Gelukkig houdt niet iedereen van hetzelfde. Er bestaan allerlei soorten eters : serieuze gastronomen met ‘academische neusvleugeltjes’ die vasthouden aan de regels van de klassieke Franse feestkeuken, culinair vertier zoekende flierefluiters, ingetogen liefhebbers van de ton sur ton-keuken die de voorkeur geven aan het ‘op smaak’ koken zonder grote contrasten, escapisten die liever eclectisch eten, adepten van de fusion kitchen met een voorliefde voor een melting pot, en evangelische tofoe-adepten die zweren bij het groene geloof. Voor elk type eter bestaat een passend restaurant. De grijze massa heeft een minder uitgesproken smaak en is herkenbaar aan de middelmatigheid, die dan weer overeenkomt met het succes van een massa middelmatige koks. Omdat uit eten gaan in de mode is en restaurantbezoek voor een groeiende groep toegankelijk is, ontstond er een disproportie tussen de prijs van een maaltijd in een modieuze brasserie of bistro en de prijs van het lunchmenu in een toprestaurant.

Nostra is een restaurant dat inspeelt op moderne behoeften en dat daardoor de wind in de zeilen heeft. Het restaurant is toegankelijk gelegen aan de snelweg Brussel-Luik, op een boogscheut van de luchthaven en zijn industrieparken en wordt dientengevolge vooral tijdens de lunch druk bezocht. Plaats van gebeuren is een oude hoeve, die door Alain Clauwaert en Bea Thielemans onder handen werd genomen. Alain was voorheen beenhouwer en Bea verpleegster. De twee lanceerden zich in de horeca en scoorden met eetcafé Nostalgem in Nossegem. Voor brasserie-restaurant Nostra is het motto : “Niet te stijf en toch iets deftigs in het bord.” Om dat waar te maken werden drie jonge koks aangenomen.

Wij kwamen op een rustige avond en ontdekten een grote ruimte met open tussenverdieping. Bepleisterde muren, plankenvloeren, rotan meubilair en zicht op het gebinte van het dak brengen de gepaste sfeer. De bazin bracht de spijskaart en was gemeend vriendelijk. De prijzen van de modieuze bereidingen zijn van een niveau dat men kwaliteit mag verwachten en kritisch mag zijn. Een uitweg in de vorm van een vriendelijk geprijsd menu was er niet. De rekening bedroeg die avond iets meer dan 120 euro voor twee voor een verzorgde maaltijd van gemiddeld niveau. Bij het betalen moesten wij denken aan een kennis die ons in euforie belde, op de terugtocht van Clos St. Denis in Kortessem, om te melden dat de lunch inclusief drank voor 65 euro per persoon, in deze gastronomische tempel een heerlijk koopje is.

Iedereen is vrij om te kiezen waar hij gaat : in een modieus restaurant waar men alleen à la carte eet of in een toprestaurant, waar men kiest voor het lunchmenu. De prijs is zo goed als gelijk !

VERZORGD EN MODIEUS

In Nostra geproefde voorgerechten waren : smakelijke tartaar van tonijn met plakken rauwe ganzenlever, gemengde salade

met gember en gebakken krokantje

(16 euro) en zwarte tijgergarnalen

in kokossoepje, flauw geparfumeerd met citroengras en koriander (16,50 euro).

De geproefde hoofdgerechten bestonden uit : een rijke bereiding van op vel gebakken zeebaars, gestoofde groenten, basilicumpesto en balsamico (25,50 euro) en gebakken zeetong met lekkere risotto van schorseneren en boschampignons, geparfumeerd met truffel (23 euro).

Om af te sluiten volgde er een quenelle chocolademousse tussen dun deeg als luchtige tompoes, opgediend met fruit (8,50 euro).

CULINAIR HUIS NOSTRA

Van Ingelgomstraat 1

1930 Nossegem.

02 751 34 84.

Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten.

www.nostraculinairhuis.be

Brasserie-restaurant

Keuken: 7

Decor: 7

Comfort: 6,5

Service: 7

Prijs/kwaliteit: 6,5

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content