Een schuur op peperdure bouwgrond ? Designer Jack Ceglic flikte dat in East Hampton, Long Island. Zijn liefde voor industriële materialen koppelde hij aan weekendcomfort.

Op een van zijn vele weekendbezoeken aan Long Island vond designer Jack Ceglic, bekend van zijn interieurs voor Dean & Deluca, New Yorks bekendste delicatessenzaak, zijn ideale spot. Een stukje vrije bouwgrond in het groen, net achter de goudgele duinen van East Hampton, te midden van de overbekende houten villa’s. Ideaal voor een van zijn wildste nieuwbouwplannen : een metalen loods als weekendverblijf voor hemzelf en zijn partner Joel Dean. Al jaren speelden Jack en Joel met het idee om een weekendhuis uit een catalogus te bouwen, simpel en snel.

Die industriële aanpak steekt nu aardig af tegen het mondaine geweld van de omringende, exclusieve huizen. Het interieur staat dan weer in mooi contrast met het industriële, het is een mix and match-verzameling van tweedehands, stijlmeubelen en designiconen gecombineerd met schilderijen van Jack.

“Mij kan het niet industrieel genoeg zijn. Ik hou van beton, staal en glas, pure materialen en daar hoort ook een stoere bouwmethode bij. Ik zocht een bouwwijze die simpel en minimaal is.” In Ohio (Midwest) vond Jack een firma die no-nonsense industriehallen verkocht. In New York ging hij meteen achter de tekentafel zitten en stelde heel simpel het hele huis samen met onderdelen uit die bedrijfsfolder.

Op een houtskelet zitten aan de buitenkant geëmailleerde panelen gemonteerd. Pas van dichtbij ervaar je het metaalachtige. Grote glaspuien laten perfect het daglicht binnen. “Zowel aan de voorkant als aan de achterkant heb ik de schuur door middel van een groene omheining van de straat afgescheiden”, vervolgt hij. “Daar zijn twee ommuurde patio’s gemaakt. De ene geeft toegang tot het perceel. De andere, aan de achterkant, bevat het privéterras. Dat resulteerde aan het einde van de bouw in een bijna kruisvormig gebouw, een grote middenbeuk van circa acht meter hoog, geflankeerd door twee kleine zijbeuken. Hierin vinden een keuken, twee slaapkamers en twee badkamers hun plaats.”

Vooral in de keuken proef je de interieursfeer van Dean & Deluca op Broadway : simpel en functioneel. Die delicatessenzaak annex supermarkt, ingericht door Jack Ceglic en eigendom van Joel Dean en Giorgio Deluca, is gerenommeerd om zijn groot assortiment van specerijen, koffie- en theesoorten. Heel native New York loopt er de deur plat voor de uitgestalde groenten, mooie vissoorten en gigantische stukken vlees.

“Het grote middengedeelte van het weekendverblijf werd vrijgehouden voor de living, het eetgedeelte en natuurlijk voor mijn schildersatelier”, vervolgt Jack. “Want we komen niet alleen op weekend om vrienden te ontspannen, maar ook om te schilderen.”

Het loodsproject nam twee jaar in beslag, een jaar voor het ontwerp en een jaar voor de uiteindelijke bouw en afwerking. Het had nog wat voeten in aarde om in de kille industriebouw een gemoedelijke woonomgeving te laten kiemen. “Het totale huis, 250 m2 groot, is simpel en praktisch gehouden. Op vrijdagavond, net aangekomen uit New York moet je bij wijze van spreken binnen het kwartier met een koel glas wijn op het terras zitten, en de late zonsondergang nog kunnen meemaken. En op zondag hebben we met één bezemstreek het huis aan kant voor we de deur achter ons dichttrekken. Alles is hier ondergeschikt aan relaxen en van genieten. Door de hoogte van de glaspuien kun je ook overal tot aan de hemel kijken. Bovendien heb je een ongeëvenaarde blik op de omringende wilde natuur. Juist daarom loopt indoor over in outdoor. Zo hoort het gewoon op zonnige zomerdagen.”

Door Marc Heldens I Foto’s Mark Seelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content