Iedereen denkt dat het haar doorbraak betekende,maar Linda Evangelista is formeel : ?Ik was al topmodel vóór ik mijn haar liet knippen.”Ze had veel tijd nodig om zich met haar kapselte verzoenen, nu is het haar handelsmerk.

Hedda MoyeFoto’s :Richard McLaren / Sipa / Isopress

Linda Evangelista had net een lange reis achter de rug : ze kwam terug van Sun City in Zuid-Afrika, waar ze als eregaste uitgenodigd was op de Miss World-verkiezing. Met een Chanel-tas in de armen en in een pastelroze jeans en T-shirt glipte ze de lift in, nauwelijks te herkennen. Ze zag er bijna kinderlijk en bijzonder kwetsbaar uit, en ook zeer moe. Nochtans behoren lange vluchten tot het dagelijkse leven van deze 30-jarige schoonheid, die onlangs nog in Parijs bekroond werd tot Supermodel of the Year.

?Soms heb ik de indruk dat vliegen mijn hoofdbezigheid is en werken bijkomstig”, lacht een intussen helemaal opgeknapte Linda wanneer ik haar enkele dagen later ontmoet voor een gesprek. ?Ik vlieg honderd tot honderdvijftig keer per jaar. Onlangs vloog ik met American Airways, en de bemanning herkende mij meteen. Ze beweerde dat ik meer vlieg dan zij. Het zou mij niet verwonderen.”

Zonder make-up en met bruin haar (de kleur van de week) lijkt ze meer op een meisje uit je eigen straat dan op een vrouw met een van de sterkste uitstralingen ter wereld. En dat vindt ze net goed. ?Zo wandel ik op straat en word ik door niemand herkend. Daar geniet ik het meest van.”

Met haar reis naar Zuid-Afrika is een droom in vervulling gegaan. Al jaren wilde ze dat land bezoeken. Ze bleef er een hele week, en dat is langer dan op de meeste andere plekken die ze bezoekt. Na de officiële plichtplegingen op de Miss World-verkiezing, genoot Linda van een privé-safari. Eer ze echt de wildernis introk, oefende ze zich wat met twee vier weken oude welpjes. Van de best mogelijke leraars, een groep Zoeloe-artiesten, leerde ze ook hoe je Afrikaanse trommen moet bespelen.

Hoe vond je Zuid-Afrika ?

Linda Evangelista : De safari was werkelijk het einde. Je gelooft nauwelijks wat je ziet. Bij het afscheid zei de ranger : ‘En nu ga je terug naar de echte wereld. ‘ En ik antwoordde : ‘Nee, ik keer terug naar een namaakbestaan. ‘

Was het interessant voor jou aanwezig te zijn op de Miss World-praalvertoning in Sun City ?

Evangelista : Lang geleden, toen ik nog een beginnertje was, heb ik deelgenomen aan een plaatselijke schoonheidswedstrijd. Ik was niet eens bij de finalisten, maar een talentenjager merkte me op en dus draaide een en ander goed uit voor mij. Ik sta helemaal niet achter die praalvertoningen waarbij mensen beoordeeld worden op hun uiterlijke schoonheid, omdat iedereen mooi is. Maar ik geloof dat Miss World enorm veel goeds doet. Dat meisje gebruikt haar titel en haar schoonheid om liefdadigheidsacties te steunen.

Waar sta jij nog allemaal achter ?

Evangelista : Ik ben onlangs nog in Canada in mijn geboortestad geweest voor iets waar ik helemaal in geloof. Een man verkrachtte er drie minderjarige meisjes, maakte er een videofilm van, en vermoordde ze ten slotte. Ziekelijk. Het geval zorgde voor heel wat beroering, en nu vinden de media dat zij inzage moeten krijgen in die videobanden. Samen met andere Canadezen doe ik mijn uiterste best om die video’s te doen vernietigen, of minstens te doen verzegelen.

