Stress voor het vertrek, dehydratatie tijdens de vlucht en een jetlag bij aankomst zijn vervelende bijkomstigheden bij een verre reis. Maar er zijn een paar dingen die u kunt doen om de reis zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Reizen is vermoeiend en de beste manier om weer op krachten te komen, is slapen. Geen evidente zaak in een vliegtuig. Wie daar problemen mee heeft, doet er dus goed aan een reserve op te bouwen door een paar dagen wat meer te slapen. Ideaal is het om tegen de avond op uw eindbestemming aan te komen, zodat u snel naar bed kan en de volgende dag meteen op het plaatselijk levensritme kan inhaken. Wie een nachtvlucht neemt, boekt het best een zitje bij het raam, zodat hij niet gestoord wordt door mensen die over zijn stoel proberen te klimmen. Oordopjes houden het lawaai van de motoren tegen en een opblaasbaar nekkussen is iets comfortabeler dan de juist-te-kleine hoofdkussentjes die je in het vliegtuig krijgt.

Voor lange vluchten maakt het geboden comfort wel degelijk een verschil, al is business of first class een erg dure manier om een jetlag te beperken. Een goedkopere oplossing is melatonine, de anti-jetlagpillen waar enkele jaren geleden een hype rond ontstond. Dokters raden het doorgaans af, omdat de nevenwerkingen nog niet allemaal gekend zijn. Het is in België niet te koop, geroutineerde reizigers halen hun voorraad in de Verenigde Staten.

De lucht aan boord is tijdens het vliegen de grootste boosdoener: die is niet alleen erg droog, maar ook arm aan zuurstof. Een lichte maaltijd met veel verse groenten en fruit kan dat tekort compenseren. Vooral wortelen doen volgens sommigen wonderen. Verse, welteverstaan, want betacaroteensupplementen zouden niet hetzelfde effect hebben. Anderen zweren bij aanvullingen zoals spirulina, arnica of vitamine C. Lang stilzitten is ook al niet bevorderlijk: even rondlopen of oefeningetjes om nek en voeten te ontspannen, brengen de bloedsomloop weer op gang. Dehydratatie ga je tegen door voldoende water te drinken. Alcohol droogt nog meer uit en gashoudende dranken veroorzaken een opgeblazen gevoel. Vooral de huid lijdt onder de airconditioning, zegt dermatoloog Van Hee: “De lagere druk in het toestel en de airco drogen de lucht uit en dus ook de huid. De barrièrefunctie van de de bovenste huidlaag raakt verstoord, waardoor de huid trekkerig gaat aanvoelen.” Volgens Van Hee herstelt de huid zich door meer liposomen aan te maken, maar dat proces komt pas na twaalf uur op gang. Zo lang hoeft u niet te wachten: “Een crème met lipiden herstelt de verstoorde barrièrefunctie en legt een beschermende film op de huid, wat verdere uitdroging verhindert.”

Voldoende smeren dus, en dat mogen iets rijkere of vettere texturen zijn dan u gewoon bent. Mensen die van nature al een droge huid hebben, kunnen zich extra beschermen door een hydraterend serum onder de dagcrème aan te brengen. Tubes zijn handiger en lichter om mee te nemen dan glazen potten. Sommige merken brengen hun verzorgingsproducten in proefformaat uit: Clinique biedt zijn driestappensysteem geregeld aan in een handig toilettasje met 30 ml lichtgewichtverpakkingen. Kleine maten vindt u ook bij The Body Shop; l’Occitane, Guerlain en Jo Malone hebben complete reiskits.

(kaderstukje producten)

* Opgezwollen voeten en benen: Gel Jambes Lourdes van Dior, Cooling gel van Scholl.

* Droge lippen: Neutrogena stick voor droge lippen en kloofjes, Elizabeth Arden Visible Difference Eight Hour Cream, Ceralip van La Roche-Posay.

* Statisch haar: Spray Anti-électric van Jean-Marc Maniatis.

* Droge huid: Crème Réparatrice of Hydraflash van Sisley, Hydramax van Chanel, Icône van Dior, Moisture Surge van Clinique, Nutrilogy 1 of 2 van Vichy, 100% Time Release Moisture Creme van Estée Lauder, Hydrazen peaux sèches van Lancôme.

Speciaal voor mannen: Instant Moisture Complex van Aramis.

* Handcrème: Nutri+Mains ( Roc), Clarins, Shiseido, Neutrogena, Galenco en Atrix.

* Bodylotion: Intensive Body Treatment van Biotherm, Biodermal, Nivea, Xeroderm van La Roche-Posay.

(kaderstukje ervaren vliegers)

* Marie-Claire Van Passel, globetrotter

“Ervaring heeft me geleerd mijn handbagage niet te beperken tot een goed boek en een tandenborstel”, vertelt ze. “Veel tussenlandingen of afgelegen bestemmingen verhogen de kans dat de bagage te laat of zelfs niet aankomt, zodat ik altijd het meest essentiële in mijn handbagage meeneem.” Onmisbaar zijn volgens Van Passel: een basisapotheek, ondergoed en een T-shirt. Ze draagt altijd losse kleding en ruime schoenen voor gezwollen voeten, en weinig make-up. De droge lucht bestrijdt ze met een verfrissende tonic, een hydraterende crème, oog- en neusdruppels.

* Miranda Born, stewardess bij Sabena

“Voor elke vlucht je lichaam goed insmeren met een bodylotion”, raadt Born aan. Welk merk maakt volgens haar niet uit, al gebruikt ze zelf graag Hydra-Principe van Lancôme. Ook haar compact foundation en losse poeder (om het glimmen tegen te gaan) zijn van dit merk. Onder haar make-up brengt ze altijd Hydra-Flash van Sisley aan, een goede hydraterende basis. Verzorgde handen zijn een must in haar beroep: een goede handcrème ( Nutri-Mains van Lancôme) en een voedende nagellak van L’Oréal die voorkomt dat de nagels breken. Onontbeerlijk voor een stewardess is een goede deodorant: Secret.

* Carolyn, model

“Geen make-up, een vetvrije moisturizer en een goede lippenbalsem”, zegt model Carolyn gedecideerd. Haar wapens tijdens een nachtvlucht zijn oordopjes, sokken en een masker. Ze vermijdt alcohol en drinkt veel water. Ze kan niet zonder haar discman en een verfrissende spuitbus Evian.

Sofie Albrecht / Foto Luc Praet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content