Location scoutIk ben niet bang van de chaos. Mijn bureau mag aardig overhoop liggen, maar mijn database is perfect geordend. Ik weet nooit op voorhand met wie ik op het einde van de week afspraken heb of waar ik zal uithangen. De ene dag bellen ze me op om een landschap te zoeken, de andere dag een huis of een chic kantoor.

Mijn vak is geen exacte wetenschap, want ik ben steeds op zoek. Zoeken is de rode draad in mijn leven. Ik kijk altijd goed uit mijn ogen en heb steeds een camera en een kompas bij me om een locatie vast te leggen. Ik moet immers ook de stand van de zon noteren, dat is belangrijk voor de opnames.

Ik rij veel rond, soms 500 kilometer op één dag, maar ben geen echte reiziger. Mocht ik meer op kantoor zitten, zou ik misschien liever reizen. Ik hou wel van citytrips, maar stuur me niet voor een rondreis naar Zuid-Amerika. Als ik reis, moet het liefst voor mijn werk zijn, bijvoorbeeld naar Londen of Parijs op zoek naar een locatie. Dus reizen met een doel. Zo ga ik ieder jaar samen met een paar bevriende designers naar het Salone del Mobile in Milaan.

Omdat ik lang als artdirector en rekwisiteur heb gewerkt, ben ik gefascineerd door design en vooral architectuur. Ik koop daar trouwens veel boeken over. Natuurlijk lees ik ook veel architectuurmagazines en knip aardig wat reportages uit, ook uit jullie Weekend Knack, voor mijn database.

Mijn belangstelling voor architectuur bracht me naar de plek waar ik woon, op ’t Eilandje, op drie hoog met een schitterend zicht op de skyline van Antwerpen. Als ik een dag vrij heb, dan blijf ik het liefst thuis, genietend van dit stadspanorama. Het geeft me een ruimtelijk gevoel, ik hou ook van licht en water die vrijheid en rust oproepen.

Ik ben gefascineerd door steden en woon zeer graag in Antwerpen. De enige plek waar ik wel nog zou kunnen wonen, is Oostende. Als ik er kom, ben ik onmiddellijk goed gezind. En de zee geeft me enorm veel energie.

Ik heb geen enkele hobby nodig, omdat ik van ’78 in de film zit en een boeiend leven vol afwisseling leid. Ik heb geen dag gesport, maar hou wel van de schoonheid van sport. Ik kijk graag naar voetbal. Niet naar het Belgische, maar naar het Engelse, dat is mooier. Zaterdagmiddag bestaat mijn grootste plezier erin naar een match te kijken en daarna te koken.

Eten is heel belangrijk. De keuken is mijn plek. Als ik kook, valt alle stress van me af. Ik ga graag naar de markt en ken alle goede winkels in Antwerpen. Maar ik kook nooit twee keer exact hetzelfde en volg geen kookboek.

Mensen ontmoeten vind ik heel boeiend, want ik ben nieuwsgierig van aard. Dat hoort ook bij mijn beroep. Als ik iemand ontmoet, wil ik weten wat hij doet.

Maar privé ben ik het tegenovergestelde, dan ben ik vrij asociaal. Ik heb een aantal goede vrienden en hou het daarbij. Niet iedereen komt hier op bezoek, ik hou mijn privéleven liever apart. De meeste van mijn vrienden zijn een stuk jonger. Ik hou van mensen met uitdagingen, niemand van mijn vrienden heeft een nine to five job. Ze zijn allemaal bezig met iets dat in de lijn ligt van hun persoonlijkheid.

Ik stimuleer ook graag jonge mensen. Zoals fotograaf Charlie De Keersmaecker, die ooit kwam aankloppen om voor me te werken. Ik zag meteen dat hij een goede fotograaf zou worden en heb hem in die richting geduwd. Kijk, jonge mensen mogen alles van mij weten, ik ben daar gul en genereus in. Ik bescherm mijn job niet als het klikt.

Ludo Volders (54) begon zijn carrière eind jaren zeventig als rekwisiteur voor de BRT.

Van 1983 tot 1995 werkte hij voor 27 langspeelfilms. Van 1985 tot 2000 was hij ook artdirector voor reclamefilms, fotoshoots, tv-producties en langspeelfilms als Lisa, Karakter, Shades, Osveta en Le Roi Dance. Sinds 2000 is hij actief als location scout voor films, fotoshoots en reclamespots. Info : www.arenas.be

Door Piet Swimberghe / Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content