Luxemburg voor dummies

© Sarah Vanbelle

Hoe goed kent u Luxemburg ? Wij verzamelden wat u kunt downloaden, lezen en bekijken om u wegwijs te maken in de provincie.

apart

De cijfers

– Hoofdstad : Aarlen

-Oppervlakte : 4440 km², 1/7de van het Belgische grondgebied

– 44 gemeenten

– 269.023 inwoners

In enkele Luxemburgse gemeenten kunt u in september tijdens een georganiseerde wandeling luisteren naar het burlen van de edelherten, het indrukwekkende oergeluid dat de dieren maken tijdens de paartijd.

Een van de bezienswaardigheden in Belgisch Luxemburg is de zwarte ooievaar.

Durbuy Adventure

Ontdek de waaghals in uzelf in het grootste avonturenpark van België, goed voor zestig outdooractiviteiten, van kajakken tot een survivalparcours.

De Sint-Donaaskerk

Op de heuvel die Aarlen domineert, staat de zeventiende-eeuwse Sint-Donaaskerk. Een uitkijktoren biedt een fenomenaal panorama met zicht op vijf streken : Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg, de Ardennen, Lotharingen en Duitsland.

to do

Scoutsmuseum

De collectie van dit museum in Aarlen gaat terug tot het ontstaan van de scoutsbeweging in 1907. Beginnende en oudere padvinders kunnen er hun hart of herinneringen ophalen. Bovendien kunt u er koning Boudewijn in scoutsplunje bewonderen.

www.museescout.be

Internationaal Straatkunsten-festival

In het dorp Chassepierre in de Gaume vindt op 18 en 19 augustus een internationaal straatkunstenfestival plaats, met theater, dans, circus, muziek en poppentheater. De setting aan de oevers van de Semois en gastronomische streekgerechten zijn extra troeven.

www.chassepierre.be

met de kinderenEuro Space Center

Het spektakelparcours van dit ruimtevaartcentrum start logischerwijs bij de big bang en eindigt bij futuristische projecten rond de verkenning van de ruimte. Blikvangers zijn een Amerikaanse spaceshuttle op ware grootte en een maanwandelingsimulator.

www.eurospacecenter.beHet Labyrint

Een maïslabyrint van ruim elf hectare bij Durbuy, waar acteurs voor animatie zorgen.

www.lelabyrinthe.be

De gidsenSchatten en magie in Belgisch Luxemburg

Dit tweetalige boek is bedoeld voor kinderen en stelt op een originele manier de toeristische schatten van de twaalf streken van Luxemburg voor.

Te koop bij de lokale toeristische diensten, 15 euro.

Proeven van de echte Ardennen

Auteur Erick Verdonck gidst u door de Ardennen aan de hand van recepten, artisanale streekproducten en leuke eetadressen.

Uitgeverij Davidsfonds, 24,95 euro.

De streekproducten Jambon d’Ardenne

Deze varkensham wordt gepekeld en vervolgens gekruid en gekoeld, zodat ze langer kan worden bewaard. Daardoor krijgt ze een zoute en pittige smaak. Een Jambon d’Ardenne moet met been minstens vier kilogram wegen, zonder been drie kilogram.

Luxemburgs dialect (Lorrain)Pâté Gaumais

Het originele recept van de Pâté Gaumais dateert van het einde van de negentiende eeuw en wordt toegeschreven aan twee slagers uit Virton : Leroux en Subitte. Het is een taart van luchtig gistdeeg, gevuld met grote stukken gemarineerd varkensvlees. Ze heeft een diameter van vijftien centimeter en weegt tweehonderd gram, waarvan een derde vlees. Een officieel zegel bewijst de authenticiteit.Brimbelle : bosbes

Kmotierre : aardappel

Raccuse-potot : klikspaan

Haltata : driftkikker

Bacelle : jong meisje

Bamboche : pantoffel

Beurre d’Ardenne

De kleibodem, de vegetatie en het klimaat geven de Ardense boter haar rijke, verse en authentieke smaak. Er is 22 liter melk nodig om een kilogram boter te maken.

Door Chris Bleys – Illustraties Sarah Vanbelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content