Geen enkel lichaamsdeel ontsnapt aan het verouderingsproces. Ook de lippen niet. Geleidelijk aan verliezen ze hun spankracht en volume. Wie de natuur te slim af wil zijn, beschikt over verschillende wapens.

De minst ingrijpende manier om de lippen optisch te vergroten is het vernuftig gebruik van make-up. Patrick Rouzee, shopmanager in de Antwerpse parfumerie Parfuma, legt uit : “Met een lippenpotlood kun je de vorm van de lippen corrigeren en zorg je ervoor dat je lipstick niet uitloopt. Gebruik een potlood dat dezelfde kleur heeft als de lipstick en omrand hiermee de contour van de lippen. Weersta aan de verleiding om ver buiten de natuurlijke liprand te tekenen : één millimeter is een maximum. Daarna gebruik je een penseel om de lippen met lipstick in te kleuren. Ga niet verder dan de binnenrand van de lipliner om te voorkomen dat de lippenstift in groefjes rond de lippen kruipt. Je opteert het best voor een pastelkleurige lipstick want donkere tinten maken de lippen kleiner. Een glanzende, vochtinbrengende lippenstift creëert meer volume en diepte dan een matte versie. Als je vervolgens een beetje gloss aanbrengt op het midden van de onderlip geef je de mond een extra sensuele uitstraling. Om het geheel af te maken kun je op het eind de lipcontour nog eens omlijnen met een lichtgekleurd camouflagepotlood.”

Subtiele contour

Voor wie graag iets vollere, mooi gevormde lippen wil, is permanente make-up een optie. De methode lijkt op tatoeage. Met een fijne naald brengt een schoonheidsspecialiste een pigmentvloeistof aan vlak onder het huidoppervlak. “De meeste vrouwen wensen een discrete lipcontour”, zegt Hilde Callebert, specialiste in permanente make-up en lesgeefster in het opleidingscentrum Beauty D in Gullegem. “Dat kan perfect. Wanneer we een contour plaatsen waarvan de kleur heel sterk die van de lippen benadert, wordt de natuurlijke omtrek van de mond geaccentueerd zonder dat het echt opvalt. We kunnen ook aan de binnenkant van de lipcontour een schaduw aanbrengen die overgaat in de kleur van de lippen. Het eindresultaat lijkt op een permanente lipstick maar oogt toch natuurlijk en kan ’s ochtends simpelweg afgewerkt worden met een transparante of licht gekleurde gloss. Maar ook voor wie graag lipstick gebruikt, biedt een permanente lipcontour voordelen. Met het ouder worden kan er immers een ‘plooirokje’ rond de lippen ontstaan. Die fijne rimpeltjes maken het moeilijk om met een lippenpotlood een perfecte contour te tekenen. Bovendien kan de lipstick in de groefjes kruipen, en dat oogt slordig. Een permanente lipcontour zal de lijntjes niet doen vervagen. Maar het dagelijkse gevecht met het lippenpotlood behoort tot het verleden en als men met de lipstick mooi binnen de lijntjes kleurt, blijft hij zitten waar hij hoort.”

Hoe verloopt de behandeling ? Hilde Callebert : “Na de opmaak van een medische fiche wordt met een potlood een nauwkeurig voorbeeld getekend, zodat er al een beeld ontstaat van het eindresultaat. Als de klant daar tevreden mee is, begint de eigenlijke plaatsing van de lipcontour en dat is even op de tanden bijten. Om de pijn te verzachten wordt wel een crème aangebracht. Wie heel gevoelige lippen heeft, kan eerst bij de tandarts langsgaan voor een plaatselijke verdoving. Na een uurtje is de behandeling afgelopen. De eerste twee dagen kunnen de lippen wat gezwollen zijn. Er ontstaan ook korstjes, maar die vallen na een weekje af. Het eindresultaat is na een drietal weken zichtbaar. Eén tot twee maanden na de behandeling wordt de lipcontour gecontroleerd en eventueel bijgewerkt.”

Schoonheid uit een spuitje

“Steeds meer mensen stappen naar de huidarts voor een lipvergroting”, zegt dermatoloog Koen De Boulle. Hij is internationaal een autoriteit op het gebied van esthetische ingrepen door middel van injecties : “De hoofdmoot van de lipvergrotingen gebeurt vandaag door het inbrengen van vulmiddelen op basis van hyaluronzuur of collageen. Deze twee substanties komen van nature in het lichaam voor en verlenen alle weefsels, inclusief de lippen, hun volheid en stevigheid. Met het ouder worden nemen de productie en de kwaliteit van hyaluronzuur en collageen af zodat de lippen geleidelijk dunner en vlakker worden. Door een van deze stoffen in te spuiten ondergaan de lippen als het ware een verjongingskuur. Bovendien is de kans op allergische reacties miniem. Deze fillers zijn niet blijvend en dat heeft voor- en nadelen. Als het resultaat de cliënt niet bevalt, is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de lippen hun vroegere vorm weer aangenomen hebben. Nadeel is dat de inspuitingen na vier tot vijf maanden moeten herhaald worden. Er worden echter steeds betere versies van deze producten ontwikkeld. Er bestaat nu al een tijdje een product op basis van varkenscollageen. Het is gekend onder de naam Evolence en het resultaat ervan kan tot een jaar aanhouden. Fillers kunnen ingespoten worden op verschillende plaatsen, afhankelijk van de vorm van de lippen en de wens van de patiënt. Wanneer we een vulstof injecteren ter hoogte van de liprand kunnen we de lip weer wat meer ’tuiten’. Bij een injectie in de lip zelf laten we het volume van de lip toenemen. Een combinatie van beide technieken is ook mogelijk. En natuurlijk kunnen we met dezelfde vulmiddelen ‘barcode’-streepjes rond de lippen uitvlakken of de neus-mondplooi aanpakken. Soms combineren we de lipvergroting met een dermabrasie rond de mond of een resurfacing door middel van laser. Ook het gebruik van Botox kan mooie resultaten opleveren, bijvoorbeeld bij mensen van wie het bovenste tandvlees tijdens het lachen overduidelijk zichtbaar wordt. Dankzij Botox beweegt de bovenlip minder naar boven.

