Luister je wel?
Echte vriendschap kan tegen een stootje, luidt het gezegde – maar je weet toch maar beter waar de tere plekken liggen. Te laat komen of eerder gemaakte plannen afblazen: het is een detail voor de een, maar een halszaak voor een ander.
Ook de alomtegenwoordigheid van de smartphone en de sociale media in ons dagelijkse leven roept wrevel op (p. 22). Zeker wanneer we in het gezelschap van anderen vertoeven, maar het niet kunnen laten om naar een nieuwe reactie op een Instagrampost te kijken of meteen op WhatsAppberichten te reageren. Bij een van mijn beste vrienden moet ik er niet eens aan denken: het zicht van mijn telefoon op tafel alleen al komt me op een vernietigende blik of een standje te staan.
Onderzoek leert dat nagenoeg iedereen zich eraan stoort wanneer hun partner of beste vriend zich tijdens een gesprek met zijn smartphone bezighoudt, maar ook dat we het allemaal weleens doen. Zo is ‘phone snubbing’ of phubbing alvast niet typisch voor jongeren: oudere gebruikers zijn vaak niet veel mediawijzer. Wel ervaren jongeren het veel minder als storend en maken ze van de telefoon vaak ook een deel van het gesprek. De plaats van digitale communicatie in ons leven staat dus niet in steen gebeiteld, en beleefdheidsregels al helemaal niet. Maar elkaar proberen te vinden, wat geven en nemen, soms flink knoeien: ook dat is vriendschap.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier