Als hoofdstad van alles wat enigszins naar entertainment ruikt, doet Los Angeles constant dienst als decor voor de meest uiteenlopende films en tv-series. Zes seizoenen lang was ‘The L Word’ een van die series. Tot onlangs het doek viel en er weinig anders op zat dan zelf in de voetsporen van de personages uit de lesbische dramareeks te treden.

De eerste keer dat we naar Los Angeles vlogen (om de toen nog onbekende Heath Ledger te interviewen), vonden we er niks aan. De tweede en derde keer waren evenmin een succes. Maar na zo’n veertig vluchten van twaalf uur willen we er eigenlijk best wonen. Om maar te zeggen : Los Angeles geeft zijn geheimen niet meteen prijs, maar als de zon de tijd heeft gekregen om een overdosis vitamine D in je lichaam te injecteren, dan ben je verslaafd.

Op het gevaar af als een touroperator te klinken : Los Angeles heeft het perfecte klimaat. Toegegeven, in de zomermaanden kan het er net iets te warm zijn, maar het voelt zelden zo doef aan als de kortstondige ‘hittegolven’ in dit land. Bovendien heeft het kleinste etablissement in LA genoeg airconditioning in huis om pinguïns het gevoel te geven dat ze thuis zijn, en is de temperatuur de rest van het jaar te mooi om waar te zijn – zonnig, zacht, al wat een mens moet hebben.

Het enige wat een mens er nog nodig heeft, is een auto. Zonder auto kun je in Los Angeles niets beginnen, en dat is ook de reden waarom de stad aanvankelijk niet echt een verpletterende indruk maakte. Zodra je begint te stappen, begrijp je dat je evengoed meteen rechtsomkeert kunt maken. De straten en boulevards zijn er gigantisch lang en soms kom je een halfuur letterlijk niets anders dan huizen tegen. Pas als je een taxi terug naar je hotel wilt nemen (om niet wéér langs al die saaie huizen te lopen), merk je dat er in Los Angeles amper taxi’s rijden. In een stad waar iedereen zich met de auto verplaatst, houdt dat allicht steek, maar het maakt er de zaken niet aangenamer op. Zeker niet wanneer je verloren loopt en werkelijk niemand je kan helpen omdat niemand weet hoe je te voet ergens geraakt.

Maar eens je begrepen hebt dat je in LA een auto moet huren, en dat een stopbord in de VS bloedserieus wordt genomen, zijn alle problemen van de baan en rijd je – als het verkeer meezit – in een uur van downtown naar Venice Beach. Met een taxi zou dat one way ongeveer zeventig dollar kosten, dus zo’n automatische schakelslee betaalt zichzelf gewoon terug. Plus : je kunt toch niet in LA geweest zijn, zonder een ouderwetse drive-in uit te proberen ?

Wat je ook moet begrijpen, is dat iedereen in LA creatief bezig is. Wie geen wannabe acteur is, zit gegarandeerd in een band, loopt met een revolutionair idee voor een realityshow rond, denkt dat hij een briljante applicatie voor de iPhone (of iPad) heeft ontwikkeld of weet zeker dat je met zijn vijfstappenplan in twee weken twintig kilo afvalt. “Nu alleen nog een productiehuis, platenmaatschappij of uitgever vinden ; een agent en een publiek kunnen ook geen kwaad.” Je kunt je daaraan ergeren, maar eigenlijk is het schattig, en het zorgt ervoor dat LA bruist. Er gaan elke avond minstens tien tentoonstellingen open, er vinden honderd optredens plaats, en iedereen is constant aan het uitvissen wie op welk feestje zit, zodat ze hun scenario aan een paar mensen (lees : de juiste) kunnen overhandigen.

De kans dat ook de bezielers van The L Word dat ooit hebben gedaan, is klein – zo werkt het in de regel niet. Ze zijn er niettemin in geslaagd om de eerste Amerikaanse serie over een groep lesbiennes te maken. Zes seizoenen lang vielen ze in/uit elkaars armen, met Los Angeles als decor. Midden vorig jaar kwam er een einde aan de amoureuze perikelen van de vrouwen, toen de Amerikaanse tv-zender Showtime besloot dat het genoeg geweest was. Maar in de wandelgangen (van lesbische bars in West Hollywood) wordt gefluisterd dat er misschien een bioscoopvervolg komt. Zolang dat zich niet in de Sahara afspeelt, hebben wij daar geen enkel probleem mee. Als ze ons maar uitnodigen als interviewer – in LA !

Door Ben Van Alboom – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

In LA is het klimaat te mooi om waar te zijn : zonnig, zacht, al wat een mens moet hebben. Het enige wat je er nog nodig hebt, is een auto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content