Plaatsen die u voorbijsnelt op weg naar verre bestemmingen, wij houden er halt om eens rond te neuzen. Deze week : Luxemburg wil graag een culturele trekpleister worden, maar blijft voor vele Belgen een blinde vlek.

in vogelvlucht

Het Groothertogdom Luxemburg is een curiosum. Het is zowel een van ’s werelds rijkste als kleinste landen, maar over hun eigen bierbrouwers en luchtvaartmaatschappij kunnen de Luxemburgers lyrisch worden. Om maar te zwijgen van het herkenbare, doch onbegrijpelijke Letzeburgs, net als het Frans en het Duits een officiële landstaal. Van de half miljoen inwoners is veertig procent van buitenlandse afkomst, met op kop ruim 60.000 Portugezen. Naast de financiële wereld, goed voor een stevig derde van het BNP, bieden vooral media en e-commerce werkgelegenheid. Als buffer tegen al dat economische geweld wordt ook sterk in cultuur geïnvesteerd. Maar in tegenstelling tot de andere buurlanden laten de Belgen het afweten.

rondje cultuur

Luxemburg mocht zich zowel in 1995 als vorig jaar culturele hoofdstad van Europa noemen, en dankt daaraan een handvol cultuurtempels, van het Casino Luxembourg voor moderne kunst tot het knappe Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg. Recente aanwinsten zijn het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (Mudam), een mastodont van de Chinese architect I.M. Pei, gebouwd op de fundamenten van een fort, en de Philharmonie van Christian de Portzamparc op de Place de l’Europe. Wilt u meerdere musea bezoeken, koop dan bij de toeristische dienst de ‘Muséeskaart’ (9 euro) en gebruik het nieuwe Vel’oh !-fietsverhuursysteem (1 euro per uur, betaling met een bankkaart).

Info : www.statermuseeen.lu, www.philharmonie.lu, www.veloh.lu.

shop & drop

Rond de Place d’Armes kunt u zich gemakkelijk pijnlijke voeten shoppen. We telden zo’n dertig luxemerken, van Céline, Hermès en Louis Vuitton tot Max Mara en Sonia Rykiel. En al is het aanbod dan voorspelbaar, met conceptstores als Loft (Grand-Rue 54) komen ook Colettefans aan hun trekken. Voor apart design zijn er Usina (Avenue de la Porte Neuve 8) en de winkel van het Mudam. In de Grundvallei bieden de schaarse winkels vooral juwelen en brocante aan, al verkoopt Uppergreen (Rue St. Ulric 21) originele stoffen en souvenirs. Op zaterdag worden uw kids opgevangen in de crèche van de winkeliersvereniging op de hoek van de Rue du Nord en de Rue du Palais de Justice.

Info : www.usina.lu, www.uppergreen.lu, www.cityshopping.lu.

zomertips

Het paleis van de Groothertog in de Rue du Marché-aux-herbes (met lichtinstallaties van Ingo Maurer) is geopend tot 31 augustus. Kaarten (6 euro) zijn beschikbaar bij de toeristische dienst.

Koopzondag op 31 augustus, ’s anderendaags volgt een braderie.

Schueberfouerkermis van 22 augustus tot 10 september. Info : www.fouer.lu.

eten & drinken

La Lorraine (Place d’Armes 7) : visrestaurant Info : +352 47 46 20, www.lalorraine-restaurant.lu.

Scott’s Pub (Rue Bisserwee 4) : terras in de pittoreske Grund, een lager gelegen wijk, met uitzicht op de vallei van de Pétrusse.

Coco Mango (Boulevard d’Avranches 40) : pianobar met panoramisch zicht in het nieuwe Sofitel. Info : www.sofitel.lu.

Interview (Rue Aldringen 21) : bruine kroeg.

Apoteca (Rue de la Boucherie 12) : trendy designrestaurant, omgeven door sfeervolle stegen. Info : +352 267 377 1, www.apoteca.lu.

Namur (Rue des Capucins 27) : beroemde confiserie. Info : www.namur.lu.

De Rue Louvigny bevat de delicatessenzaken L’Epicerie (nr. 17) en Wengé (nr. 15). Info : www.lepicerie.lu, www.wenge.lu.

kazewatte ?

In de loop der eeuwen was Luxemburg een vesting van zowel de Bourgondiërs als de Spanjaarden en de Fransen. Een restant van die militaire rol zijn de kilometers-lange kazematten, galerijen met steile trappen die in de rotsen uitgehouwen werden. Destijds boden ze niet alleen plaats aan duizenden soldaten, maar ook aan ateliers, bakkers en slagers. De Pétrussegalerijen zijn ge-opend tot 14 september, de Bockgalerijen tot 31 oktober.

Luxembourg City Tourist Office,Place Guillaume II 30, 1648 Luxembourg. Info : +352 22 28 09, www.lcto.lu.

Reageren of zelf een tip posten? Surf naar weekend.be.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content