ook met de inrichting van winkels, het personeel, de beeldvorming van het merk en de reclamecampagnes. Haar werk werd echter op gemengde gevoelens onthaald. Niet alleen de modale klanten moesten wennen aan bijvoorbeeld diamanten geslepen in de vorm van een vuurwapen. De juwelier was sinds zijn stichting hofleverancier van Buckingham Palace, maar de Britse Queen zegde onlangs het contract met Garrard op. Hoewel Jades collecties wél enkele commerciële successen kenden, werd haar contract in 2006 niet vernieuwd.

Hippie chic

Haar recentste onderneming is de inrichting van een luxueus flatgebouw van veertien etages in hartje Manhattan (West 19th Street, nr. 16). Het kosmopolitische loftproject The Jade kreeg een riant dakterras met de mediterrane weelde van een Marokkaanse tuin. Met de wijk Chelsea aan je voeten is het er heerlijk genieten op het zonnedek en verschillende ligbaden staan klaar voor een frisse duik. “Ik wilde me hier een beetje voelen zoals in mijn huis op Ibiza”, vertelt Jade. “Ook heb ik me laten inspireren door mijn vele reizen. Ik ben een echte globetrotter en blijf zelden lang op dezelfde plek. Dat kosmopolitische typeert mijn stijl. Alles wat ik onderweg zie en beleef neem ik in me op.”

De ontwerpster heeft het flatgebouw helemaal naar haar eigen levensstijl ingericht. “Het is een ideale stek voor nomaden van nu”, legt ze uit. “Stedelingen die voor het unieke design van elke loft vallen en zich prettig voelen op de gemeenschappelijke terrassen waar ze elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten.” Van de 57 appartementen is driekwart ondertussen verkocht, à 335.000 euro voor een studio en 2,5 miljoen voor een duplex met drie kamers en dakterras.

De inrichting van het gebouw is haar eerste opdracht voor Yoo, het projectontwikkelingsbureau van John Hitchcox en Philippe Starck. Dat illustere duo gaat ook de meubels uitbrengen die Jade speciaal heeft ontworpen voor de luxeflats. “Die meubels vormen een cruciaal onderdeel van de exclusieve en praktische leefomgeving die ik wilde creëren,” legt Jagger uit.

Exclusief en praktisch is ook het nieuwe geïntegreerde keuken- en badkamerconcept van de ontwerpster, voor wie beide ruimtes altijd een belangrijke plaats innamen. De door haar bedachte modules, pods genoemd, kunnen in elke stand worden geopend of desgewenst ook helemaal dicht worden gelaten. Het zijn een soort groot uitgevallen juwelenkistjes, fraai gelakt vanbuiten en met allerlei moois van binnen. “Ik wilde zoveel mogelijk ruimte besparen en tegelijk ook de mogelijkheid bieden om deze twee essen- tiële onderdelen bij het appartement te betrekken”, licht Jagger toe. “De pod is echt ideaal voor in New York. Bovendien blijft op die manier het open karakter van de lofts bewaard.” Er is keuze uit vier verschillende kleuren met elk een eigen uitstraling : groen voor de Aristo, goud voor de Luxo, zwart voor de Baroco en azuurblauw voor de Boho. “Ik heb me laten inspireren door de bagage van Louis Vuitton”, zegt Jade enthousiast. “Ik moest denken aan de elegante reiskoffers uit de tijd van Grace Kelly, die je in je hotelkamer kon omtoveren tot een soort minigarderobe.” Zodat het je nooit aan luxe ontbreekt en je alles altijd bij de hand hebt, waar je ook gaat of staat…

Door Isabelle Willot en Marian Cramers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content