Had je het moeilijk met het verkopen van je imago ?

Evangelista : Ik kwam zeer vroeg tot de ontdekking dat model-zijn business is. Ik wist ook dat ik niet de mooiste ter wereld ben en dat veel mooiere meisjes het nooit zo ver schoppen. Het publiek heeft daar veel mee te maken. Sommige meisjes doen een bepaald blad of product beter verkopen dan andere.

Heeft men jou ooit verteld wat jou precies zo anders maakt ?

Evangelista : Neen. Ik hou van mode, en daarom wilde ik model worden. Ik ben een echt modemodel. Er is heel wat geluk mee gemoeid, en een fotograaf of een blad of een ontwerper die jou echt ziet zitten. En wie een hele rij fotografen, modebladen en ontwerpers aan haar kant heeft, en het product goed verkoopt, blijft aan de bak. Ik bof, omdat ik het zeer graag doe en omdat heel wat mensen achter mij staan.

Er is wat beroering ontstaan rond sexy plaatjes van kinderen om mode te verkopen. Wat denk jij daarvan ?

Evangelista : Ik ken een paar van die fotografen die nu reacties krijgen op die advertenties. Ik weet dat daarvoor grote castings georganiseerd worden en dat ze daar men z’n allen staan te drummen. Een minderjarige die gekozen wordt, mag zelf niets ondertekenen : zijn of haar ouders moeten dat doen. Dus weet iedereen zeer goed wat er gebeurt. Als het publiek dat verkeerd vindt, is dat een probleem van het publiek ! Ik spreek natuurlijk niet over kinderporno of drugs, maar over reclamecampagnes met een provocerende boodschap en dat is niet noodzakelijk verkeerd. Het wordt alleen opgeblazen.

Heb je intussen het stadium bereikt dat je kan kiezen wat je wel en wat je niet wil doen ?

Evangelista : Als model heb je een agent, en die biedt je alle beschikbare jobs aan. Soms zijn er dat tien op één dag, en dan moet jij kiezen wat jou het best past. Misschien is dat dan een column waar je niets aan verdient, maar die goed is voor je imago. Of een fantastische exotische reis, of gewoon een zeer goed betaalde opdracht. Soms is er slechts één opdracht. Maar je moet altijd alles tegen elkaar afwegen. Als je in geen enkele job zin hebt, blijf dan thuis, want men ziet je niet graag tegen je zin op de set verschijnen. Daarvoor word je niet betaald.

Het probleem met modellen is de vrees dat hun carrière kort zal zijn, en dat ze dus alles moeten aanvaarden. Dan neemt je carrière je helemaal in beslag en leef je niet meer. Het is pas de laatste drie jaar dat ik een goed evenwicht heb kunnen vinden tussen een huiselijk leven en voldoende centen verdienen. Ik spaar voor de toekomst, voor de tijd dat ik geen model meer zal zijn, een beslissing die ik, terloops gezegd, niet zelf zal nemen, maar aan de business overlaat.

Je hebt intussen toch al de leeftijdgrens doorbroken…

Evangelista : Ik niet alleen hoor. De mensen bekijken me niet in de zin van ‘oh, die is al dertig’. Er zijn modellen die 20 jaar ouder zijn dan ik, of nog ouder, en die er nog steeds prachtig uitzien en perfect in staat zijn producten te verkopen. Leeftijd is geen factor van lelijkheid maar een kwestie van volwassenheid en ervaring. Mooi ben je niet alleen met 15.

Heb je al vaste plannen voor later ?

Evangelista : Ik ben me erop aan het voorbereiden. Stel dat ik een auto-ongeval krijg en niet meer kan werken als model, dan zal ik geen dienster hoeven te spelen om in leven te blijven. En als ik kinderen krijg, en dat ben ik vast van plan, zullen ze de kans krijgen om naar de universiteit te gaan.

Kan men stellen dat je een gewiekste zakenvrouw bent ?

