@ltijd onderweg
Lang stilzitten kunnen we niet, de horizon wenkt. Terwijl grote groepen toeristen het liefst de paraplu van een lokale gids volgen, stippelen almaar meer enkelingen hun route zelf uit en almaar meer dot.com-bedrijven willen hen daarbij helpen.
U bent waarschijnlijk ook een van de 663 miljoen mensen die in 1999 ten minste één nacht in het buitenland hebben doorgebracht en samen meer dan 453 miljard dollar hebben uitgegeven aan reizen. In 2010 zullen er meer dan 1 miljard mensen de hort op gaan, amper tien jaar later zult u een van de 1,6 miljard toeristen zijn.
Oost-Azië en de Stille Oceaan liggen na de financiële crisis weer goed in de markt. Maar het Midden-Oosten en de Middellandse Zee blijven het hoogst scoren. Technologie en natuur zijn dé kernwoorden van het internationaal toerisme. Nieuwe ontwikkelingen in de transportsector zullen de mobiliteit, veiligheid en het comfort van de reizigers verbeteren. Telecommunicatie en informatietechnologie zullen op radicale manier de commerciële strategieën van de toeristische sector beïnvloeden. Maar vooral de manier waarop u en ik onze reis zullen voorbereiden en boeken. Tegelijkertijd worden het ecologische evenwicht en het behoud van de natuur de prioriteit voor alle landen waar over afzienbare tijd het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten wordt. Dat zijn alvast enkele voorspellingen, geformuleerd door The World Tourism Organization, het WTO ( http://www.world-tourism.org).
In ons eigen land werd onlangs door Travel Magazine, het vakblad voor de toeristische sector in België, de eerste E-commerce Seminar Day gehouden. Die ontmoeting moest de Belgische toeristische sector vertrouwd maken met de nieuwe technologieën die voor e-commerce worden ontwikkeld. Een teken des tijds. Geenszins te vroeg, maar ook niet te laat. Want de toeristische sector zoekt schoorvoetend de weg naar het www en naar de toegevoegde waarde ervan. Het grote voorbeeld blijft voorlopig de Britse www.ebookers.com, in Europa de enige dot.com uit de toeristische sector die winst verwacht tegen eind 2001.
Geen reden om niet mee te doen, aldus Robrecht Willaert, hoofdredacteur van Travel Magazine. “Wie geen belangstelling heeft voor e-commerce, mist de toekomst. De klant lijkt hoe langer hoe meer op de automobilist bij een benzinestation. Als je twintig jaar geleden had voorspeld dat de pompbediende niet meer naar buiten zou komen, dan had men je voor gek verklaard. Dat wil niet zeggen dat de tussenpersonen wegvallen. Touroperators en reisbureaus blijven noodzakelijk, omdat ze een enorme knowhow hebben en persoonlijk advies kunnen geven. Maar e-commerce kun je niet negeren. Zeker niet in de sector zakenreizen, want 80 procent daarvan is makkelijk via het net te regelen. Dat geldt niet voor alle bestemmingen, wanneer je op dit moment bijvoorbeeld Australië binnenkomt, moet je twee uur aanschuiven, tenzij de reisagent je een elektronische kaart geeft waarmee je in 5 minuten door de paspoortcontrole bent.”
Eén ding staat vast: hoe geavanceerder de technologie wordt, hoe geraffineerder de service van de reisagent zal moeten worden. “De trendsetters van het Europese e-toerisme vind je in Engeland”, zegt Pascal Struyve, deskundige qua toeristische e-commerce en freelance medewerker Travel Magazine. “Als je in Londen op straat rondkijkt, dan blijkt één advertentie op de vijf van een dot.com-bedrijf te komen. Niet alleen toerisme, alle mogelijke sectoren zitten mee in de dans. In Engeland worden ook enorme budgetten vrijgemaakt voor het bekendmaken van een site, van een merk en voor de hele marketing die daaraan vasthangt.”
