“Ik ben inderdaad een soort interieurdesigner”, zegt Benoît Vliegen, die zopas een zaak van antiek, vintage en design opende in Londen. Hij voelt zich overigens goed thuis in de UK waar zijn eclectische stijl in de smaak valt.

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Het ligt wat voor de hand om Benoît Vliegen een bevlogen man te benoemen. Hij is een enthousiaste interieurdesigner met een uitgesproken mening over wat hij boeiend en saai vindt. Misschien is dat wel typisch voor autodidacten die zich in hun vak meer door het buikgevoel laten leiden.

Benoît werd al als kind geboeid door woningen en interieurs. Hij trok naar de kunstacademie en studeerde vervolgens één jaar industriële vormgeving in Genk. “Maar dat was voor mij net iets te strak, te weinig dynamisch. Ik hunkerde naar echte ervaringen en trok naar de kust om in Knokke te werken bij antiquairs en decorateurs. In die stageperiode heb ik enorm veel opgestoken”, vertelt hij. Daarna had hij onder meer in Genk en Hasselt een antiekzaak en richtte overal in ons land woningen in. “Op die manier gaan je stijl en je smaak ook evolueren,” legt hij uit, “ik hou vooral van persoonlijke interieurs die geen showroom zijn. Ik erger me nu bijvoorbeeld aan de overdaad aan ‘klassiekers’, vintagedesign van de Eames, Saarinen, Mies van der Rohe, Breuer of Jacobsen.” Hij vindt dat te veel mensen voor een herkenbare stijl of objecten vallen. “Bij ons kiezen de mensen tussen de stijl à la Van Duysen, à la Vervoordt, à la Liaigre of à la Vitra. Alsof er niets anders bestaat. Het resultaat is zelden excentriek. In Nederland ontdek je veel meer interieurs met speelse accenten. Kijk maar naar de hedendaagse design van bijvoorbeeld Moooi : wat een verfrissing.”

Benoît Vliegen houdt dus van ongewone interieurs vol trouvailles : “Daarvoor ga ik samen met mijn partner John Read rondstruinen in charity shops en op car boot sales in Engeland of zoeken we ook op internet naar objecten die we groeperen in kleine verzamelingen. Het gaat heus niet alleen om kostbaarheden, want ook zoiets als een rieten mattenklopper is eigenlijk mooi. Eentje is maar eentje, maar als je er een groep van samenbrengt, wordt het opeens bijzonder. We mengen ook van alles, van vissen in Venetiaans glas tot Duitse vazen uit de jaren zeventig. We zijn geen echte verzamelaars of antiquairs en houden van wat niet zo serieus oogt. We brengen ook objecten samen waar niemand naar omkijkt. Dat heeft succes in Londen, waar de smaak sowieso al veel ongewoner is.”

Al die kleine collecties worden in hun interieur uitgestald, het liefst op een sokkel aan de muur. De repetitie aan kleuren en vormen schenkt het interieur veel ritme. Hun interieur is anders wel vrij klassiek qua architectuur. De naoorlogse flat aan de Tervurenlaan in Brussel, is royaal van formaat en stijl, maar zou er met klassiek meubilair oersaai uitzien. Het grote voorbeeld van Benoît Vliegen is natuurlijk de vermaarde Britse cultdecorateur David Hicks die in de jaren zestig en zeventig flats van beroemde lui inrichtte met een gedurfde mengelmoes van antieke en hedendaagse elementen. “Net als Hicks hou ik ervan om woningen te restylen met wat er staat. Dat is pure fun. Je gooit dus niets weg, maar doet er iets mee. Maar met een zekere kracht en ook kleur, want ik hou niet van de combinatie wit-beige-bruin, ik wil leven in een kleurbad.”

Info : de zaak van Vliegen & Read, Lillie Road 299, Londen, www.collectionsof.com

Benoît Vliegen is ook present met een stand op ClassicA Kortrijk.

“Ik erger me bijvoorbeeld aan de overdaad aan ‘klassiekers’, vintagedesign van de Eames, Saarinen, Mies van der Rohe, Breuer of Jacobsen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content