Wie helemaal mee wil zijn, houdt dit seizoen de kappersschaar uit de buurt. Lang haar, zelfs zeer lang haar, overheerst het modebeeld.

Lang haar past mooi in het neoromantische kader dat dit seizoen opgehangen wordt. Madonna voelde het al aankomen: op de vorig jaar uitgebrachte cd Ray of Light toonde ze zich van een zachte kant, met lange, krullende haren. En wie zou zich de romantische heldin in Titanic kunnen voorstellen met een kort kopje? Actrice Kate Winslet had al schouderlang haar, maar met hairextensions werd het nog een heel stuk langer gemaakt.

Dit seizoen is het haar lang en ook sluik. Voor het defilé van Ruffo was dat een belangrijk element in de casting van de modellen. Het kappersteam van Louis Vuitton gaf de modellen extensions zodat ze met stijl haar tot op de heupen de catwalk op- en afliepen.

Omdat haren maar één centimeter per maand groeien, zitten modegevoelige kortharigen nu met een probleem. Tegen de tijd dat hun korte kapsel enige lengte heeft, is de modeslinger alweer naar de andere kant geslagen. Wie er geld voor over heeft, kan met extensions meteen het zo begeerde lange haar hebben.

Gwyneth Paltrow had duidelijk voor die oplossing gekozen toen ze vorige maand op de Golden Globe Awards in Los Angeles verscheen. En Andrea Croonenberghs ging van een kort kopje op slag naar een vrolijke paardenstaart. Ze wilde er voor de serie Flikken anders uitzien dan in Windkracht 10. Omdat de scènes niet chronologisch worden opgenomen, kan je je haar niet zomaar laten groeien. Extensions zijn ook dan de oplossing.

Antoine van de zaak Kinki-kappers in Antwerpen is gespecialiseerd in extensions met synthetisch haar. “Je ziet niet dat het nep is. Het enige nadeel: je moet even wennen aan het gevoel”, vertelt Antoine. Tegen de muur hangen twee rijen haarlokken: stijl en krullend, telkens in bijna 20 kleuren: van de “normale” kleuren tot knaloranje, knalrood, knalgroen, knalblauw. “Je kan met extensions je haar meer volume geven of het veel langer maken en er eventueel nog enkele lokken in een knalkleur aan toevoegen.”

Extensions worden tegen het hoofd aangebracht. Antoine: “We nemen twee echte lokken en één valse, waarmee we het begin van een vlecht maken. Daarna smelten we dat nephaar rond het echte haar.” Sealen noemt men dat procédé, en het resultaat blijft 3 maanden. Een volledige behandeling duurt 5 uur en kost 15.000 frank. Voor die prijs krijg je van Antoine nog een goede borstel mee (het haar echt doorkammen zou de extensions losmaken) en goede raad over het onderhoud (hydraterende shampoos).

Bij de kappers van de Sanké-groep werkt men met echt haar (kostprijs: ongeveer 25.000 frank). “Uit het Europees deel van Turkije. Je kan ook Aziatisch haar kopen, maar dat is veel minder beweeglijk”, vertelt Danny. Hij verkiest echt haar omdat het meer glanst en het resultaat er toch echter uitziet. “Bovendien kunnen we die echte haren achteraf ook verven. Ze zijn makkelijker te bewerken.” Voor men bij Sanké extensies aanbrengt, wordt er eerst een haaronderzoek gedaan. “De schubben van je eigen haar en die van het toegevoegde haar moeten in dezelfde richting staan. Anders krijg je moeilijk te ontwarren knopen.”

Info: Kinki-kappers: Tel. (03) 226.97.44.

Sanké Academie: (03) 213.33.00.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content