Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

De carrière van Liv Tyler, dochter van Aerosmith-rocker Steven Tyler en model Bebe Buell, zit in de lift. In de Lord Of The Rings speelde ze de elfenkoningin en ze schitterde in verscheidene andere films. Nu wordt ze het gezicht van Givenchy’s nieuwe parfum Very Irresistible.

Naar aanleiding van de vijftigste verjaar-dag van modehuis Givenchy wil het merk een hommage brengen aan zijn erfenis en tegelijkertijd de nieuwe huisstijl versterken. Of zoals Alain Crevet, internationaal president parfums, het verwoordde : “Om succes in zaken te boeken moet je naar de toekomst kijken terwijl je je roots in ere houdt.”

De geschiedenis van Givenchy, dat is die van Hubert de Givenchy en zijn muze Audrey Hepburn. De Amerikaanse actrice groeide uit tot een stijlicoon met wat hulp van haar goede vriend, terwijl zij spontaneïteit en ongedwongenheid aan de Franse elegantie van het merk toevoegde. Dit is de essentie van de huisstijl, wist Crevet, en hij ging op zoek naar een hedendaagse reïncarnatie van Hepburn : een jonge, Amerikaanse actrice die eenzelfde flair aan het merk zou kunnen geven. Hij dacht meteen aan Liv Tyler, volgens hem de perfecte mix van schoonheid, charisma en talent. Ze hapte enthousiast toe en werd enkele maanden later in Parijs voorgesteld aan de pers als het nieuwe gezicht van Givenchy.

“Wat een brede rug”, fluistert een collega wanneer Liv in een haltertopje opkomt. “Dat is geen maatje 36.” Maar de ster zit daar duidelijk niet mee en is dolblij met haar haute-coutureoutfit, een van de aangename kantjes van de job. Wanneer ze enkele uren later aan een interviewmarathon begint, krijg ik tien minuten om haar van dichterbij te bekijken. Hartelijk nodigt ze me uit om naast haar op de sofa te komen zitten en begint honderduit te vertellen wanneer ik haar beleefdheidshalve vraag hoe het met haar gaat. Ze heeft acht uur moeten wachten op het vliegtuig, heeft geen oog dichtgedaan op de nachtvlucht en is dan onmiddellijk naar het hotel gegaan waar haar outfit klaarlag (“Ongelooflijk : ik heb één keer mijn maten doorgegeven en alles zit als gegoten !”). Waarna ze meteen naar de presentatie moest vertrekken. Ik denk zenuwachtig aan mijn schamele tien minuten en vuur meteen een vraag af wanneer ze van haar glas nipt.

Dit is je eerste beautycontract. Hanteerde je dezelfde criteria als voor filmrollen ?

Liv Tyler : Dat is zeer verschillend. Mijn contract met Givenchy is een droom die uitkomt : ik heb altijd al van mode en cosmetica gehouden. Als klein meisje speelde ik daar graag mee, ik ging naar de parfumerie om wat Chanel-lipstick op te doen, wat parfum van Givenchy. Niet te geloven dat ik dit werk mag doen en dat ze me er nog voor betalen ook ! Films zijn heel anders, daar spelen verscheidene elementen een rol : het materiaal, de regisseur, de producer, de cast, wat het van je vraagt om die rol te spelen en wat er zich op dat moment afspeelt in je persoonlijke leven.

Zoek je naar iets waar je jezelf in kunt herkennen ?

Gewoonlijk ga ik af op mijn intuïtie, die vrij sterk is. Zelfs als iedereen me probeert te overtuigen dat ik dit of dat absoluut moet doen, zal ik er niet op ingaan als ik dat zelf niet zo voel. Net zoals ik voel wanneer ik iets wel moet doen. Je kunt die dingen niet echt plannen

Wanneer ik terugkijk op mijn ervaring in de Lord of the Rings-trilogie, dan ben ik wel enorm geëvolueerd in die vier jaar. Ik ben volwassener geworden, heb diepgaande relaties opgebouwd, mijn interesses zijn veranderd, net zoals mijn manier van acteren. Toen ik begon, was ik gewoon een kind : ik benaderde alles heel natuurlijk en dacht er verder niet veel over na. Nu ik ouder ben, heb ik een ander zicht op acteren : ik interesseer me meer voor de psychologische aspecten, ik wil dingen begrijpen en doorgronden, van het personage dat ik speel maar ook van mezelf.

Kun je jezelf vinden in de Givenchy-stijl ?

Ik ben dol op hun mode. Het is zeker niet wat ik elke dag draag, maar ik hou ervan om me soms helemaal op te kleden.

Speel je een rol of zien we een stukje echte Liv in het filmspotje ?

Dat is een goede vraag. Ik zou zeggen dat ik het zelf ben, maar ik heb me uiteraard aangepast aan wat men wou van me. Ik denk dat ik altijd een bepaalde rol speel, al hebben ze me hier gefilmd zoals ik zelf ben : gewoon wat lachen en plezier maken met de regisseur en de fotograaf.

Je wordt voorgesteld als de nieuwe Audrey Hepburn, een stijlicoon. Hoe voelt dat ?

Ik weet niet of mensen me zo zien. Als dat zo is, ben ik zeer vereerd. Zij is zo zichzelf, dat bewonder ik mateloos. Het is moeilijk voor te stellen dat ik nog maar een beetje ben zoals zij. Ik hou wel van die Hollywood-glamour, ben dol op Audrey Hepburn, Bette Davis, Marilyn Monroe.

Had je iets te zeggen in de styling of het parfum ?

De geur was al helemaal klaar voor ik eraan te pas kwam. Ik was heel opgewonden, want de flacon is helemaal roze en dat is mijn favoriete kleur ! In de styling heb ik me wel gemoeid, ik ben zeer kieskeurig in wat ik draag, ik wil er goed uitzien. We deden pasbeurten voor alle kleren in de reclamespot. Erg leuk om te doen : niet echt wat ik zelf draag, maar wel heel chic en erg Audrey Hepburn op een bepaalde manier.

Bevat je contract bepaalde eisen over wat je wel en niet mag doen ?

Absoluut ! Ik moet me gedragen, hahaha ! Ik mag andere parfums gebruiken, maar niet voor een ander schoonheidsmerk werken bijvoorbeeld.

Givenchy heeft ook andere plannen met je, zoals een make-uplijn ?

Ja, spannend ! Ik hou van nieuwe cosmetica, mooie verpakkingen. Allemaal dingen waar ik verzot op ben ! n

Sofie Albrecht

Liv Tyler : “Ik heb een mateloze bewondering voor Audrey Hepburn. Als mensen mij ook gaan zien als een stijlicoon, ben ik zeer vereerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content