In de aanloop naar de tiende Weekend Fashion Award stellen we u deze week twee studenten voor van ArtEZ in Arhem : Roos van Woudenberg en Stéphanie Baechler.

Roos van Woudenberg (23)

Geboren : Scherpenzeel (Nederland).

Studies : Behaalde in 2010 een bachelordiploma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en voltooide haar modeopleiding dit jaar in Arnhem.

Ervaring : Onderbrak haar masteropleiding om in Zweden ervaring op te doen op de designafdelingen van H&M en Acne Studios.

Naam van haar damescollectie : Creature of Immorality

Stéphanie Baechler (30)

Geboren : Meyriez (Zwitserland).

Studies : behaalde in 2008 een diploma textieldesign aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten in Luzern. Voltooide dit jaar haar masteropleiding in Arnhem.

Ervaring : werkte voor ze naar Arnhem vertrok al drie jaar bij het Zwitserse textielbedrijf Jakob Schlaepfer, dat werkt voor modeontwerpers als Marc Jacobs en Vivienne Westwood en ook interieurtextiel vervaardigt. Het European Ceramic Work Centre in Den Bosch bood haar vorig jaar gedurende een maand een kunstenaarsresidentie aan.

Naam van haar damescollectie : Lodonite

Roos van Woudenberg

Roos van Woudenberg breide ooit een kledingstuk van elektriciteitsdraad. Zulke vrolijke experimenten kenmerken ook Creature of Immorality, een mannencollectie met eigenzinnige vormelijke contrasten en technostoffen voor moderne nomaden. “Ik had een adellijke anarchist voor ogen,” legt ze uit, “de transformatie van een jongeman die de verwachtingen niet wil waarmaken en zich afzet tegen zijn achtergrond. Maar dan wel op mijn manier, met een vleugje humor.” De interesse in historische bronnen – Roos van Woudenberg bestudeerde brieven van ene Carel Willem Alexander van Westerholt uit 1772 – is een familietrek, zo blijkt. “Mijn vader is nogal fanatiek met genealogie bezig. Voor een oudere collectie had ik ook al eens een eenvoudige boer uit de Veluwe en mijn eigen familiegeschiedenis onderzocht. Blijkbaar waren er parallellen, zoals het hergebruik van kleding en de manier waarop stoffen behandeld werden. Maar bij mij gaat het uiteindelijk wel meer om de vraag ‘wat als ?’ : hoe zou iemand er nu uitzien ? Dat probeer ik in een eigentijds garderobe te vertalen.”

Info : www.roosvanwoudenberg.com

Stéphanie Baechler

“Ik word meer aangetrokken door de kunsten dan de commerciële modewereld”, bekent Stéphanie Baechler, die in haar geboorteland al enkele opdrachten voor theaterkostuums verzorgde. “Maar het is voor mij niet het een of het ander. Textielontwerp verrijkt kleding en laat me toe om grenzen te verleggen en beide werelden te verenigen. Volledige collecties ontwerpen geeft je meer mogelijkheden om een persoonlijk verhaal te vertellen, maar dat kan voor mij dus ook op een andere manier.” Ook in haar collectie Lodonite ligt de nadruk op het gebruikte basismateriaal, loden, en de visuele gelijkenissen met harde materialen als steen en beton. “Ik hou van de sculpturale eigenschappen van loden en de manier waarop je de boorden onafgewerkt kan laten, zodat ze een rauwe sterkte uitstralen. De stijfheid van loden zorgde wel voor een extra uitdaging, omdat de kleding ook een zekere elegantie en beweeglijkheid moest hebben.” Wat ons betreft : mission accomplished.

Info : www.stephaniebaechler.com

DOOR WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content