Het gaat bij reissites allang niet meer om “Ik ben de goedkoopste!” Belangrijker zijn de extra service, de samenwerkingsakkoorden, de helderheid en efficiëntie van de site, en de follow-up van een boeking. Goede buitenlandse reissites bieden geen kant-en-klare formules, de klant bepaalt een budget en de site biedt een oplossing binnen dat bedrag, plus extra diensten.
“Dat kan om een verkoop per opbod gaan, of reserveringen in een restaurant of theater”, aldus Struyve. “Mensen gaan steevast terug naar de site waar ze ooit gevonden hebben wat ze zochten. De rest is marketing. Je moet de mensen laten weten dat je bestaat. Via banners en andere sites, maar ook op straat en op de radio. Want internetters zitten niet tegelijkertijd tv te kijken, ze luisteren wel naar de radio. Er komt nu wat beweging in de zaak, als de ene iets doet, volgen de anderen, je krijgt een sneeuwbaleffect. En de buitenlandse concurrentie zit maar één klik ver.”
De boeiendste en efficiëntste websites zijn vaak het resultaat van persoonlijke ervaringen die tot een dot.com-activiteit hebben geleid. In 1998 had een Brusselse advocate van een internationaal kantoor er schoon genoeg van 6 dagen op de 7 te werken, ze wilde ertussenuit.
“Ik had geen leven meer. Aanvankelijk wilde ik 2 of 3 maanden elders gaan werken, maar door erover te praten met anderen, groeide het idee om een jaar alleen op stap te gaan met de rugzak.” Beatrice De Smet werkte dan toch eerst twee maanden in een safarikamp in Botswana en begon dan haar reis. Die duurde anderhalf jaar. In Birma ontmoette ze Sam Rutherford, een Brits legerofficier en helikopterpiloot. Hij had bedankt voor het bureaubaantje dat aan een promotie vasthing, in plaats daarvan organiseerde hij een expeditie met twee jeeps van Londen tot Sydney, via Iran en India.
“In Australië stak hij twee maanden in een kamelensafari en op zijn terugreis naar Londen stopte hij in Birma. We zijn vier dagen samen gebleven en ik ben nog vijf maanden alleen voortgetrokken. In januari 1999 zagen we elkaar terug in Londen en besloten niet alleen om samen te blijven, maar ook om onze reiservaringen en de hele organisatie eromheen te delen met anderen, op een website ( www.prepare2go.com). Sam Rutherford blijft expedities organiseren en houdt zich bezig met industrial abseiling. Dat is een nieuwe rage, waarbij bergbeklimmers herstellingen uitvoeren, ruiten wassen, betonstalen nemen op de gevels van hoge gebouwen, zonder dat er stellingen aan te pas komen. In Londen en Parijs begint die activiteit enorm op te komen, het is ook goedkoper dan een beroep doen op hoogwerkers. Ik houd mijn voeten op de grond en ben met de site bezig.”
Op basis van haar eigen vragen en problemen, bouwde Beatrice De Smet de site inhoudelijk uit: Waar vind ik de nodige visa? Voor welke landen heb ik nog een visum nodig? Hoeveel geld heb ik nodig? Is een kredietkaart beter? Of travellerscheques? In dollars? Met het oog op www.prepare2go.com voerden De Smet en Rutherford on line een enquête uit bij backpackers. Daaruit bleek dat de antwoorders vooral geldproblemen hebben. “Dat is een specifiek thema dat nergens in zijn totaliteit behandeld wordt. Hoe budgetteer je? Welke soorten geld neem je mee? Hoe bereid je je financieel voor? Meer dan één op de drie trekkers antwoordden dat ze niet voldoende informatie vonden daarover. Een tweede probleem zijn de verzekeringen. Engeland en Australië liggen een stuk voor op landen als België, Frankrijk en andere Europese landen, waar verzekeringen niet aangepast zijn voor rugzakreizigers. De meeste verzekeraars willen al dat getrek in Nepal en de Himalaya niet verzekeren, ze noemen dat gevaarlijke sporten. In Engeland hebben we alvast één verzekeraar gevonden die met ons wil samenwerken. We hebben ook een telecom-partner bereid gevonden om telefoonbetaalkaarten te ontwikkelen.
