De wintermode laat zich (niet voor de eerste keer) inspireren door de militaire garderobe. Het Brusselse Legermuseum houdt in oktober een veelbelovend symposium over ‘army style’ en camouflage in de populaire cultuur.

1. DE ACADEMICUS : “OMDAT CAMOUFLAGE EEN NIEUW SOORT VAN FEMINISME SUGGEREERT”

De Deense academicus Michael A. Langkjaer van het Saxo Institute aan het departement geschiedenis van de universiteit van Kopenhagen, voert sinds 2007 onderzoek over rock military style.

Army style ontstond in de jaren zestig ongeveer gelijktijdig in de Verenigde Staten en Engeland. Eric Clapton droeg Britse legerjasjes in 1966. In Amerika waren er popgroepen als Paul Revere & The Raiders. Een uniform dragen is niet noodzakelijk rebels. Dat is een misverstand. Vaak is een uniform niet meer dan een efficiĆ«nte look. Jimi Hendrix droeg een huzarenjas omdat hij onzeker was over zijn talent. Neil Young, idem dito. De legerstijl wordt natuurlijk ook geassocieerd met mannelijkheid. Meisjes houden van jongens in uniform. Er is een duidelijke erotische connotatie, maar nostalgie speelt ook mee, zie The Beatles op de hoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.”

“Camouflage is een geval apart. Daar vond ik twee aparte ontwikkelingen. De ene begint bij de groene parka’s van de Britse mods en leidt langs de combatbroeken van The Clash. Maar daarnaast maakt camouflage ook deel uit van de zwarte identiteit in Amerika. Rappers en hiphoppers begonnen camouflage te dragen in de late jaren tachtig. Een politiek statement, hoewel esthetiek ook een rol speelt. Het mag misschien niet politiek correct klinken, maar : historisch dragen de zwarten graag contrasterende, sterke kleuren. Je kunt die voorkeur traceren tot in het West-Afrika van de zestiende eeuw. Camouflage kan ten slotte ook een zeker feminisme uitdrukken. Zoals in de video voor Survivor van Destiny’s Child. In dat geval staat camouflage voor female empowerment, voor een nieuw feminisme.”

2. DE MILITAIR : “DAT IK HET ZELF NIET GOED BEGRIJP”

Tim R. O’Neill is oud-luitenant-kolonel en professor aan de United States Military Academy West Point, en een autoriteit op het gebied van camouflage.

“Ik geef toe dat de voortdurende populariteit van combat chic in de mode iets van een mysterie is. In de Verenigde Staten is het een van de meest voorkomende vormen van informele klederdracht. Mijn dochter is vice-president bij Gap Inc., en ook zij heeft er geen verklaring voor ( de autoriteiten op het gebied van mode voorspellen elk jaar dat de trend op sterven na dood is). Is combat chic een steunbetuiging voor iets in het bijzonder ? In sommige omstandigheden, misschien. Omdat we in de Verenigde Staten al meer dan drie decennia geen verplichte legerdienst hebben, is het dragen van militaire items een persoonlijke keuze. Ons militaire establishment is klein voor onze bevolking ( kleiner dan de US Army in het jaar voor Pearl Harbor), en veel Amerikanen kennen persoonlijk geen soldaat. Er is met andere woorden een breuk tussen de look en feel van een uniform en het idee van gewapende strijd. Wie camouflage draagt kan respect uitdrukken, of spot of gewoon een cool zonder bijgedachten.”

3. DE MODEMUSEUM-DIRECTEUR : “OMDAT DE MILITAIRE STIJL KRACHT SUGGEREERT”

Patricia Mears is afgevaardigd directeur van The Museum van het Fashion Institute of Technology in New York.

“Militaire uniformen en high fashion zijn al eeuwen verstrengeld. Recentere fenomenen zijn de populariteit van utilitaire kleding, de kruisbestuiving van mannelijke en vrouwelijke invloeden, en de kracht en discipline die worden gesuggereerd door uniformen en army style. Al die fenomenen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hedendaagse mode. Weinig invloeden en referenties hebben de vrouwenmode een groter vertoon van kracht en macht gegeven dan de mantels, pakken en andere kledingstukken die afgeleid zijn van het militaire lexicon. Camouflage geeft ontwerpers dan weer een creatieve vrijheid die niet specifiek gelinkt is aan het idee van het uniform. Omdat camouflage een moderne creatie is, bedoeld om voorwerpen te verbergen door het oog te verschalken.”

Door Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content