Limburg voor dummies

© Illustraties Sarah Vanbelle

Hoe goed kent u Limburg ? Wij verzamelden wat u kunt downloaden, lezen en bekijken om u wegwijs te maken in de provincie.

DE CIJFERS

Hoofdstad Hasselt

851.743 inwoners

2422 km²

44 steden en

DE APPSOFFROAD- LIMBURG

Deze app met dynamische kaart wijst u de weg naar de mooiste fietsroutes van Limburg.

Te koop in de iPhone App Store voor 1,59 euro.

HASSELT

De Hoofdstad van de Smaak biedt op haar app praktische informatie, een evenementenkalender en lokale nieuwsupdates aan.

Gratis beschikbaar in de iPhone App Store.

MUSEAMODEMUSEUM HASSELT

In de twintigste eeuw volgden de modestijlen elkaar tegen een wervelend tempo op : nog tot begin januari 2013 het thema van De 20ste eeuw aangekleed. Vrouwenmode in de eeuw van de ontwerper.

www.modemuseumhasselt.be

BOKRIJK

De jaren zestig herleven tot 30 september in het openluchtmuseum van Bokrijk (Genk). Duik in de woningen, kapsalons, supermarkten en cinema’s van de swinging sixties.

www.bokrijk.be

OP LOCATIE GEFILMDFRITS EN FREDDY GUY GOOSSENS, 2010.

De zandvlakte van de Lommelse Sahara vormt een van de decors van deze zwarte komedie met Peter Van Den Begin en Tom Van Dyck als cynische bijbelverkopers.

RUNDSKOP MICHAËL R. ROSKAM, 2011.

Een indrukwekkende Matthias Schoenaerts als veeboer met connecties in de hormonenmaffia. Bovendien spreekt hij een aardig mondje Truiens in deze bij de Oscars genomineerde film noir.

Tettele : treuzelen

Iech zejen oech gjâân : ik hou van je

Híédvlèchtig : aangeschoten

Âânâlig : verkouden

Hondsgezeeksels : futiliteiten

DE STREEKPRODUCTEN LIMBURGSE VLAAI

De typische Limburgse vlaaien zijn gevuld met vruchten als kruisbessen, kersen, abrikozen, pruimen en appelen. Het deeg is luchtig en lijkt wat op brooddeeg.

HASSELTSE SPECULAAS

De rest van Vlaanderen kent speculaas als een dun, krokant en kruidig koekje. De Hasseltse speculaas daarentegen is dikker, met onder de krokante korst mals deeg. Variaties in bruine suiker en honing zijn het geheim.

LOONSE STROOP

De Loonse stroop wordt tegenwoordig opnieuw vervaardigd in de ambachtelijke stoomstroopfabriek van Borgloon. Aan het goed bewaarde recept komen geen bewaarmiddelen, suikers en andere additieven te pas. De gebruikte appelen en peren komen uit de boomgaarden van Haspengouw.

ZUURVLEES

Het vlees van deze zoetzure rundvleesschotel wordt vooraf gemarineerd in azijn, maar het zure aspect wordt gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek, stroop en jeneverbessen. Een portie frieten maakt het geheel af.

UITSTAPPENMET DE VESPA DOOR LIMBURG

Dankzij de Haspengouwse heuvels, kronkelende weggetjes tussen fruitbomen, en een scooter waant u zich in zuiderse sferen.

www.toerismelimburg.be/vespa

WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN

’s Lands enige wijnkasteel en tevens het grootste wijndomein ligt in Riemst : 22 hectare rozentuin en wijngaarden met hoofdzakelijk chardonnay, maar ook pinot gris en pinot noir.

www.wijnkasteel.com

MANIFESTA 9

De Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst loopt tot 30 september op de site van het voormalige mijngebouw van Genk-Waterschei.

www.manifesta9.org

DE POD OPLIEDJES VAN LIMBURGSE MAKELIJ OM TE ACCLIMATISEREN TIJDENS DE HEENREIS

Axelle Red – Sensualité

Milk Inc – Walk on water

Broken Glass Heroes –

Let’s Not Fall Apart

Mint – The Magnetism of Pure Gold

Monza -Van God los

Door Chris Bleys – Illustraties Sarah Vanbelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content