We werken dus via partnerships. Daardoor kunnen we alle mogelijke rugzakreizigers informeren over geld- en communicatiekwesties. Dat is de grote troef van onze site, iets wat je voorlopig nergens anders vindt.”
Het reële Oosten
Met Gijs en Huig op de middeleeuwse wietroute, het klinkt als een aflevering uit een avonturenserie. Eigenlijk is het ook zoiets. Vanuit Herent bij Leuven vertrokken Gijs Peeters en Huig Deneef op 8 april 2000 naar Azië. Vrij naar een reisverhaal uit de jaren zestig, waarin twee hippies op zoek gaan naar mystieke oosterse levensvormen, zoeken ook Huig en Gijs hun persoonlijke confrontatie met eeuwenoude tradities uit het Oosten.
Op de vraag hoe internet hun manier van reizen beïnvloedt, kregen we vanuit China dit antwoord: “Internet is in de eerste plaats een manier om onze reisuitgaven gedeeltelijk terug te verdienen. Om de twee weken mailen we reiservaringen door naar onze sponsor, vzw De Kunstmaan. Vaak verlies je veel tijd omdat de beschikbare hardware niet aangepast is aan het hoogtechnologische materiaal (digitale camera) waarmee wij beelden doorsturen. Blijkbaar zijn onze reisverhalen verplichte lectuur geworden voor bekende en minder bekende landgenoten. Het grote voordeel voor ons is dat we geen eindeloze verhalen meer hoeven te vertellen als we terugkomen.”
Het net wordt ook gebruikt om recente informatie van voorgangers te verzamelen. “Zo hebben we onder meer op basis van een gedetailleerde routebeschrijving (checkpoints, legerbasissen, dorpen met politieposten) op internet besloten een fietstrekking te maken door Oost-Tibet, wat verboden gebied is.” E-mail blijkt handig om medereizigers te zoeken, waarmee je bijvoorbeeld transportkosten kunt delen. Ook reisproblemen (diefstal van paspoort, geld en documenten) kunnen deels worden opgelost via e-mail. Een tip van Gijs en Huib voor de VTB en Thomas Cook: “Geef bij het afsluiten van een reisverzekering of het uitreiken van travellerscheques een code mee om te communiceren via e-mail. Telefoon is vaak ontzettend duur en niet altijd betrouwbaar.”
Voor wereldreizigers als Gijs en Huib blijft het www de band met het thuisland: “Tijdens lange wachttijden bekijken we op internet informatie uit eigen land. Als je de krantenkoppen leest, dan heb je nog altijd het gevoel op de juiste weg te zitten: zo ver mogelijk van Vlaanderen.”
Het project van het duo heet De Trancekaravaan, het is te volgen op www.kunstmaan.be Elke dag wordt De Trancekaravaan bijgewerkt en aangevuld. Er is een dagboek, er zijn kaarten, plannen en routes en uitgebreide informatie over de landen waar Gijs en Huig doortrekken. Je kunt ook inschrijven op een nieuwsbrief, die dan meteen in je mailbox terechtkomt. En als voyeuristisch toemaatje: de exacte inhoud van hun rugzakken.
Virtueel Egypte
Egyptian Treasures in Europe is de overkoepelende titel van elf cd-roms, uitgegeven in het kader van het Champollion Project, een initiatief van het Centre for Computer-aided Egyptological Research van de Universiteit van Utrecht. Het opzet is uitwisselbare databanken samen te stellen aan de hand van objecten uit tien Egyptische verzamelingen in tien Europese lidstaten. De eerste cd-rom is een introductie op de serie en telt 100 hoogtepunten van elk deelnemend museum. De volgende cd-roms concentreren zich op de Egyptische kunst in specifieke musea in Europa, van Dublin tot Sint-Petersburg. De tweede cd-rom (7-talig) is volledig gewijd aan de Egyptische verzameling van het Jubelparkmuseum in Brussel.