Lipvergrotingen vallen onder de ‘ lunch time procedures’. Stelt de ingreep werkelijk zo weinig voor ?

Dr. De Boulle : “De prikjes duren slechts enkele seconden, maar kunnen wel gevoelig zijn. Vaak hoeft de lip niet verdoofd te worden, maar het gebeurt wel dat ik vooraf een verdovende zalf aanbreng. Een lokale anesthesie, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts, behoort ook tot de mogelijkheden. Na de behandeling kunnen de lippen wat gezwollen zijn. Deze zwelling duurt enkele uren tot maximaal een paar dagen. Eventuele kleine bloeduitstortingen vallen eenvoudig te camoufleren en zijn na een week verdwenen. Er bestaat altijd een zeer beperkt risico op een opflakkering van koortslip. Maar zo’n infectie kan goed behandeld worden en heeft geen invloed op het eindresultaat. Er zijn overigens klanten die ik eerst doorverwijs naar een tandarts. Tanden zijn nu eenmaal de ‘vulling’ van de mond. Een ontbrekende tand kan de lip een beetje doen invallen en dat moet eerst verholpen worden. Momenteel worden er trouwens fillers ontwikkeld die het tandvlees dikker maken, zodat de lippen van binnenuit beter ondersteund worden.”

Hoe groot is het risico dat je na een lipvergroting niet meer durft lachen uit angst dat je lippen omklappen ?

Jammer genoeg zijn er vrouwen die om een flinke vergroting vragen en dat oogt vaak karikaturaal. Als er te veel vulmiddel in de bovenlip wordt gespoten, staat die zo bol dat de cupidoboog niet meer duidelijk afgetekend is. Maar wanneer een lipvergroting met mate en op een bekwame manier wordt uitgevoerd, is het resultaat natuurlijk.

Ga goed voorbereid naar het schoonheidssalon

4 Permanente make-up blijft

gemiddeld twee tot vijf jaar zitten. Een tweejaarlijkse opfrisbeurt kan nodig zijn om de lipcontour keurig te houden.

4 Bij blootstelling aan de zon vervaagt permanente make-up sneller.

Wilt u zo lang mogelijk plezier hebben van uw lipcontour, bescherm dan uw lippen tegen UV-straling.

4 Als u vaak last hebt van

herpes rond de lippen, kan u best al enkele dagen voor het plaatsen van de lipcontour preventief medicatie of een crème tegen koortsblaasjes gebruiken.

4 Gedurende 24 uur na de plaatsing van de lipcontour moet u met een rietje drinken. Sauna, zwemmen en zonnebank mogen pas vanaf een week na de behandeling.

Wenken voor wie een lipvergroting overweegt

4 Laat geen permanente vulmiddelen inspuiten. Deze producten kunnen later aanleiding geven tot harde knobbeltjes onder de huid die niet van nature verdwijnen en die zeer moeilijk te verwijderen zijn.

4 Hebt u twijfels over de deskundigheid van een arts,

vraag dan naar zijn geloofsbrieven.

4 Laat geen lipvergroting uitvoeren in een schoonheidsinstituut. De artsen die hand- en spandiensten verlenen aan deze instituten zijn vaak van twijfelachtig allooi. Bovendien zijn de behandelingen er duur, want ook het schoonheidssalon moet winst maken.

Hoe werken ze ?

4 Lancôme Primordiale Optimum Lèvres : kleur- en glansloze verzorgingscrème voor volumineuzere, gladdere lippen (34,40 euro).

4 Chanel Ultra Correction lip : deze crème doet lijntjes rond de lipcontour vervagen zodat de lipstick minder snel in de groefjes loopt. Kan ook aangebracht worden op de neus-mondplooi (51,10 euro).

4 Estée Lauder Perfectionist Lips : een handig aan te brengen stift die rimpeltjes rond de lippen bestrijdt en het uitlopen van de lipstick verhindert (41,10 euro).

4 Yves Saint Laurent Lisse Expert-Soin Intensif Anti-Rides Yeux-Lèvres : vederlichte gladmakende fluid, met radicalenwerend systeem en UVA-filters (50,84 euro).

4 Dior Capture Lèvres : antirimpelcrème die verhindert dat lipstick uitloopt (35,10 euro).

4 Helena Rubinstein Full Kiss : intens hydraterende crèmegloss die de lippen doet opzwellen (25,60 euro).

4 Vichy Novadiol Contours lèvres et yeux : maakt de huid veerkrachtiger en strijkt ontsierende plooitjes glad (9,50 euro).

4 Duwop Lip Venom en Venom Gloss : het favoriete product van veel Amerikaanse sterren. Lip Venom is een gloss op basis van essentiële oliën die de doorbloeding bevorderen. Resultaat : glanzende lippen die eruitzien ‘alsof de bijen erin gestoken hebben’ (17 euro). Venom Gloss is een gekleurde lip gloss met diamantglinsters (12 kleuren, 16 euro). Hij heeft hetzelfde effect als Lip Venom ( www.cosmeticary.be).

Door Anne Roggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content