Evangelista : Jazeker.

Waar is thuis voor jou precies ?

Evangelista : Ik ga naar Los Angeles als ik niet moet werken. Ik wip vaak maar even binnen en buiten. Als ik vakantie neem en de mensen vragen me ‘waar ga je naartoe ? ‘, dan antwoord ik steevast ‘naar huis’. Dat is mijn grootste plezier : thuis zijn en luieren in bed.

Zijn er plekken waar je je beter op je gemak voelt dan op andere ?

Evangelista : Eigenlijk voel ik me overal lekker. Soms komen mensen naar me toe en zeggen ze : ‘Je lijkt op Linda Evangelista, heeft men je dat al verteld ? ‘ En dan antwoord ik : ‘Jawel, dat heb ik al meer gehoord’ of soms : ‘Ja, ik ben het ook. ‘ Maar niet iedereen leest modemagazines. Onlangs kocht ik een cadeautje voor iemand in een winkelcentrum. Er stonden twee winkelbedienden naast elkaar aan de kassa. De ene vroeg mijn identiteitskaart om mijn handtekening op mijn creditcard te controleren, en de andere vroeg een handtekening. Mijn vader, die naast mij stond, vond dat zeer grappig.

Is het waar dat je carrière als supermodel pas goed van start is gegaan toen je je haar liet knippen en verven ?

Evangelista : Dat is gelogen, en dan kan ik zwart op wit bewijzen. Ik ben met een boek bezig, en mijn hele fotoarchief ligt op de vloer. Je kan dus zelf zien dat er ook covers zijn met lang haar. Ik heb samengewerkt met Irving Penn, Richard Avedon, Steven Meisel, Patrick Demarchelier, Peter Lindbergh, Vogue, Elle… telkens met lang haar. Ik was al model vóór ik mijn haar liet knippen en iederéén had toen lang haar. Dus liet ik het mijne kort knippen, en dat was misschien de reden waarom er zoveel om te doen was.

Is het waar dat je gehuild hebt toen je haar eraf ging ?

Evangelista : Daar bestaan foto’s van. Peter Lindbergh heeft ze genomen. Toen ik veertien of vijftien was, nam ik deel aan een haarwedstrijd in Canada. Ze zouden mijn haar even bijknippen, maar er werd flink de schaar ingezet. Daar stond ik dan met een asymmetrisch kapsel en een kleur die de mijne niet was. Het was lelijk. Dus was ik bang toen men mijn haar afknipte, omdat ik dacht dat het opnieuw zo lelijk zou worden. Mijn eerste reactie was dan ook negatief. Het eerste wat ik deed, was naar Milaan vliegen. Ik moest er twintig shows lopen. Zestien ervan werden afgezegd. Ik dacht : ‘Dit is het einde van mijn carrière. ‘ Maar de meeste mensen bleven mij steunen en vonden mijn korte haar een goed idee. Een maand later kon ik me ermee verzoenen. Ik was opnieuw fulltime aan het werk, dus wist ik dat ik samen met mijn haar niet mijn persoonlijkheid kwijtgeraakt was.

Met welk boek ben je bezig ?

Evangelista : Een fotoboek. Ik ben nu bezig met de samenstelling. Het moet heel waarheidsgetrouw worden. Ik weet dat ik er kunstmatig en perfect uitzie op bepaalde foto’s, maar ik wil ook dat men weet hoe ik in werkelijkheid ben. Veel mensen zijn teleurgesteld als ze mij zien, omdat ik van vlees en bloed ben. Welnu, ik wil dat iedereen weet dat ik naast supermodel ook een gewone vrouw ben.

Vind je het nodig aanbidders van je af te houden ? Heb je al vervelende situaties meegemaakt ?