De cd’s bevatten wetenschappelijke uitleg over de gepresenteerde objecten, tal van hiërogliefen, maar ook ontelbare kleurenfoto’s die uitvergroot en soms ook geroteerd kunnen worden. De inhoud kan worden geraadpleegd aan de hand van de meer dan 1500 objecten, een virtuele rondleiding, een woordenlijst, een alfabetische en een thematische inhoudsopgave. Een exemplaar van deze cd-rom kunt u deze week winnen op de site van Weekend Knack: http://www.knack.be/weekend/index.htm
het.reiswijzers.net
Het world wide web overweldigt met zijn informatieaanbod, het probleem van overaanbod is niet denkbeeldig. Op zoek gaan is geen kunst, relevante informatie vinden wel. Daarom zijn goede on-linegidsen noodzakelijk. Trends, Knack en Bizz versterken hun sites alvast met nieuwe redactionele initiatieven. Naar het voorbeeld van het succesvolle het.beleggers.net worden sites voor specifieke doelgroepen gecreëerd. De nieuwe sites worden gerangschikt per magazine én per thema: reizen, gastronomie, lifestyle enzovoort.
Bij het.reiswijzers.net ligt de hele wereld voor het rapen. Landenfiches met praktische adressen en nuttige informatie, gekoppeld aan literatuur, film, geschiedenis en les petites histoires vormen uiteindelijk een totaalbeeld. De hele aardbol wordt in kaart gebracht. Per land is er minstens één reisverslag van een ervaren journalist, afkomstig uit de rijkgevulde archieven van Roularta. Het zijn tijdloze bijdragen die een schat aan informatie bevatten voor elke actieve en virtuele reiziger. De artikelen zijn gerangschikt volgens reistype: avontuur, natuur en cultuur.
Verder heeft het.reiswijzers.net aandacht voor leuke citytrips, zakenreizen en groepsvakanties. Maar u kunt er ook terecht voor hotelbesprekingen, bijdragen over ecotoerisme, de beste cruises of stranden. Het is bovendien geen eenrichtingsverkeer, met uw suggesties wordt rekening gehouden. Wekelijks houden de respectieve redacties en de documentatiedienst de vinger aan de pols en krijgt u de recentste ontwikkelingen en de laatste reistrends. Met quizvragen, internetstunts, dagelijkse nieuwtjes en reistips (checklists, enquêtes, forum) wordt u uitgenodigd zelf op weg te gaan.
Nu al pakt het.reiswijzers.net uit met een reisverhalenwedstrijd. Het wedstrijdformulier kunt u vinden op dit adres: webmaster@het.reiswijzers.net
Bart Cornille
Inpakken en doorklikken
Voor een complete referentie naar alle mogelijke reissites verwijzen we naar de Weekend Knack-website: http://www.knack.be/weekend/index.htm Daar kunt u meteen doorklikken voor concrete informatie over autovervoer en -verhuur, luchtverkeer, cruises, sportieve vakanties, trekkings, groepsreizen, on-lineboekingen en last-minute aanbiedingen.
Aankomst- en vertrektijden in Zaventem: www.brusselsairport.be
Geldkoersen: http://asttours.com/money-converter.htm
Reserveringen voor theater, opera en expo’s: www.globaltickets.be
Last-minute reispromoties: www.reispromoties.com
Last-minute tickets: www.lastminute.com
Met de rugzak: www.thebackpacker.com
Met de fiets: www.math.science.unitn.it/Bike
On line boeken en reizen met VTB-VAB: www.vtb-vab.be/reizen
On line boeken en vliegen met Virgin Express: www.virgin-express.com
Op ski’s: www.euroski-on-line.com en www.ping.be/snownet
On-linereisgidsen: www.lonelyplanet.com, www.roughguides.com, www.timeout.com en www.travel-guides.com
Per opbod: www.bid4vacations.com
Routeplanner: www.alh.nl/alh
Taxistop: www.taxistop.be
Te voet door Engeland: www.visitbritain.com/walking
Thalys: www.thalys.be
Voor alle Europese treintrajecten: www.nmbs.be
Voor thuisblijvers: www.earthcam.com
Zoekmachine: www.travel.yahoo.com
Marleen Wynants / Illustratie Tinne Van Litsenborg
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier