Soms ben je het er met zijn tweeën mooi over eens : dat je beter af bent als maatjes dan als geliefden. Drie getuigenissen.

1 ‘LOVE AND LET GO’

Voor de fotografen Jimmy Kets (35) en Julie Scheurweghs (26) was het de betere bocht en bij nader inzien ook voor hun honden : de wegen scheidden. “We zien elkaar graag, maar daarom hoef je nog niet per se relatie te hebben.”

Waarom ze na anderhalf jaar uit elkaar gingen ? “Moeilijk te omschrijven”, vatten ze samen. “In het begin liepen we hard van stapel. We waren dol op elkaar en elkaars creativiteit, werkten hard samen. Het bracht veel vuur in de relatie. Na die verliefdheidsfase komt het dagelijks leven. Die test hebben we niet doorstaan.”

Klinkt eerlijk. Hadden ze op dat vlak geluk met elkaar ? “Bij veel mensen zit het ego in de weg,” aldus Julie, “soms moet je dat opzijschuiven, rationeel bijna. Je ziet iemand graag en wenst die het beste met een ander, simpel. Love and let go.”

“Leuk was dit in het begin natuurlijk niet, want je hebt wel iets opgebouwd”, geeft Jimmy Kets toe. “Pijn is er altijd. Maar we hadden ook nooit echt ruzie gehad.”

De laatste fase van de relatie vonden ze de lastigste. Maar eens ze de beslissing hadden genomen, hebben ze nog een half jaar makkelijk onder hetzelfde dak gewoond. “Ik verhuisde gewoon naar een andere slaapkamer”, zegt Julie. “De verwachtingen, die eigen zijn aan een relatie, vielen plots weg.”

Ze hadden geen kinderen, dat scheelt. Maar er waren wel twee lieve hondjes : Frisco en Sushi. Hoe hebben die de scheiding beleefd ? Julie relativeert : “Het zijn twee egocentrische beesten die al altijd een haat-liefdeverhouding hadden. Voor hen was het dus het beste. En als ze elkaar terugzien, komt er vaak ruzie van.”

Na de breuk met Jimmy was Julie een tijdlang happy single. Ze liep in de kijker met de expo The morning after – foto’s waarbij ze zichzelf telkens fotografeerde na seks van één nacht. Minibreukjes, dus. “Vaak krijg ik de reactie dat ik er op die foto’s triest uitzie”, zegt ze hierover. “Maar ik was gewoon moe van lust en te weinig slaap. Als ik aan die onenightstands geen plezier zou beleven, deed ik het niet.”

Ondertussen hebben ze allebei een nieuwe relatie. Julie bleef aan een van haar seksdates kleven. Ook Jimmy vond zijn nieuwe liefde via Tinder. “Ik noem haar mijn Julie 2.0”, grapt hij. “Zelfde voornaam, ook geboren in Oostende en ook vegetarisch. Ik krijg een tweede kans. Uit elke relatie leer je iets, de stomme fouten probeer je niet opnieuw te maken.”

Op artistiek vlak werken ze momenteel niet samen. Voor elkaar supporteren, doen ze wel. Behalve fotografe is Julie ook kunstenares en raw foodie. Ook op relatievlak steunen ze elkaar, nu als close friends. “Ik vind dat Julie 2 beter bij hem past. De perfecte aanvulling. Als ik zie hoe gelukkig ze hem maakt, kan ik daar enkel blij om zijn”, zegt zij. “En ik durf haar weleens om een relatieadviesje vragen”, bekent hij. “Je kent jezelf wel, maar een ex die jou goed kent, helpt je dat beeld te nuanceren.”

www.jimmykets.be

www.juliescheurweghs.be

2 ‘GEWOON BLIJVEN BABBELEN’

Pianiste Katrien Verfaillie (38) en Kommil Foo-man Raf Walschaerts (49) gingen na zeven jaar uit elkaar. En toch weer niet. Pigeon blijft hun gezamenlijke pianoproject. “We zijn allebei van het type dat op een beschaafde manier wil scheiden.” Hun liefdesverhaal begon met muziek. “De eerste keer dat ik haar zag, trompetterde ze de Brabançonne op haar twee handen. Ik was verkocht”, vertelt Raf.

Pas toen ze al een koppel waren, ontdekte Katrien de pianiste in zichzelf. “Als kind leerde ik piano. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om muzikante te worden. Voor een publiek spelen, durfde ik zelfs niet. De dag dat mijn vader stierf, begon ik plots te componeren. Raf was mijn eerste bewonderaar. Hij vond dat ik met mijn muziek iets moest doen.”

“Wat ze speelde en de manier waarop vond ik authentiek”, zegt hij. “Het is geen trucje. Katrien maakt mooie melodieën die toch niet plat of goedkoop zijn. Toegankelijk, maar toch op niveau. Daar houd ik van, het is ook mijn manier van dingen maken. Ze heeft het talent, ze had er zin in, dus vond ik dat ze er iets moest mee doen. Simpel.”

Ondertussen heeft Katrien een mooi cd-en concertproject : Pigeon. Raf coacht haar, nu als ex-geliefde. Ook financieel heeft hij haar gesteund. “Het huis waar ze nu woont, hebben we na de breuk nog samen gekocht. Zo bleef het voor haar mogelijk om met de muziek verder te gaan. Dat vond ik belangrijk”, aldus Raf. “Natuurlijk uit liefde. Als je ruzie met iemand hebt, doe je dit niet.”

Was het een bewuste keuze, netjes uit elkaar gaan ? “We zijn gewoon blijven babbelen”, zegt Raf. “We wilden het rustig en als beschaafde mensen regelen. Er was weinig of geen boosheid. We namen de beslissing samen, vanuit een gevoel dat we beter niet samen bleven als geliefden. Voor Katriens zoon Staf was het moeilijker dan voor ons. Voor hem was ik papa-plus. Maar ook de warme band die ik met hem heb, blijft. Sinds Katrien en ik uit elkaar gingen, zijn Staf en ik al twee keer samen op vakantie geweest.”

Katrien kijkt mild terug op haar relatie met Raf. “Het waren absoluut geen verloren jaren. Zonder Raf was ik misschien nooit met Pigeon begonnen. Hij heeft me opgetild, deed me in mijn ding geloven. Dat ik muzikante kon worden, heeft me enorm veranderd. Ik ben ook veel zelfverzekerder geworden.”

“Het was mijn cadeau aan haar”, vult hij aan. Raf zit ondertussen wel in een nieuwe liefdesrelatie. “Ik stap er altijd weer in”, lacht hij. “Elke relatie is in zeker zin toch weer een stap verder in het leven.”

Zijn nieuwe vriendin maakt geen punt van de warme band met zijn ex. “Mocht dat wel zo zijn, zou ik me in een gevangenis voelen. Bovendien voelt het contact met Katrien juist, niet geladen.”

Hij kan zich trouwens geen exen herinneren met wie hij op voet van oorlog leeft. “Ik heb nooit ergens spijt van. Zeker niet van de liefde. En ik probeer nooit harde gevoelens te hebben over voorbije relaties, ook niet voor mezelf.”

www.pigeononpiano.com

www.kommilfoo.be

www.rafwalschaerts.be

3 ‘WAAROM EEN EX-GELIEFDE HATEN?’

Mieken Reyniers (54) en Jozef Goedertier (55) : vijf jaar verkering gehad, vijftien jaar getrouwd geweest, ouders van twee kinderen, nu nog altijd zakenpartners. En levenslang boezemvrienden.

“Het is ingewikkeld bij ons”, lacht Mieken nadat ze haar twee mannen heeft voorgesteld. Met Jozef was ze twintig jaar samen en bestiert ze nu nog diverse interieurwinkels. Marc is haar huidige partner. Alles pais en vree, na een lange weg. “Na vijftien jaar huwelijk hadden we alles,” vertelt Jozef, “een bloeiende zaak, een pracht van een huis, twee fantastische kinderen. Het begon te knagen. Ik miste iets.” Volgde een periode van grote onrust : hij liep ongelukkig en prikkelbaar, vermagerde, sloot zich af. Een andere vrouw dook op. “Ik was dolverliefd, er was geen weg terug.”

“Hij was al voorbereid op de breuk”, vertelt Mieken. “Ik begon op dat moment nog aan het rouwproces.”

Het verhaal kreeg een andere wending toen Mieken een jaar later een zwaar auto-ongeval kreeg. “Ik was compleet verlamd.” Toen nam Jozef zijn verantwoordelijkheid. “De kinderen hadden me nodig, de zaak moest blijven draaien, ik zette mijn nieuwe relatie on hold.”

Mieken draaide toen een knop om. “Tijdens de revalidatie ging ik mezelf en ons huwelijk anders bekijken. Ik erkende mijn fouten, zag mijn aandeel. Die andere vrouw was maar een symptoom van iets veel diepers. Ik ging beter begrijpen waarom Jozef wegging. Mijn kwaadheid ging liggen.”

Ze bleven praten. Het huis en de zaak bleven gemeenschappelijk. “Uiteindelijk waren we uitstekende businesspartners, en dat blijven we ook. We gaan samen naar recepties, soms zelfs op zakentrip.”

Zijn tweede relatie heeft Jozef door de omstandigheden niet kunnen redden. Na deze mislukking heeft Mieken hem ook opgevangen, als zijn beste vriendin. Want dat zijn ze vooral gebleven : boezemvrienden. “Voor de kinderen was dit eerst wat verwarrend, en de omgeving kon het ook niet goed plaatsen. Voor ons was het de beste weg. Waarom een ex-geliefde blijven haten ?”

Mieken deelt haar leven nu met Marc, ook Jozef vond een nieuwe liefde. Maar ze hebben vooral een andere relatie met zichzelf. “Ik praat nu veel meer over mijn gevoelens”, geeft hij toe. “Ik ben hier veel positiever uitgekomen”, zegt zij. “Het materiële komt niet meer op plaats één.” Op relatievlak zegeviert wel nuchterheid : “Niks is zeker, al zeker de liefde niet.”

DOOR ANNELIES DE WAELE & FOTO’S GUY KOKKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content