Evangelista : Niet echt. Ik geloof dat ik als secretaresse of als bediende in een supermarkt dezelfde problemen zou hebben. Het is niet de moeite om erover te praten. Ik heb wel een paar hevige fans gehad die met mij in contact wilden komen, maar dat hou ik wel in de hand. Ik ben heel discreet en voorzichtig. Ik kom misschien één of twee keer per jaar in een bar of in een nachtclub, that’s it. Wie niet als jager of als prooi rondloopt, valt niet op.

Moet je moeite doen om je gewicht op peil te houden ?

Evangelista : Ja. Toen ik jonger was, woog ik veel te weinig. Sommige mensen vonden me lelijk of zegden beleefd dat ik beter wat zou aankomen. Ik had gewoon geen bips. Ik mocht eten wat ik wilde, ik bleef mager en je bleef mijn knoken zien. Het is gewoon een kwestie van metabolisme en het heeft met leeftijd te maken. Ik dacht dat ik mijn hele leven voor bonenstaak versleten zou worden. Rond mijn vijfentwintigste, denk ik, kwam er verandering in. En nu ben ik dertig en moet ik wel goed uitkijken. Ik eet weinig of geen vet meer, geen zuivelprodukten, geen rood vlees, geen suiker… Ik tel de calorieën, mijn grammetjes vet, doe drie kwartier tot een uur fitness per dag en oefen een paar keer per week met gewichten. En dan noemen ze me nog dik ! Ik weeg 57 kg, ben 1,76 cm groot en vind mezelf helemaal niet te dik.

Kijk jij uit naar nieuwkomers in het vak ?

Evangelista : Er duiken voortdurend nieuwkomers op. Ik vind het boeiend hoe nieuwe modellen hun eigen weg maken en hoe ze evolueren. Het is fantastisch om te zien hoe ze poseren bij het begin van hun carrière, omdat ze dan nog ongekunsteld voor de lens verschijnen. In naam van alle supermodellen durf ik hier alle nieuwkomers ter wereld welkom heten. We kunnen onmogelijk al de jobs aan die we aangeboden krijgen. Er is dus werk voor iedereen.

Ben je door iemand bevoordeligd geworden in je carrière ?

Evangelista : Het is zeer gemakkelijk geboekt te worden bij een nieuwe fotograaf of voor een nieuw magazine, omdat ze natuurlijk benieuwd zijn naar wat je ervan bakt. Het moeilijke is een tweede of een derde keer gevraagd worden… of een dertigste keer. Als ze je opnieuw vragen, is het omdat ze je nodig hebben. Dat zijn geen gunsten. Iedereen doet iedereen plezier. Wie in deze business iets te betekenen heeft, heeft er ook hard voor gewerkt en verdient het.

Beschouw jij jezelf als een artieste ?

Evangelista : Neen. Maar ik hou er niet van elke morgen hetzelfde te zien in de spiegel. Ik werk graag aan een nieuw imago, een nieuw project, een nieuwe foto. Precies daarom werk ik zo graag met mensen die ik nog niet ken. Ik vraag altijd wie de make-up doet, wie de stilist is en wie de fotograaf. Dat is zeer belangrijk om te beslissen welke jobs ik aanvaard, omdat ik graag iets nieuws doe. Er zijn al voldoende foto’s van Linda Evangelista als Linda Evangelista.

Wanneer hou je op fotomodel te zijn ?

Evangelista : Ik beweer altijd dat ik nog op de catwalk zal lopen met een wandelstok. Weet ik veel. Het is best mogelijk dat ik er binnenkort genoeg van krijg, of dat men mij niet meer opbelt, dat de business mij niet meer nodig heeft. Of beide dingen tegelijk. Het doet niet terzake hoe het zal gebeuren. In de komende tien jaar wil ik zeker kinderen krijgen, dat staat vast.

Gesimuleerde trom-initiatie bij Zoeloe-artiesten.

‘Ik hou er niet van elke morgen hetzelfde te zien in de spiegel. Er zijn al voldoende foto’s van Linda Evangelista als Linda Evangelista.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content