Ligging: IN DE DORPSKERN VAN BEMELEN.

sfeer: DE GEZELLIGHEID VAN WELEER IN EEN NEGENTIENDE-EEUWS BOERDERIJTJE.

reistijd: EEN UUR RIJDEN VAN BRUSSEL.

prijs/kwaliteit: CORRECT.

In de schaduw van de kerk van het landelijke Bemelen, op slechts een steenworp van Maastricht, oogt La Gourmandise van buitenaf heel bescheiden. Achter de gevel van wat een U-vormige boerderij uit 1860 blijkt, bevindt zich echter een alleraardigste b&b die onlangs door de Nederlandse Vereniging voor b&b’s met vijf tulpen werd bedacht – dat is het maximum.

Roos was tot voor enkele jaren juriste maar gezondheidsproblemen deden haar uitkijken naar een wat rustiger job. Achter het huis ontstond een delicatessenwinkeltje dat al snel uitgroeide tot een klein restaurant. “De langskomende stappers vroegen om een belegd broodje en voor we het goed en wel beseften serveerden we scampi’s en zaten er veertig eters in huis. Dat hadden we niet voorzien en omdat we vooral werkten wanneer anderen vrij hadden, zetten we een stap terug”, aldus de goedlachse gastvrouw.

Een jaar geleden openden Roos en Remand een gastenverblijf waar we op een doorregende avond bij een kop koffie naar hun verhaal luisteren. De gezellige zitkamer, waar ook het ontbijt wordt opgediend, werd door het echtpaar in haar oude glorie hersteld nadat een psychiater in de jaren zeventig er al te gul met rode verf tegenaan was gegaan. De houten vloer, het indrukwekkende fornuis en de bibliotheek zetten de toon. Ook op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich de kamer waar we overnachten. Boven het bed hangt een ingelijste poster van fotograaf Jan Saudek. Er staan een espressomachine, een oude kast en twee uitstekende, elektrisch verstelbare bedden waarin het goed slapen is.

Op de eerste verdieping wacht een grotere kamer die de volledige lengte van het oorspronkelijke verblijf van de boerenfamilie beslaat. Omdat het gastvrije echtpaar en de kinderen in een apart huis achteraan wonen, genieten de gasten er volop van hun privacy. Tegen de zomer wordt in de tuin ook een zwembad en wellness-arrangement voorzien.

’s Morgens wordt er een indrukwekkend ontbijt met fruitsla, vers fruitsap, broodjes, kaas en hesp geserveerd. Maar het allermooiste is de warme gastvrijheid van het stel dat in ’s Gravenvoeren ook nog een uitstekend en gul restaurant voor ons vindt. In afspanning De Swaene kan het konijn op grootmoeders wijze ons helemaal bekoren.

La Gourmandise telt twee kamers die voor 100 en 120 euro per nacht worden verhuurd, inclusief copieuze ontbijten.

La Gourmandise, St.-Laurentiusstraat 7, NL-6268 Bemelen, tel 0031 43 325 77 94 en 0031 625 02 07 56, www.lagourmandise.nl.

TIP

Wandelroute Bemelen- langs groeves

Door Pierre Darge/Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content